Защо контактите се нагряват и до какво може да доведе това

Има две неизправности в електричеството: няма контакт там, където трябва да бъде, и има контакт там, където не трябва да бъде. Поради лошото качество или пълното му отсъствие възниква цяла поредица от проблеми: устройствата не се включват, инсталационните продукти и клемите са повредени, телата на инструментите се нагряват и стопят и възниква пожар. Нека да видим защо възниква контактно отопление и как да избегнем опасна ситуация.

Причини за лош контакт

Лош контакт може да възникне поради лоша връзка на клемите или усукване (между другото, те са забранени от PUE), с директна връзка на алуминий с мед, от влиянието на околната среда. Всички тези фактори влияят еднакво върху качеството на контакта и неговото нагряване. Проблемът се увеличава преходно съпротивление между части на живо, т.е. проводници или гуми.

Ако контактите са затегнати слабо, съпротивлението се увеличава. В резултат на нарастващата съпротива, според Закон Джоул-Ленц количеството на генерираната топлина също се увеличава. В резултат металът се разширява. Контактната плътност се нарушава и след охлаждане на съединението съпротивлението става още по-голямо. В резултат на разширяването на проводниците, след като изстинат до първоначалното си състояние, клемната скоба или плътността на усукване отслабват.

Отоплени контакти в щита

Според PUE нормата за контактно съпротивление е максимално допустимата стойност 0,05 Ohm. Проверява се с помощта на милиометър с висок клас на точност (поне 0,01 Ohm грешка).

Втората причина е отслабването на обрат от вибрации. От механично напрежение връзката на проводниците може да отслаби. Контактът се влошава, съпротивлението е по-голямо, в резултат имаме контактно отопление, което допринася за влошаване на ситуацията.

Третата причина е влажността. Проводниците се окисляват от това, а последствията са същите като в предишните случаи.

Четвъртата причина е безотговорността на окабеляването. Не трябва да се допуска усукване на алуминий с мед - тези метали са далеч един от друг в серия от напрежение. От курс по химия е известно, че в този случай корозията се получава в резултат на електролиза и тя само допринася за увеличаване на съпротивлението и нагряването.

Както вече споменахме: завъртете като такива са забранени, а директният контакт на алуминий с мед още повече. В случай на болтова връзка между проводници от различни метали, трябва да се постави шайба. Още по-добре, използвайте терминални блокове, например популярни сега WAGO, за домашно натоварване те са достатъчни, но за инсталиране на осветление - те са идеални.

Колкото по-висока е съпротивлението, толкова повече топлина се освобождава, това води до факта, че съединенията не само окисляват, но и причиняват образуване на горещ слой върху тяхната повърхност, което допълнително изостря ситуацията.В най-добрия случай токът просто спира да тече през тази връзка, получавате отворена верига.

Примери от практиката: гнезда, автоматични машини, превключватели на ножове

Първият случай е търговски обекти: проблемите с търговските обекти са често срещана причина за пожари в апартаментите. Загряването на контактите в контакта може да възникне поради слабо дърпане на проводници по време на инсталирането или разхлабване на винтовата скоба от време на време. Това се случва особено често при инсталиране на контакти с контур, тогава първият изход във веригата е особено горещ.

Свързване на изходи с контур

В такава схема във всеки от изводите трябва да свържете два чифта проводници, един входящ и един изходящ. Този метод на свързване, разбира се, спестява количеството кабел по време на инсталацията, но може значително да усложни живота в бъдеще, тъй като целият товар лежи на една линия.

Лош контакт на изхода

Освен това, ако в една скоба са свързани проводници от различни секции, плочата за налягане е изкривена и това намалява надеждността на електрическите устройства. Тел с голямо напречно сечение ще бъде затегнат плътно, но с по-малко напречно сечение той ще се разхлаби или като цяло с времето ще скочи. В резултат на това може да се получи повишено нагряване на контактните съединения.

Вторият случай са прекъсвачи. Особено актуален е проблемът с машините, монтирани на релса, които се захранват от един вход чрез джъмпери. По принцип клемите на прекъсвачите са плоски и заоблени, това зависи и от това как връзките се нагряват. Контактната зона е по-голяма, толкова повече терминалът следва формата на проводника. В резултат на това рано или късно ще получите тази картина:

Разтопен прекъсвач

Лош контакт в машината

Важно! Ако кабелните ядра са многожични, първо трябва да носите съвети или ги калай с спойка. В противен случай скобата на прекъсвача (и всеки друг терминал) ще сплеска жицата, такава връзка се нагрява и не е много надеждна.

Друг случай е превключвател за нож. Често в прекъсвачи и заваръчни стълбове се използват болтови връзки и групи предпазители. Използването им е типично за строителството и производството, където често се налага да свързвате и изключвате оборудване. В големи електрически шкафове се монтира и прекъсвач, а потребителите се свързват към шините чрез предпазители.

Превключете устройство

Болтовите скоби се виждат отдолу. Потребителят е свързан с тях, важно е да използвате кабелни врати от този тип:

NSHVI

Вторият проблем е отслабването и загряването на контакта на ножовете, тук е необходимо да проверите пълното им влизане в чифтосващата част и кримпване, ако е счупено.

Как се измерва контактната температура на отопление

Най-сигурният начин е да се използват безконтактни пирометри или термични изображения. Те взимат инфрачервено лъчение. Топлината е инфрачервено лъчение.

Използване на термоизолатор

Специална матрица с термично изображение открива излъчване в инфрачервения диапазон и показва визуално изображение на екрана. И двата метода ви позволяват да определите отоплението без да изключвате напрежението, което е изключително важно при изследване и диагностициране на линии с високо напрежение. Снимката показва как мрежовите елементи се нагряват:

Измерване на контактната температура

Основното условие за надежден контакт е отсъствието на въглеродни отлагания и оксиди, спазването на правилата за инсталиране, използването на ферули и плътно кримпване на контактите. В противен случай ще възникнат контактни отопления и загуби. Следвайте всички тези съвети и ще избегнете проблеми в бъдеще.

Ще бъде полезно да прочетете:

(3 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар