Възможно ли е да се използва електричество след наводнение?

София пита:
Добър вечер Моля, помогнете със съвет. Ситуацията е тази: вчера съседите от 3-ия етаж наводниха апартамента ни с вряла вода (ние сме на 2-ри), съседите на 1-ви етаж покрай щранга и няколко апартамента отстрани на нашите (но там останаха само малко тапети).

Причината е пробивът на маркуча за БГВ в кухнята. Вода се излива за около 1,5 часа, влязохме в апартамента и от тавана имаше дъжд (в кухнята, в коридора, в стаята, точно на голямото легло). В коридора има стена, където входната врата и стълбището са всички във водата, като от нея капе най-дълго.

Кухнята ни е обшита с пластмасови панели (няма видими поддони, но под панелите, предполагам, че е пълен писар), ние не можем да вземем нищо от себе си (само жени в семейството), плюс че чакаме акт от Службата за жилища относно наводнението, ще повикаме оценители (докато също не е препоръчително да пипат нещо) и да заведат дело.

Но проблемът сега е, че се страхуваме да използваме електричество, контакти. Не обезвредихме апартамента, просто не сме включили нищо, освен газова печка с електрическо запалване, тогава само всички използваха контакта в задната стая. Страхуваме се да го включим заради късо съединение, за да не се налага тогава да се повикват пожарникари.

В кухнята, дори и по време на наводнението, лампите в самия полилей светиха, след това угаснаха (ние не бяхме включили светлината никъде другаде за ден). В кухнята работи само хладилник, други уреди са просто включени в електрически контакт, ние не ги използваме. Обадиха се на спешна банда, електротехник ни каза, че не може да направи нищо, включи го и виж дали е кратко или не.

 

Отговорът на въпроса:
Добре дошли! Като минимум, трябва да стегнете знанията си за електричеството, за което ще ви помогнат различни статии на нашия уебсайт и, като максимум, да не вярвате на електричаря, който дойде.

Преценете сами - имате мокри проводници и напрежението е включено. Но не използвате електрически уреди, защото ще възникне късо съединение, нали?

Така ще се случи през водата между проводниците под напрежение, независимо дали нещо е свързано или не. И вие използвате устройства или не използвате, от това ситуацията не става повече или по-малко опасна.

Просто трябва да изчакате, докато всичко изсъхне. Ако е възможно, обезвъздушете апартамента за този период. И да не използвате устройства е безполезно решение.

Светлините светнаха - само защото кутията на превключвателя или превключвателя беше наводнена.

 

Зареждането ...

Добавете коментар