Пералнята чука на работа - какво да правя?

За мнозина е просто невъзможно да си представят живота си без пералня. Най-малките нарушения в работата й могат да предизвикат паника у собственика. Това се случва, ако измиването беше придружено от почукване. Трябва да опитате сами да определите причините, да ги отстраните сами или да се обадите на съветника. По-нататък ще обясним защо пералнята чука по време на работа и какво да направите, за да поправите повредата.

Причини за неизправността

Машината започна да чука по време на цикъла на въртене? Няма нужда веднага да се паникьосвате, причината може да не е изобщо срив! Това се случва, ако прането в процеса на измиване се е забило в една буца и когато е извадено, пералнята чука по стените. За да избегнете това, е необходимо да поставите неща с различни размери в барабана. Подобно явление се среща в пишещи машини на „миналото поколение“. Новите модели вече са „в състояние“ да разпределят равномерно прането при пране.

За да започнете да чукате по време на въртене при високи скорости, да „скачате“ и вибрирате, машина, която не е правилно инсталирана, може да не го направи. За да проверите отгоре, поставете нивото, както е показано на снимката по-долу. Поставяйки го равномерно, резултатът може да бъде фиксиран и със специални силиконови подложки под шайбата.

Монтаж на корпуса по ниво

Ако описаните причини за чукване не са вашият случай, тогава проблемите с машината са по-сериозни.

Какво означава чукане

Случва се нова, наскоро инсталирана пералня да почука, ако транспортните болтове не са били отстранени. Проверете техния брой според инструкциите: трябва да развиете всичко.

Причината, че барабанът на пералнята чука по време на цикъла на въртене, може да бъде:

  • Счупена пружина или амортисьор. Резервоарът с барабан виси на пружини, а отдолу е монтиран на амортисьори. С течение на времето и пружината, и амортисьорите се износват и могат да се счупят, да се провалят. Тогава резервоарът се изкривява и може да почука по стени или други части. Счупена пружина трябва да бъде заменена с нова. Но ако амортисьорът не успее, тогава ще трябва да смените и двете наведнъж. Ако промените само един, който директно се е провалил, натоварването ще се разпредели неравномерно и този, който е бил цял, бързо ще стане безполезен.Амортисьор
  • Противотежест. Към резервоара на пералнята е прикрепен изкуствен товар - противотежест. Той служи за предотвратяване на люлеенето на ваната за пране по време на миене и предене. С течение на времето хардуерът може да се разхлаби. След това, след като разглобите машината, болтовете просто трябва да бъдат „затегнати“. И ако противотежестта е счупена, тогава трябва да купите нова. Подобна разбивка е рядка.Унищожаване на противотежестта

По време на измиването барабанът чука върху пералнята по следните причини:

  • Малки части, които биха могли да слязат от дрехите или да паднат от джобове (кости от сутиен, копчета, монети и др.), Могат да влязат в барабана. По време на миенето те висят между резервоара и барабана, чукат ги. Детайлите трябва да бъдат премахнати. За да направите това, премахвайки капака на машината, е необходимо да разхлабите крепежните елементи или напълно да премахнете нагревателя. Чрез образуваната дупка и можете да получите смущаващ предмет;
  • Износване на лагери.Можете да потвърдите това, като натиснете барабана с длан, завъртете го в различни посоки. Ако въртенето на барабана е с прекъсване, със скърцане, това означава, че лагерите „летяха“ точно. По-добре е да ги поверите на специалист. Всички лагери и уплътнения ще трябва да бъдат сменени наведнъж, в противен случай скоро останалите ще се провалят;
  • Неуспешна шайба. Случва се така, че поради продължителна употреба на техниката, затягането на винтове или гайки се отслабва. Проблемният елемент трябва да бъде открит, затегнат и запълнен с уплътнител за по-голям ефект.

Причината, че пералнята чука по време на измиване, може също да е линеен филтър, който обикновено е прикрепен към задната стена, но може да се развие по време на работа. Привързана слабо, тя ще удари корпуса или резервоара. Затова ще се чуе чукане. Филтърът трябва да е добре фиксиран.

Понякога машината чука при събиране на вода, най-вероятно причината е, че филтърът за подаване на вода е запушен. Случва се техниката да вдига шум, когато изтегля вода, поради силното налягане във водоснабдяването.

Ако пералнята Indesit почука, тогава имайте предвид, че при моделите на тази марка резервоарът не е сгъваем, а е залепен. Това означава, че е малко вероятно да го разглобите и да замените частта (лагерите). Необходимо е или да се смените изцяло с цялото вътрешно пълнене, или да си купите нова пералня.

Машинно устройство

Препоръчваме също да гледате видео по темата:

Направи си сам ремонт

Направи си сам ремонт

(4 гласа)
Зареждането ...

Един коментар

  • Виктория

    Има нещо, което чука на пишещата машина, не можем да разберем какво, но чука само когато барабанът започне да се върти!

    отговор

Добавете коментар