Опасността от намиране на затворен контур в близост до градината на съседа

Искам да се приземя в частна къща. TN идва от линията (както го разбирам), тъй като опората има заземяващо спускане. Проводниците на опората не са самоносещи изолирани проводници, така че се страхувам да обезсиля веригата си. Искам да направя TT с RCD. Въпросът е: опасен ли е приземният контур, ако е на 2 метра от градината на съседа? Също така, към заземена линия поддържат по-малко от 5 метра. В случай на отказ на RCD.

(1 гласа)
Зареждане...

3 коментара

 • Admin

  Здравейте! Заземеният контур не носи опасност, напротив, той служи като допълнителна мярка за защита от токов удар. В случай, че върху тялото на електрическите уреди се появи опасен потенциал, този потенциал ще влезе в земния контур, намалявайки вероятността от токов удар. В системата TT комбинираният проводник на захранващата мрежа се използва само като нула, така че вашата схема работи независимо от мрежата.

  Отговарям
  • Александър

   Ако има нулево прекъсване по линията, тогава целият ток ще тече през заземяването на опората на електропровода. Ще дойде ли до моята верига поради късото разстояние?

   Отговарям
   • Admin

    Чрез повторно заземяване на PEN, изравняващ нулев ток ще потече към полюса. Колкото повече натоварване (потребители) след скалата, толкова по-голям ще бъде токът. Но този ток не трябва да протича през вашата верига, тъй като веригата ви се използва само като заземяване, тя няма връзка с нулевата причина на електрическата мрежа. Ако се притеснявате, че евентуално опасен потенциал, когато токът се разпространи в земята, ще попадне във вашата верига, тогава монтирайте отделен заземен контур на разстояние повече от 8 метра от земята на опората на електропровода.

    Отговарям

Добави коментар