Преглед на Wi-Fi релето на SonoFF: за какво е и как е свързан

Няма напредък от прогреса и на пазара се появи евтин инструмент за автоматизация на дома, Sonoff Wi-Fi реле. С негова помощ обичайната техника се превръща в „умна“, която може да се контролира от смартфон. В гамата има няколко модела, които се различават по функции и характеристики. Нека да разберем защо се нуждаете от Wi-Fi реле Sonoff, как да го свържете и как се различават съществуващите модели.

Какво е

Wi-fi релета Sonoff са дистанционно контролирани релета на ITEAD, които се интегрират в различни екосистеми на интелигентния дом. В простите модели контролът се осъществява само чрез Wi-Fi, а в модерните модели има радиоуправление с честота 433 MHz. В допълнение към ръчното управление можете да настроите работата на таймера или да използвате сензори. Ще поговорим за това по-долу.

Освен Wi-Fi релета, този производител разполага и с държачи на лампи (Slampher), сензорни превключватели и контакти - всички с дистанционно управление, което ви позволява да автоматизирате някои устройства с тяхна помощ и без да пречите на вътрешната верига.

Характеристика на Wi-Fi релетата на Sonoff е, че те се интегрират в екосистемата на интелигентния дом на ITEAD IoT System и могат също да работят с такива системи и услуги като:

 • Начална страница на Google
 • Google Nest
 • Amazon Alexa

Приложение EWeLink

По подразбиране устройствата се контролират чрез приложението eWeLink, можете да го изтеглите от пазарите на приложения за Apple и Android.

 вид

Външният вид на устройството е аскетичен. В основната версия имате два входни контакта за свързване на 220V захранване и 2 контакта "Изход", към които е свързан натоварването, същите 220V се появяват върху тях в състояние включено.

Присвояване на елементи

Стандартната схема за връзка е показана по-долу. Проводниците са свързани с винтови или затягащи клеми, в зависимост от модела.

Електрическа схема

По време на писането, на вътрешния пазар можете да намерите Wi-Fi реле Sonoff в синя и оранжева опаковка. Синьо - поръчано главно от Китай. Оранжевата опаковка е продукт за нашия пазар, в името се добавят думите „Свят“ На". Sonoff свят На Е вид локализация на устройството от ITEAD.

Принцип на работа и настройка

В основата на всички (по непотвърдени данни от почти всички) Wi-Fi релета Sonoff е микроконтролерът ESP8266, който осигурява връзка с безжична мрежа. В допълнение към него на платката се намират реле за захранване, захранване и клемни блокове. В Интернет има описание, кодове и схеми за самостоятелно сглобяване на устройството, но рационалността и цената на това начинание са съмнителни.

Алгоритъмът за работа е следният:

Wi-Fi реле за задействане се свързва с вашия рутер и комуникира с облачния сървър. Свързвате се към интернет от вашия смартфон и контролирате електрически уреди. Можете да управлявате устройството в "локален" режим чрез натискане на бутон върху тялото му. И благодарение на най-простата схема на свързване, автоматизацията на дома не изисква задълбочени познания по електротехника.

Ще измислим как да свържем Sonoff със смартфон, лесно е. За да се свържете, трябва:

 1. Изтеглете приложението eWeLink от Appstore или Play Market.
 2. Регистрирайте се в него.
 3. Приложете захранване на устройството, в същото време трябва да натиснете и задръжте бутона за дълго време на кутията на релето (или друго свързано устройство от тази фамилия).
 4. Когато светодиодът започне да мига, освободете ключа.
 5. В приложението кликнете върху иконата за търсене на устройството.
 6. Укажете безжични настройки.
 7. Присвойте име на устройство и използвайте от смартфон или чрез натискане на бутон на Sonoff's

Безжичното управление без интернет работи на RF модели и основни

Всичко е съвсем просто, тази работа ви позволява да контролирате устройства от всяка точка на света, защото комуникацията се осъществява чрез интернет, а не локална мрежа. На тематичните форуми има описание как да отвържете всички продукти на Sonoff от облака и да ги накарате да работят по мрежата без интернет.

Съставът

Така че разбрахме как работи интелигентното реле Sonoff, нека да преминем към преглед на предлаганите решения. До деня на писане на тази статия официалният уебсайт на компанията има 9 модела Wi-Fi макари и 9 модела на други интелигентни продукти: гнезда, ключове, лампи, касети. Помислете какви са те и характеристиките на някои от тях:

 • Basic 10A - най-простият модел, релето е проектирано за ток до 10A, максимално натоварване - 2,2 kW. Работи в диапазона на напрежение 90-250V, според стандарта за безжична комуникация 802.11 b / g / n, работна температура от 0 ° С до 40 ° С, размери на корпуса: 88 * 38 * 23 мм.
 • RF е отличителна черта: поддръжка за дистанционно управление чрез 433MHz радио дистанционно управление (не е включено, всяко може да бъде вързано).
 • Двойно - различава се от предишния само по наличието на два канала. Тоест можете да управлявате два товара от едно устройство, но колко можете да свържете с него? Максималният ток за едно устройство е 10А, а мощността е 2200 W, а за две е общо 16А и 3500 W, Размери на корпуса: 114 * 52 * 32 мм.
 • TH10 / TH-16 - Модели със сензор за температура и влажност: DHT11, AM2301, DS18B20 (само за температура). Те се свързват към 3,5 мм жак на страничния панел. TH10 се различава от TH16 в максималния ток на натоварване - съответно 10 и 16 ампера.
 • POW 16A, основната разлика е способността да се следи мощността на консумирания товар. Това е особено вярно, когато се използва за управление на нагревателя, токът на натоварване е до 16А. С възможност за показване на ежедневни и месечни отчети. Размери на корпуса: 114 * 52 * 32 мм. Във версията POWR2 е възможно да видите текущата консумация и какво напрежение в мрежата.
 • 4ch PRO е най-голямата версия в линията. Основната характеристика в характеристиките е да се контролират 4 потребителски канала с мощност 2200W, т.е. 10А на канал. Размер: 145 * 90 * 40мм. Предназначен за монтаж в електрически панел на din Rail и отнема 8 модула.

Модели за реле на Sonoff

Цената на най-простото реле към момента на писане е 3,5 долара, а най-скъпото е 20 долара. Колко устройства можете да свържете към едно Wi-Fi реле Sonoff, както виждате, зависи не само от текущата консумация, но и от броя на каналите

Схеми за свързване

Вече говорихме за стандартното свързване на товара към Wi-Fi релето, но то е ограничено от превключващата способност на контактите на малко реле. Как да свържете Sonoff за контрол на мощен товар? Ако трябва да управлявате мощен товар - използвайте контактор, мощно реле или друго превключващо устройство. Схема на свързване на контактор

RF-релето Wi-Fi Sonoff е оборудвано с 433 MHz радио модул, което означава, че е възможно да се работи с радио превключватели и дистанционни. Фигурата по-долу показва схемата на свързване и как да го инсталирате вместо обичайния превключвател на светлината за полилей.

Еквивалентна схема на конвенционален прекъсвач

За да инсталирате безжичното управление: демонтирайте стария превключвател, затворете проводниците му (фаза, идваща и преминаваща към лампата) и свържете Sonoff RF към захранването на лампата. След това залепете радио превключвателя на стената на всяко място и го използвайте, но не забравяйте да вържете. Така можете да преместите превключвателя на ново място, без да счупите стените.

Между другото, Wi размери-Fi реле за задействане ви позволяват да го скриете в купа с полилеи и корпуси на лампи.

заключение

Нашият преглед приключва и ще направим равносметка. Прегледите на семейството Sonoff Wi-Fi Relay са предимно положителни, както и многобройните резултати от тестове. Не бива обаче да инсталирате такива устройства във важни схеми, като аларми, видео наблюдение и други системи за сигурност.

Характеристиките на устройството са чудесни за контролиране на осветлението, но за да не създавате проблеми за себе си, или дублирайте веригата с помощта на конвенционален превключвател, или използвайте модели с радиоподдръжка. Също така, тези устройства са се доказали за автоматизирането на напояването, осветяването на растенията и други системи, които не изпълняват основна роля за поддържане на живота и безопасност на дома.

Предлаганите на пазара аналози от тази ценова категория или нямат такава широка общност, или са сурови продукти под формата на печатни платки.

Свързани материали:

(2 гласа)
Зареждане...

Един коментар

 • Сергей

  Между другото, наскоро се появи Sonoff Basic R3 с режим DIY за фърмуер. Също Sonoff Mini, това са едни и същи ОСНОВНИ, само много малки, най-много ми харесват, могат да се поставят в закачки 🙂

  Отговарям

Добави коментар