Неизправности в електрическите инсталации и техните причини

Електрическата мрежа, както всяка система, е обект на претоварване и повреда. В тази статия ще разгледаме някои типични повреди в електрическите инсталации, причините за ненормални режими на работа и методи за защита на оборудването от неизправности.

Причини за сривове

И така, основните причини за повреди в електрическите инсталации са:

 • мрежови задръствания;
 • ниско напрежение;
 • работа на електрическа машина в две фази;
 • преумора;
 • импулсно пренапрежение на комутационни процеси;
 • дълъг живот на електрическата инсталация;
 • механични повреди по време на монтаж и ремонт.
 • грешки на самия персонал (например невнимание или непознаване на схемата).

Видове неизправности и методи на защита

Ток, надвишаващ номинално приемливите параметри, причинява нагряване на проводимата сърцевина, което от своя страна води до унищожаване на изолационната обвивка. В такива случаи пожарите са чести, както и късо съединение между проводниците и повреда на обширен участък от електрическата мрежа. Това е задръстванията в мрежата.

Основните видове късо съединение в електрическите инсталации:

 • късо съединение между фазите;
 • фаза къса към земята;
 • прекъсване верига в електрическа машина или трансформатор.

Късо съединение

За да се предотврати развитието на късо съединение, се монтират прекъсвачи, които реагират на рязко увеличение на тока, отрязвайки сечение на мрежата, предотвратявайки големи щети.

Последиците от късо съединение в електрическа инсталация са ясно показани във видеото:

Повишеното напрежение, причинено от преходни процеси в мрежата, като изключване на мощен потребител, се отразява негативно на повечето съвременни съоръжения. Поради това най-често се засяга потребителската електроника и лошата изолация в електрическите уреди.

Ниско напрежение - Това не е нищо добро за електрически инсталации като електродвигатели и трансформатори. При ниско напрежение, за да се поддържат параметрите, консумацията на ток се увеличава, възниква претоварване на тока и всички повреди, свързани с него. За борба с това явление с помощта реле за напрежение.

Фазовата повреда в трифазна мрежа на работещ двигател или трансформатор води до фазов дисбаланс и увеличаване на текущия рейтинг. Освен това, както в първия параграф, прегряване на проводника, намаляване на свойствата на изолационния слой, разрушаване на изолацията и късо съединение с изгарянето на голяма част от електрическата намотка. За да предотвратите тази необичайна работа, използвайте реле за фазово управлениеинсталиран непосредствено до автомобила. Както и термични релетаконтролиране на количеството ток, което е пропорционално на режима на работа.

Пренапрежението в мрежата от удар на мълния може да бъде елиминирано чрез инсталиране на специален модул за защитасупресор на пренапрежение).Това устройство реагира на високо напрежение и ги изгасва със специална верига, превръщайки излишъка в топлина. Ако нямате инсталирано това устройство, тогава по време на гръмотевична буря, за да предотвратите повреда, най-добре е да изключите електрическата инсталация, като изключите физически от захранването, като извадите щепсела от контакта и изключите машините.

Пренапрежение и нестабилно напрежение в електрическата мрежа в резултат на неравномерно разпределен товар могат да се наблюдават навсякъде, никой не е безопасен от това явление.

В резултат на преходни процеси в трансформаторни подстанции, когато една фаза на потребителите е претоварена, вътрешните процеси на трансформатора се стремят да балансират и компенсират неравномерните потоци, на останалите проводници на фазата се наблюдава повишено напрежение, което се различава от установените мрежови параметри. За да се защити домашното оборудване, в този случай се монтира рН реле от импулсни пренапрежения на разрядника.

Така разгледахме основните повреди в електрическите инсталации, причините за ненормалните работни условия и методите за защита на оборудването от повреда. Надяваме се, че предоставената информация е била полезна и интересна за вас!

Със сигурност не знаете:

(6 гласа)
Зареждане...

Добави коментар