Основните неизправности на машините и причините за възникването им

Съвременните прекъсвачи не са предназначени за ремонт, тъй като се доставят в неотделим калъф. Производителят възнамерява да ги замени, в същото време, домашни пушки от тип AP за домашни условия предполагат не само разглобяване, но и настройка, с известен удар, който бихте могли да сглобите един напълно изработен от няколко дефектни. От статията ще разберете какви са грешките на прекъсвачите и как да ги разрешите. Разгледаните машини се използват в електрически вериги с напрежения до 1000 V, за защита на щрангове и захранващи линии.

Как е защитното устройство

За да разберете причините за всички неизправности, трябва да разгледате устройството на машината. Състои се от чифт силови контакти, термичен разединител и електромагнитен разединител.

Дизайн на прекъсвача

Топлинният разединител работи бавно, като леко (до 2 или повече пъти в зависимост от характеристиките на тока за време на даден прекъсвач) надвишава номиналния ток. Електромагнитно - в случай на късо съединение или излишък на ток няколко пъти, той работи в секунда секунда. На пръв поглед може да изглежда, че тук няма какво да се счупи, но нека разгледаме всяка от споменатите неизправности поотделно.

Основните проблеми с автоматите

Машината има само три основни неизправности:

  1. Избива.
  2. Не се изключва.
  3. Не са изкълчени.

Машината избива - това означава, че или изведнъж, без видима причина напрежението изчезва, или когато включите товара в една от веригите, мрежата се изключва. Машината също не може да се включи по различни начини:

  • При изпускане на лоста той веднага пада надолу, напрежението се появява за кратко или изобщо не се появява.
  • Лостът заседна и изобщо не пее и не работи.
  • Ако чуете мирис на парене или проводниците са изгорени от прекъсвача, трябва да го изключите, преди да продължите с ремонта, но лостът просто не помръдва, както е описано в предишния параграф, само в положение включено.

Машината избива без видима причина

Периодичното чукане на прекъсвача е свързано с работата на термичния разединител или скокове на мощността в захранващата мрежа. Не можете да направите нищо по последната причина, освен ако не поставите регулатор на напрежението на входа на машината, но е скъпо. Но изключването от термичен разединител е свързано с дълъг, но незначителен излишък от номиналния ток.

Най-често това не е неизправност на прекъсвача, а по-скоро неправилното му използване.На първо място, трябва да разберете за какъв ток е предназначен, пише на предния панел. След това изчислете общия ток, консумиран от електрически уреди, които се захранват през него. Ако токът не е посочен на устройствата, консумацията на енергия трябва да се появи на тях, в този случай разделете броя на вата на 220 V, тогава ще знаете броя на ампера през машината.

Ако резултатът надвиши рейтинга на машината - той ще се отвори. Ако машината бръмчи или изскача, това е знак за претоварване.

Решение:Намалете консумацията на електропроводи, включете мощни устройства на свой ред.

Ако рейтингът на прекъсвача е избран правилно, нещото е различно. Топлинният разединител е термичен и за да се отвори при прегряване, а изгорелите захранващи контакти (както на снимката по-долу) или проводници, които не са затегнати в клемните блокове, могат да се превърнат в източник на топлина. И двете водят до увеличаване на контактното съпротивление и до нагряване, тъй като кутията е затворена, няма къде да се нагрява, термозащитната плоча постепенно се загрява, с времето ще се отвори.

Изгорели контакти

Решение:Проверете херметичността на жицата, отстранете, ако е необходимо, почистете ги от окисляване и въглеродни отлагания и след това отново затегнете. Не почиствайте контактите, без да разглобявате машината; по-добре е да не „лекувате“ тази неизправност, а да смените прекъсвача. За да го разглобите, можете да пробиете нитове и да отворите кутията, но рискувате да не я сглобите или да я сглобите с грешки, изкривяване и механични дефекти, което ще усложни правилната работа.

Прегряването може да бъде резултат и от източници на топлина, разположени в близост до АВ в самия щит. Проверете с ръка температурата на околните уреди, може би нещо се нагрява наблизо.

Задействане на товара

Ако възникне неизправност при включване на някоя от веригите, например, светлината, неизправността вероятно е в лампата или кабела, водещ до нея. Поради нарушение на целостта на изолацията или връзките на кабела късо съединение.

Изолацията на кабела е повредена.

Решение: Диагностиката и ремонта се състоят в изключване на основния кабел на линията и замяната му с временен, ако това е помогнало, това означава, че ще трябва да проверите и поправите окабеляването.

Моменталното изключване на машината е свързано с работата на електромагнитната защита. Не се заключва в положение включено поради вътрешни проблеми със същата електромагнитна защита. Можете да проверите здравето на машината, като я замените с известна добра, със същия номинален ток и чувствителност - ако всичко работи правилно, причината е в него. Ако прекъсвачът не изтича без напрежение и няма късо съединение, той трябва да бъде сменен.

Прекъсвачът не се включва

Ако повдигнете лоста нагоре, но прекъсвачът не се включва и лостът моментално пада надолу, това се дължи или на механично износване на компонентите на машината, или на наличието на късо съединение. Това може да се провери, като се обърне към нула фазата на захранване с ниска импедансна непрекъснатост, например контролна лампа или омметър. Набирането с високо съпротивление (например LED управление) може да ви заблуди и веригата може да звъни през товара (електрически крушки, електрически нагреватели или електрически двигатели). Ако веригата е затворена, тогава има разрушаване на изолацията на кабела.

Решение:Поправете чрез подмяна на кабела или възстановяване на изолацията. Ако няма късо съединение, тогава сменете машината.

Лостът е задръстен

Друго нещо е, когато не можете да преместите лоста на автоматичната машина от долната позиция, това означава, че механизмът за контактно задвижване е заседнал. Тази неизправност може да се случи при изключване под товар, ако възникне силна дъга и спрейът й задръсти подвижния контакт, или по-скоро неговите компоненти, или ако спойка към корпуса.

Причина за задръстен лост

Решение:Хванете лоста по-близо до основата и го повдигнете силно, но внимателно, с възможност да го счупите. В бъдеще няма да можете да използвате такава машина. Все още има вероятност да се задържи в бъдеще, тогава машината трябва да бъде сменена.Вероятността за успех в тази процедура е 50%, на практика лостът често се откъсва, особено ако се случи на студа.

Машината не се изключва по време на късо съединение

Може да има две причини за липсата на реакция на късо съединение. Първият - контактите са заседнали. Поради нагряване и дъга по време на отваряне, контактите се залепиха един към друг. Втората - задръства механизма на електромагнитния разединител.

Решение:Ако машината не работи по време на късо съединение, опитайте да прекъснете контактите с усилие, ако тя не работи, след това сменете машината.

Как да удължите живота на прекъсвача

Запомнете два съвета:

  • Не претоварвайте защитената линия с ток, по-висок от номиналния.
  • Не изключвайте машината под товар.

Ако всичко е ясно с първия съвет, тогава вторият е малко по-сложен. Когато токът тече през контактите и вие ще ги изключите, възниква дъга. Това се дължи на истинността на законите за превключване:"Токът в индуктивността не може да спре моментално."

Дори ако натоварването е активно, например нагревател, кабелите имат своя собствена бездомна индуктивност. Още по-опасно е да отворите прекъсвача, ако към него е свързан товар като електрически двигатели или осветителни мрежи с голям брой дросели (DRL, DNat, LL) - индуктивността е дори голяма, дъгата също. Следователно дефектите на контакта, тяхната карбонизация, ускорено износване и залепване.

Запознахме се с какъв дефект е причинен. Автоматичните прекъсвачи издържат доста дълго време, ако работят в номиналните условия. Съвременните автомати не могат да бъдат ремонтирани, затова не препоръчваме да ги разглобявате, по-добре е да ги замените с висококачествен аналог, например Moeller или ABB. За домакински уреди и активно натоварване използвайте машини с буквата В, за свързване на товар със значителни пускови токове (двигател), устройства с буквата D са по-добри, а числото след буквата показва размера на допустимия ток. Не позволявайте свързването на окислени проводници и винаги затягайте клемите. Следвайки тези съвети, неизправностите на прекъсвачите ще се появяват много по-рядко и няма да се налага да се притеснявате за безопасността на окабеляването в апартамент или къща.

Накрая препоръчваме да гледате полезно видео по темата:

Със сигурност не знаете:

(5 гласа)
Зареждане...

Добави коментар