Преглед на ограничителя на пренапрежение OI-1

Съгласно изискванията на точка 7.1.22 от PUE, ограничители на импулсно напрежение трябва да бъдат монтирани на всички електрически инсталации с вход за въздух. Те са инсталирани във VU / ASU. Основната задача е да се гасят високите напрежения и да се компенсира енергията на импулса. Компанията "Енергомера" произвежда подобно устройство, наречено OIN-1. Характеристиките, принципът на работа и схемата на свързване на този ограничител са разгледани в тази статия.

Предназначение и принцип на действие

Ограничителят на импулсното напрежение OIN-1 е необходим за защита на електрическите мрежи с напрежение 380 / 220V. Това са стандартни напрежения за захранване. пулс скокове на мощността може да бъде резултат от удари на мълния. Поради тях в земята възниква потенциална разлика. В допълнение, те разграничават комутационните изблици в мрежата. Те се появяват, когато включите или изключите мощни електрически уреди или групово стартирате потребители в електрическа инсталация. Превключването на импулси може да възникне при стартиране на мощни електродвигатели или групови пускови помпени станции, както и при включване на кондензаторни блокове.

Импулси на диаграмата

Как работи ограничителят? Вътре в SPE-1 са инсталирани варистори. Според принципа на действие варистори напомнящи на защитниците, които са били използвани преди. Следователно ограничителят е инсталиран успоредно на защитената верига. Ако напрежението в мрежата надвиши допустимото (класифициращо) напрежение на варистора, то започва да късо съединява проводниците, като по този начин предотвратява опасността от електрическите уреди, свързани след него.

Област на приложение

Помислете къде SPE-1 се използва на практика. Използването в реална работа на ограничител на пренапрежение е доста широко. Инсталира се във въвеждащите табла или дозиращите табла на потребителите. В същото време се препоръчва да го инсталирате до брояча, за да го защитите. Ще поговорим за това как правилно да свържете OIN-1 към екрана по-долу.

SPE-1 в щита

Ако ще изградите къща и да свържете обекта към електричество - в техническите условия за връзката ще бъде посочена необходимостта от инсталиране на устройство за защита от пренапрежение. Но такова изискване се въвежда в повечето случаи, както е предписано в PUE - с въздушен кабелен вход.

Официалната документация за използването на ограничителя на напрежение на напрежение от компанията Energomera се отнася до факта, че се препоръчва използването му в заземяващи системи TN-S, TN-C-S в еднофазна и трифазна мрежа.

Технически спецификации

Нито едно описание на устройствата не е пълно без информация за техническите спецификации. SPE-1 има следните характеристики:

  1. Той може да издържи напрежение до 275V за дълго време, със стандартна честота 50 Hz.
  2. Монтиран на din Rail.
  3. Ширината е 17,5 мм, което съвпада с размерите на еднополюсна машина.
  4. По време на работа той консумира ток от 0,7 mA, при 275V.
  5. Той отговаря на GOSTs и е преминал сертификация, поради което може да издържи на импулси до 10 kV, с Ikz = 5000A.
  6. Има версия на OIN-1C, оборудвана със светлинен индикатор за наличието на напрежение в мрежата.
  7. Клемните блокове ви позволяват да свържете проводими проводници от 4 до 16 мм.

Как да свържете OIN-1 в щита

Това устройство има редица функционални аналози от всички популярни производители на електротехника, следователно схемите за свързване им са основно сходни. В официалната документация схемата на свързване не е твърде очевидна, тя е представена в две версии и изглежда така:

Схема от производителя

Обърнете внимание на първата опция - свързване на паралелна защитена верига, а втората - последователно с разединителя. Тоест, в резултат на работата на ограничителя на пренапрежение, разединителят трябва да прекъсне веригата на захранване, за да се избегне запалването на продукта и потока на тока през електрическата дъга.

Но горната диаграма не е ясно и ясно разбрана и веднага възниква въпросът как правилно да инсталирате устройството. Затова вижте няколко примера свържете предпазителя от пренапрежение към електрическата мрежа.

Фигурата по-долу показва типична схема на условията за свързване на 3 фази. Тук връзката на ограничители на напрежение към електромера е по-ясно показана. В трифазна верига със система за заземяване TN-S или TN-C-S тя е свързана между фази, нула и земя. Но свързването на OIN-1 след брояча също е приемливо като допълнително ниво на защита.

Схема от TU

Схема на свързване за пример за свързване в двупроводна мрежа за захранване:

Диаграма за завъртане

И накрая, ще разгледаме веригите за четири различни вериги на захранване (1 фаза, 3 фази, комбинирани и изключени защитни проводници), които са най-често срещани:

Схеми за захранване

Важна забележка

Разгледахме защо OIN-1 е необходим и как да го инсталирате. Но непременно трябва да добавите бележка от официалната документация:

Забележка от инструкциите

Говорим за свързване на машината към пролуката на захранващия проводник пред ограничителя. Това е необходимо, за да се късо съединение в ограничителя на пулса, скъсайте веригите и предотвратете негативните последици от събитието.

И накрая, препоръчваме ви да гледате видеото, което обяснява как да свържете ограничителя на пренапрежение към мрежата:

С това приключваме описанието на характеристиките и правилата за свързване на SPE-1. Надяваме се, че подготвеният преглед беше полезен и интересен за вас!

Със сигурност не знаете:

(3 гласа)
Зареждане...

Добави коментар