Характеристики на избора на добра електрическа сушилня за плодове и зеленчуци

Всички хора знаят за ползите от плодовете и зеленчуците, тъй като съдържат много витамини и други важни за здравето вещества. През лятото можем да си доставим удоволствие с пресни плодове, през зимата е най-добре да ядем предварително замразени или сушени храни. Последният вариант е най-полезен, тъй като по време на сушенето всички витамини и минерали се запазват. И ако по-рано не беше много удобно да сушите храна у дома, сега лесно можете да направите подготовка за зимата точно в кухнята. За да направите това, трябва да закупите специален домакински уред. В тази статия ще говорим за това как да изберете електрическа сушилня за гъби, плодове, зеленчуци и плодове по параметри.

видове

Съвременните електрически сушилни за плодове и зеленчуци могат да бъдат с инфрачервена връзка и конвекция. Инфрачервените модели са по-скъпи и в същото време са с високо качество. Поради действието на инфрачервените лъчи в продуктите след обработката, всички полезни вещества и витамини остават, а цветът и вкусът се запазват. Излъчването прониква дълбоко в продукта и се абсорбира от неговата влага, поради което сушенето може да се извърши при доста ниска температура от 40 до 70 градуса. Отзивите за това електрическо устройство са най-положителните, така че, ако е възможно, препоръчваме да изберете инфрачервена електрическа сушилня за гъби, зеленчуци, плодове и плодове.Инфрачервено устройство

Можете също да изберете конвекционна електрическа сушилня. Той е по-стандартен, тъй като лечението се дължи на излагане на горещ въздух. Благодарение на него влагата се изпарява и продуктът се изсушава. За съжаление, част от хранителните вещества и витамините могат да изчезнат по време на процеса на сушене. Изборът на електрическа сушилня с конвекционен тип има своите предимства. Такова устройство има по-евтина цена, икономичен разход на енергия и самият процес на обработка е по-бърз, отколкото при инфрачервените модели.Конвекционен модел

мощност

За да изберете правилната надеждна електрическа сушилня, трябва да обърнете внимание на нейната мощност. Колкото по-мощен ще бъде домакинският уред, толкова по-бързо зеленчуците, плодовете и плодовете ще изсъхнат. Най-добрият вариант се счита за електрически сушилни с мощност 400-600 вата. Разбира се, можете да изберете по-малко мощни модели с 3-5 листа за печене, но след това да сте подготвени за продължителен процес на обработка на продукти. Удобно е да използвате електрически устройства с мощност над 600 W и 6-7 тави за печене за сушене не само на зеленчуци, гъби, плодове и горски плодове, но и на месо, риба, готвене домашен балък, варено свинско месо и много други. Минималната работа на продукта може да се окаже минус, ако решите да изберете такава мощна електрическа сушилня. Също така, преди да купите, трябва да се консултирате с консултанти относно живота на двигателя и възможността за закупуване на нов след този период. Обикновено този момент настъпва след 2-3 години постоянна употреба.Многофункционално устройство

температура

Когато избирате електрическа сушилня, обърнете внимание на наличието на терморегулатор и метод на превключване. Тя може да бъде ръчен регулатор, благодарение на който можете да изберете всяка температура, въз основа на рецептата. Също така в съвременните устройства температурата за сушене е зададена на сензорния панел. Можете да изберете няколко режима и да коригирате всеки от тях по ваше желание:

 • Ниска (ниска) - до 35 градуса;
 • Средно (средно) - от 50 до 55 градуса;
 • Висока - над 60 градуса.

Температура на панела

Преди да купите добра електрическа сушилня, не забравяйте да попитате за функцията за поддържане на зададената температура, независимо от температурата на въздуха в кухнята. Благодарение на този фактор се изразходва по-малко енергия и сушенето става равномерно и по-ефективно.

Изберете електрически сушилни с нагревателен елемент или вграден вентилатор за добра вентилация и предотвратяване на прегряване.

материал

Почти всички съвременни електрически сушилни за плодове и зеленчуци са направени от пластмаса или метал. Това не означава, че някоя от тези опции е по-лоша или по-добра. Най-добре е да се избере пластмасово устройство, тъй като слънчевата светлина ще повлияе неблагоприятно върху процеса на сушене и качеството на продуктите. Можете също да изберете метален калъф, но трябва да вземете предвид, че такъв домакински уред ще бъде по-скъп и съществува риск от прегряване. Що се отнася до избора на материал за палета, има и метални и пластмасови елементи. Първите са по-издръжливи и надеждни, но е трудно да се грижат за тях и те са по-тежки. Пластмасовите палети са лесни за използване, по-леки и по-евтини, но лесно могат да се напукат или счупят. Всяка от тези опции има своите предимства и недостатъци, но това, което изберете, зависи от вас.Пластмасов модел

Допълнителни функции

Електрическите сушилни се различават по мощност, вид работа и, разбира се, при наличие на допълнителни функции. За да изберете добра електрическа сушилня през 2017 г., също трябва да обърнете внимание на тези нюанси. Следователно в устройствата могат да присъстват следните функции:

 • таймер, който винаги да знае колко дълго вече работи програмата;
 • термостат, който ще поддържа равномерна температура вътре в устройството;
 • подсветка - предназначена да следи процеса на сушене;
 • Защитата от прегряване ще удължи живота на домакинския уред.

Домакински уред

Топ производители

За да изберете най-добрата електрическа сушилня за зеленчуци, плодове, гъби и други продукти, изборът на производителя е важен фактор. В момента следните фирми са спечелили положителни отзиви и добра репутация:

 1. Zelmer
 2. Полярната звезда
 3. Tefal
 4. мистерия
 5. SUPRA
 6. Сух вятър
 7. бриз

Популярни модели

Ако все още не сте решили коя електрическа сушилня е по-добре да изберете, препоръчваме ви да се запознаете с нашия списък с най-популярните модели. Всички изброени по-долу сушилни са известни с оптималния баланс между цена и качество.

Така през 2017 г. 7-те най-добри електрически сушилни за плодове и зеленчуци са представени от следните модели:

 • SUPRA DFS-523 (2000);
 • Polaris PFD 0905D (3000);
 • Мистерия MDH-325 (4000);
 • RAWMID Dream Vitamin DDV-06 (12500);
 • BelOMO 8360 (3000);
 • Занаятчия SSH-0105 (1300);
 • Scarlett SC-420 (3500).

И накрая, предлагаме да се запознаете с полезни препоръки как да изберете добра електрическа сушилня за дома:

Съвети за избор

Разказахме ви за всички важни нюанси, които ще ви помогнат да изберете електрическа сушилня за гъби, горски плодове, зеленчуци и плодове. Полезно устройство ще ви спести много неприятности и ще даде допълнителна доставка на витамини през зимния сезон. Направете правилния избор и можете да се наслаждавате на домашната си работа в продължение на много години.

Прочетете също:

Съвети за избор

(9 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар