Основните методи за закрепване на кабелния канал към стената

Днес ще поговорим за това как да фиксирате кабелния канал към стената със собствените си ръце. Всъщност инсталирането на електротехническа пластмасова кутия не е трудно. Основното е да изберете правилния метод на закрепване, в зависимост от това какви са стените в къщата или апартамента. След това ще разгледаме всички съществуващи опции за инсталиране и ще предоставим някои важни нюанси, които ще ви позволят правилно да фиксирате кабелния канал към стената.

Метод номер 1 - Самонарезни винтове

Ако решите да се съобразите монтаж на електрическо окабеляване в дървена къща или апартамент с прегради от гипсокартон, тогава инсталирането на кабелния канал трябва да се извърши със специални винтове за дърво. Стъпката на закрепване зависи от това какъв товар ще възникне върху пластмасовата кутия, или по-скоро колко жици трябва да бъдат изтеглени вътре и какъв участък имат. Като правило, за да фиксирате надеждно кабелния канал върху дървена стена или гипсокартон, достатъчно е да завиете винтовете на всеки 40-50 см. Ако стените са неравномерни, по-добре е да намалите стъпката на закрепване, това ще скрие всички дефекти и пропуски.Самонарязваща се снимка

Не избирайте прекалено дълги самонарезни винтове за инсталиране на кабелния канал със собствените си ръце. За да закрепите сигурно кутията в стената, ще бъде достатъчно да завиете крепежни елементи с дължина около 40 мм. За завинтване е най-добре да използвате отвертка с напречна бухалка. за как да изберем отвертка за домашни ремонти, разказахме в съответната статия!

Метод номер 2 - нокти с дюбели

Ако трябва да фиксирате кабелния канал към бетонна или тухлена стена, което е типична ситуация за апартамент и къща, тогава не можете да направите без пирони за дюбели, наричани още "бърз монтаж". В допълнение, за закрепване ще е необходим чук с 6 мм бормашина. Така че, за да фиксирате електрическата кутия за кабела върху стена от бетон или тухла, трябва да изпълните следните стъпки:

 1. Пробийте предварително 6 мм дупки в долната част на кабелния канал на всеки 40-50 cm.
 2. Прикрепете кутията към стената според маркировката (повече за това по-късно) и маркирайте точките на пробиване, които съвпадат с готовите отвори в кабелния канал.
 3. Пробийте дупки според маркировките на стената.
 4. Прикрепете пластмасова кутия и закарайте на подходящите места на дюбела.
 5. Чук в нокти.

Монтиране към бетон

Тук, според такива прости инструкции, можете сами да фиксирате кабелния канал в стена от бетон или тухла. Обръщаме вашето внимание на един много важен момент - не трябва да пробивате дупки със свредло, опирайки кутията към стената. Режимът на удара по време на пробиване на пластмаса може да провокира появата на пукнатини, които могат да бъдат отрицателно показани както от визуална страна, така и върху дълготрайността на готовото окабеляване.

Подробни инструкции за инсталиране на видео

Метод номер 3 - "Самонарезни винтове с пресоваща шайба"

Ако има нужда от закрепване на кабелния канал към метал с дебелина по-малка от 2 мм или алуминиев профил, тогава за закрепване ви съветваме да използвате самонарезни винтове за метал, наричани още „бъгове“. Между другото, правилното име за бъгове са самонарезни винтове с пресоваща шайба. За тях не е необходимо предварително да пробиете дупка. Няма нищо сложно в инсталирането на електрическа кутия върху метална повърхност, основното е да изберете добри винтове и да заредите отвертка.

Има и специален пистолет, с който можете самостоятелно да монтирате кабелния канал към бетон. Видеото предоставя подробно описание на инсталацията:

Фиксираме продукта с пистолет

Метод номер 4 - Течни нокти

Е, последният начин за фиксиране на кабелния канал в апартамент или къща е със специално лепило „течни нокти“. Необходимостта от залепване на кабелния канал към стената възниква, ако друга опция за инсталиране не е възможна. Най-често течните нокти се използват при инсталиране на електрическа кутия върху плочка в банята или върху гладка метална повърхност. Малко вероятно е обаче да бъде възможно да се фиксира кутията добре само с лепило. Лепилната смес често се използва като допълнителна опция за фиксиране. Може да се комбинира с самонарезни винтове или дори бърз монтаж.

Има много важен нюанс на закрепване на кабелния канал към лепилото - първо трябва да поставите лепилната смес върху повърхността на кутията, а след това да я облегнете на стената според маркировката. Щом задната стена е подпряна на стената, отстранете я и изчакайте няколко минути лепилото да се сгъсти леко на двете залепени повърхности. След като течните пирони „стиснат“ поне малко, натиснете кабелния канал до стената колкото е възможно повече, основното е да не го счупите. По този прост начин можете да фиксирате кабелния канал към лепилото със собствените си ръце.

Съвети за инсталиране

За да можете правилно и в същото време бързо да монтирате кабелния канал, препоръчваме ви да се запознаете със следните нюанси на инсталиране:

 1. На първо място, внимателно подравнете стената с тавана и я подгответе за закрепване на пластмасовата кутия. Колкото по-гладка е повърхността, толкова по-голяма е стъпката между крепежните елементи. Освен това отсъствието на пропуски се показва положително върху интериора на стаята.
 2. За да свържете кабелния канал в ъглите (външен, вътрешен, кръстовището на вертикалния маршрут с хоризонталния), направете специални ъгли на 45относно, За да направите това, можете да използвате полето за митра, както е показано на снимката.Митра кутия
 3. В допълнение към параграф 2, за да не се занимавате с рязане на едни и същи ъгли, използвайте готови аксесоари от производителя: вътрешни и външни пластмасови ъгли, Т-образни конектори, тапи и др.Елементи на открито окабеляване
 4. Кабелният канал трябва да бъде фиксиран точно, както във вертикална, така и в хоризонтална равнина. За да прикрепите кутията хоризонтално равномерно, използвайте нивото на сградата. За да подравните пистата вертикално, най-добре е да използвате отвес.
 5. Преди да инсталирате кабелния канал на стената със собствените си ръце, трябва да маркирате тези стени. Има определени норми по този въпрос, които разгледахме подробно в статията - как да се съобразяваме монтаж на открито окабеляване.
 6. Ако трябва да монтирате пластмасова електрическа кутия върху гипсокартон или дървена стена, не пробивайте дупки в повърхността предварително. Самонарезните винтове ще влязат добре в стената без нея. Както знаете, с бетон и тухла такава опция за закрепване на кабелен канал няма да работи.
 7. Ако е възможно, започнете да полагате кабелния канал от ъгъла, така че по-късно да е по-лесно да се присъедините към секциите и да ги изрежете, ако е необходимо.
 8. Няма голяма разлика, когато решите да инсталирате кабелен канал - преди или след декоративна декорация на стена. Препоръчваме да поставите продукта в последния завой, защото инсталирането на кабелния канал към тапета е много по-лесно, отколкото залепването на тапета, изрязването им поради вече завършения маршрут.
 9. Ако решите да поставите пластмасова защита за жицата на тавана, не забравяйте да подготвите повърхността на тавана по аналогия със стените. Кабелният канал е монтиран както на тавана, така и на стените.
Как го правят професионалистите - видео ревю

Това е всичко, което трябва да знаете за това как да фиксирате кабелния канал към стената със собствените си ръце. Надяваме се, че предоставеното подробно описание със снимки и видео примери е било полезно за вас!

Прочетете също:

Подробни инструкции за инсталиране на видео

Фиксираме продукта с пистолет

Как го правят професионалистите - видео ревю

(19 гласа)
Зареждане...

Добави коментар