Нужен ли е „умен“ превключвател с неутрален проводник?

Андрей пита:
Добре дошли!

Сега съм на етапа на ремонт на апартамент в нова сграда от нулата (на етапа на проектиране на проекта досега), цялото окабеляване ще бъде преработено най-малкото, защото стените ще се движат. В апартамента искам да сложа „интелигентни“ превключватели Aqara, които ще бъдат интегрирани в системата за интелигентен дом.

Има две версии на тези (и други умни) превключватели - версията с нулева жица (нулева линия) и версията без нула. Разликата е, че първата държи повече натоварване (до 2.5kW) и може да отчита консумацията на енергия. Вторият държи само 800 вата, не знае как да брои консумацията и се нуждае от една жица по-малко. По принцип нямам нужда от броене на електроенергия, а мощността на 800 вата за полилеи е повече от достатъчна IMHO.

Въпреки това производителят по подразбиране препоръчва версията с нула като основна и уж ако окабеляването се извършва според правилата, тогава в превключвателя има нула за която и да е. Тези твърдения ме объркват, защото Не разбирам съвсем защо нулата е необходима в случай на конвенционални превключватели? И ако правите окабеляването, тогава искам да го правя стандартно като всички останали, а не за конкретни превключватели. По-добре да вземем ключовете за окабеляването. Има и притеснения - ще има ли проблеми с RCD, ако нулата преминава през тези превключватели.

Свалих съществуващите ключове в апартамента и погледнах - има два проводника към превключвателя с един бутон (както го разбирам, превключвателят прекъсва фазата просто) до превключватели с три бутона - три.

Като цяло, съмнявам се, моля, посъветвайте кой вариант е по-добре да останете?

Там, наред с други неща, също се смутих и направих този коментар да помисля, но не знам колко е вярно, защото не разбрах напълно идеята. Но потенциалният проблем с RCD е тревожен (цитат от форума):

Супер! Но всичко това ще работи, ако само електротехникът навсякъде правилно окабелява правилно! И нулата за всички групи трябва да е обща, в противен случай, ако вземете нула от друга група, защитена от RCD, например, тя няма да работи, тъй като RCD ще открие изтичане към лампата през нулата на изходната група! И мисля, че това са такива грандиозни отстъпки за Али, които стигнаха до тези превключватели (е, поне китайците подписаха нулевата линия на огъня), но хората изпаднаха в затруднения и са недоволни ...

P.S Ето още едно сравнение на превключватели с нула и без нулева линия на английски, но от видеото и т.н., всичко е ясно:

Илюстрация на свързващи превключватели (отляво, един бутон с нула, отдясно, два бутона без нула):
Инструкции за монтаж на Aquara Circuit Breaker

Отговорът на въпроса:
Как мислите, че разходът на RCD е свързан с неутралния проводник, свързан към превключвателя? Съдейки по това, което разбрах, той служи за измерване на мощността там. Какви са правилата за окабеляване, така че нулите да са свързани към превключвателите? Правилно се оправи! Да, разбира се има превключватели, чиито функционални характеристики зависят от наличието на неутрален проводник върху тях.

Що се отнася до цитата, не е напълно ясно защо нулата ще изтече върху лампата, ако изглежда, че не играе роля в силовата част на превключвателя.Сякаш нула ще бъде взета от защитената група, тогава просто няма да има теч и текущата консумация на прекъсвача ще се добави към тока на тази група и да, теоретично би могло да работи. Но само ако този ток е равен или по-голям от тока на задействане на RCD. Това, че във видеото той е свързал нула към лампата от същия терминал като лампата не означава нищо, той просто го взе оттам. беше толкова удобно.

Вероятно бих купил версията „без нула“ или каквото и да е във видеото казва „Fire Wire“ във видеото им, така че можете „ако това“ да закупите първия превключвател, който получавате в магазина, и да го инсталирате.

(3 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар