Задължително ли е да се използва контактор с реле за напрежение?

Кирил пита:
Добре дошли! Четох статиите ви за релето за напрежение, където пише, че при мощност над 7 kW трябва да поставите контактор. Но се намира на уебсайта на производителя DIGITOP V-протектор 63A (13,8 kW). Обадих им се. Казват, че може да защити целия апартамент без контактор. Първоначално мислех да разбия защитата на 3 групи (3 отделни релета), но те казват, че когато се задейства едно реле, всичко ще се изключи. Правилни ли са и кои стойности да изберат? Благодаря предварително, Кирил.
Отговорът на въпроса:
Здравей, Кирил! Къде е написано? В коя статия е написана? Можете ли да дадете пример? Може би има грешка или сте разбрали погрешно същността на казаното. Много релета на 63А, тоест те са проектирани за директна връзка с мрежата с обща мощност до 13,8 кВт. Контактор е необходим, ако релето е проектирано за по-малък ток, отколкото е необходимо за защита.

По този повод: "... когато се задейства едно реле, всичко ще се изключи." Искам да кажа? Ако релетата са успоредни и защитават техните групи, тогава те ще работят точно при напрежението, което сте задали. Ако зададете едни и същи граници навсякъде, всичко ще се изключи. Ако в някоя от групите, например за осветление, зададете диапазона на напрежението до 160-250 волта, а в останалата част, да речем 180-240, тогава когато напрежението скочи на 245 волта, или падне до 170 волта, например, цялото оборудване ще се изключи и тогава осветлението ще работи, докато напрежението се покачи над зададените 250 волта или падне под 160 волта. По този начин можете да зададете различни напрежения, при които оборудването ще се изключи.

Зареждането ...

Добавете коментар