Защо птиците не се поддават на ток, когато седят на проводници?

Забелязали ли сте, че птиците често седят сами или в пакети по електропроводи? В този случай проводниците са под напрежение, което може да бъде от стотици волта до няколко хиляди. Всички знаят, че човек не трябва да докосва изложени на живо части, тъй като това може да доведе до токов удар. И в същото време ситуацията с птиците изглежда обратната и представлява интерес за много хора. Така че, нека да видим защо птиците не са шокирани от проводниците.

Условия за токов удар

Да започнем с препратка към уроците по физика в училищната програма, разделът за електричеството и магнетизма. В него се казва, че електрическият ток е насоченото движение на зарядите. Възниква между точки с различни електрически потенциали. На свой ред електрически удар възниква, когато токът тече през тялото (пернат, животинско, човешко). Потокът на електричество, както беше казано, е възможен между две точки, между които има напрежение.

Условия за електричество

Ако докоснете един от проводниците, докато не докосвате други части на тялото на земята и други проводими предмети, токът няма да тече през него.

Важно е да знаете: Ток от 0,1А, преминаващ през тялото за една секунда, е фатален за хората.

Пъстра птици седят на електропроводи, като двете лапи се придържат към една и съща жица. Напрежението в неговите секции е почти същото по дължината на жицата. Няма условия за протичане на ток през тялото на птицата. Тялото има достатъчно повече устойчивост и капацитет. Капацитетът е друг фактор, който допринася за потока на електроенергията. Кондензаторът е аналог на кондензатор, постоянен ток зарежда кондензатора, след което той спира да тече през него, докато променливият ток успешно тече с определена реактивност. В едната част на полувълната на синусоидално променливо напрежение кондензаторът се зарежда, на втората - той се разтоварва и презарежда.

Птиците седят безопасно на електропроводи

Нека се върнем към нашите птици, тялото им има малки линейни размери, държи лапите си върху жицата, птицата се намира на разстояние от краищата на тялото си в контакт с въздух, който е изолатор. Ако потенциалът в точка, отдалечена от жицата, се различава от мястото, където лапите се допират, тогава птицата може да се счита за кондензатор в променлива верига на напрежение. Капацитетът на тялото поради малкия му размер е съответно малък, а токът ще бъде оскъден. На краката на птиците има слой груба кожа с висока устойчивост, който служи като допълнителен изолатор.

Важно е също така да се знае, че птиците усещат електромагнитно поле, следователно те не седят на линии с високо напрежение, които са под напрежение около 500 kV. Този нюх им осигурява допълнителна защита срещу поражението. Следователно птиците могат да седят безопасно на линии с високо напрежение.

Кога птица умира на проводници

Ако пернат птица седна на жицата, няма да го убие. Но това е вярно, когато тя седи, държейки двете си лапи на една жица. Но ако случайно голям щъркел или орел докосне крило и често се случва точно така, съседна жица (от друга фаза) или опора - ще има удар и смърт. Когато докоснете съседната фаза, през тялото се получава междуфазна верига. Когато докосвате опората, къса до земята. И двата типа верига се характеризират с висок ток.

Освен това умира, когато носи нещо дълго в човката си, например парче тел - те лесно могат да късо съединят фазите. Дори да е клон, особено ако е мокър, при напрежение хиляди волта ще се превърне в добър проводник.

Третият случай при влажно, облачно или дъждовно време. Влагата и йонизираният въздух допринасят за токов удар.

И накрая ще отговорим на още един доста интересен въпрос - "Може ли човек да повтори опита на птицата?" Теоретично е възможно, но силно препоръчваме да не се опитвате. Трудно е да си представим начин как можеш да бъдеш на такава височина, защото прескачането до електропровод е съмнително начинание. Въпреки че електриците с високо напрежение по подобен начин обслужват линията. Но те правят това, спазвайки редица мерки за безопасност и използвайки подходящи инструменти и оборудване.

Също така препоръчваме да гледате видео, което ясно обяснява защо птицата не е шокирана, когато седи на проводници:

Свързани материали:

(3 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар