Метални тави EKF - систематичен подход за управление на кабели

Системата за захранване на всеки обект предполага наличието на голям брой кабелни линии. И колкото по-голямо е съоръжението, толкова по-големи са кабелните комуникации. Организацията на всички кабели и проводници е отделна задача. Те трябва да бъдат удобно разположени, да не заемат много място, докато трябва да осигурят лесен достъп за поддръжка. По-важното е, че кабелите трябва да бъдат защитени от механични повреди и, ако е необходимо, от влиянието на околната среда. За проекти, които използват отворени кабелни трасета, метална тава ще бъде решение за всички тези задачи.

Метални тави EKF T-Line

 

Има няколко вида метални тави. EKF произвежда перфорирани, неперфорирани и тави за стълби. Устойчивите секционни продукти ще ви позволят да монтирате трасето на кабела за кратко време. Подходящи са за захранване и системи с нисък ток. Високата вариабилност на приложението ви позволява да полагате комуникационни маршрути по стени, тавани и подове. За да се предпазят от корозия, металните кабелни тави преминават през процес на поцинковане.

Системи за поднос EKF

За да инсталирате кабелния маршрут, ще ви трябват не само метални секции, но и точно подбрани допълнителни елементи: окачвания, фланци, кранове, крепежни елементи и много други. Ето защо EKF предлага системи за поднос:

 • T-Line (перфорирана и не перфорирана);
 • M-Line (стълбище);
 • R-Line (тел) - ще влезе в продажба в края на септември 2019 г.

Всеки от тях разполага с пълна гама от аксесоари, както и богата гама от аксесоари, окачвания и хардуер, което опростява дизайна.

Производство на тави EKF

Металните тави са сравнително нов продукт в каталога на EKF, компанията стартира производството си през 2019 година. Металните тави EKF се произвеждат в нашата собствена фабрика в Москва, имат патентован дизайн и технологични характеристики. Освен това със собствен капацитет не възниква въпросът за наличието на продукти на склад.

Нека разгледаме самите табла EKF и техните характеристики.

T-Line перфорирани и неперфорирани тави

Серията T-Line е кабелна метална тава със секции от 35х50 до 100х600 мм, както и капаци и всички необходими елементи за тях. Стандартната дължина на една секция е 3 м. Въпреки това, EKF е готова да произвежда по поръчка продукти с различен размер за проекти и нестандартни решения.

Перфорираната метална табла на EKF е секция с уникален дизайн на перфорация. Дупките със специални форми, размери и места осигуряват добро естествено охлаждане на проводниците, но не намаляват здравината на цялата конструкция.

Перфорацията се прилага чрез двойно щамповане - надлъжно и напречно. Това води до повишена твърдост на основата на перфорираната тава EKF.

Перфорирана тава с T-Line

 

Между другото, перфорацията не е само за естествена терморегулация.В перфорираните тави е по-удобно и по-бързо да се полагат линии, да се фиксират кабели.

Надеждността е едно от ключовите качества, които компанията се стреми да разработи своите тави. Както в перфорираните, така и в неперфорираните продукти, в страничните стени се осигуряват допълнителни усилвания.

Неперфорираната метална тава EKF е проектирана за проекти, при които отворените кабелни комуникации се нуждаят от максимална защита. Кабелите и проводниците, положени в тави без дупки, няма да бъдат подложени на механично напрежение и ще бъдат защитени от влиянието на външната среда. Типичните приложения са промишлени съоръжения с високо съдържание на прах и проекти с кабелни трасета на открито.

T-Line неперфорирана тава

Използването на неперфорирана метална тава с капаци ще даде най-голяма гаранция за безопасността на отворените линии.

Характеристики на дизайна на T-Line тави

Уникалното щанцоване далеч не е единственият отличителен белег на таблата EKF. За да може инсталацията да се извърши бързо и полученият дизайн е много надежден, те използват специални решения:

 • Секциите са свързани с помощта на уши и елементи на подкова. При този метод докинг тави "баща-майка" се случва без използването на свързващи плочи и винтове. Една секция се вкарва в друга и се закрепва с уши. След това можете свободно, без допълнителна опора, да свържете секциите с винтове.
 • Заоблените ръбове на стените на тавата осигуряват на кабела допълнителна защита по време на монтажа.
 • Покритията се свързват лесно с тави с помощта на повърхностни нишки. Специалната форма на ключалката на капака им позволява да прилягат плътно към тавата. Ако трасето е положено вертикално по протежение на стената, капаците няма да се отворят под тежестта на кабела.

Пример за връзка без винтове

Стълбища M-Line

Вариантът на стълбището е още по-удобен по отношение на инсталирането и поддръжката на кабелни комуникации. Два надлъжни профила - ламели, съединени с напречни греди, създават дизайн, подобен на стълбище. Такава тава осигурява висока естествена терморегулация и осигурява най-лесния достъп за поддръжка на системата. В същото време таблата M-Line служат като надеждна опора за тежки кабели. Това са силни метални секции с висока носеща способност.

Стълбище M-Line

Методите за свързване на елементите на стълбища, подобно на неперфорираните и перфорирани кабелни табла на T-Line, спестяват до 40% от времето за инсталиране на маршрута.

Избор на тава

За всеки обект е проектирана собствената му версия на системата от тави - за конкретен маршрут на маршрута и със собствен набор от елементи. Един от най-важните критерии за избора на секции и крепежни елементи са характеристиките на групата кабели.

Когато избирате метални тави, трябва да имате предвид:

 • Нивото на максимално допустимите товари върху тавата и крепежните елементи.
 • Площта на напречното сечение на снопчета от кабели - свободното пространство трябва да остане в тавата. Според PUE сумата на външните диаметри на кабелите в слепи кутии (тави) трябва да бъде не повече от 35% от напречното сечение в светлината, в кутии (тави) с отваряеми капаци - не повече от 40%. Съгласно бъдещото разширяване на мрежата си струва да поставите допълнителни 25% свободно пространство.
 • Допустим радиус на огъване на кабели.
 • Желателно е да подреждате силови кабели в широка тава с ниска страна, а кабелите с нисък ток - в тясна с висока страна. Ако и двата типа кабели се побират в една табла, трябва да ги поставите колкото се може по-далеч един от друг и да ги отделите с дял.
 • Препоръчително е да разпределите кабелите по дъното на тавата, а не да ги концентрирате в ъглите.

EKF успешно премина сертификацията на огнеустойчива кабелна линия (OKL) съвместно с предприятието Concord. Освен това таблата EKF са тествани в независима лаборатория за съответствие с параметрите за безопасно натоварване (BRN).

Зареждането ...

Добавете коментар