Критерии за избор на качествен чипър за дома и работата

Един от съществените инструменти, използвани за окабеляване, е чипър или, както се нарича още, фураж. Днес има много производители и модели на това устройство, така че е много важно да знаете как да изберете чипър и кое е по-добро за цена, качество, надеждност. В тази статия ще се опитаме да ви разкажем накратко, но в същото време максимално разбираемо да ви разкажем за всички нюанси на избора на този инструмент.

Характеристики на дизайна

Първото нещо, което трябва да решите, е за колко режещи диска трябва да е проектиран чипърът. Ако правите само стълбови стени за окабеляване и полагане на тръби, достатъчно е да изберете инструмент за 2 диска, което ви позволява да направите равномерно строб. Еднодисков резач за бразди позволява не само да рови стени, но и да участва в режещи работи (рязане на камък, метал и бетон).

Бразда изпълнителен орган

Помислете за важния момент - не е позволено да премахвате втория диск, за да режете камък или бетон, така че няма да можете да „убиете две птици с един камък“.

мощност

Вторият най-важен критерий за избор на фаска е мощността на двигателя. През 2017 г. има модели с мощност от 900 до 2800 вата. По-мощните агрегати вече се наричат ​​стенни триони, които се използват от професионални строителни компании.

Захранване на устройството

За да изберете правилно силата на чипъра, трябва да определите обхвата на приложението му. За домакинска работа, малки електрически инсталации е достатъчно да закупите универсален модел с не повече от 1,5 кВт. Ако се занимавате с основен ремонт и използвате инструмента за създаване на дълбоки камери за тръби, по-добре е да вземете подходящ чипър, с мощност поне 2 кВт.

Можете да обсъдите всеки от въпросите на нашия форум на електротехниците в съответния раздел!

Дълбочина на рязане, ширина на канала, диаметър на диска

Всички тези три параметъра са тясно свързани помежду си, защото точно определят спецификата на използването на бразда. Що се отнася до диаметъра на диска, той може да бъде от 100 до 355 мм. Дълбочината на рязане също директно зависи от диаметъра. За електротехник е напълно достатъчно да избере штроборез със 150 мм диск, който може да направи штробов с дълбочина 45 мм, което е достатъчно за полагане на електрическо окабеляване дори в гофриране. 180 мм диск ви позволява да преминете през стената на дълбочина от 60 мм, което е най-добрият индикатор, ако искате да положите останалата част от инженерните комуникации по скрит начин (вода, газ и т.н.). Диск с 230 мм ви позволява да направите 85 мм жлеб, но имайте предвид, че минималната дълбочина поради конструктивните характеристики на инструмента е 15 до 20 мм.

Снимка на дълбочина на строб

Що се отнася до ширината на канала, той е регулируем и варира от 6 до 60 мм. Напълно е достатъчно електротехниците да изберат штроборез с широчина на рязане до 30 мм.Съветваме строителите да избират леко надценени характеристики, за да могат без проблем да прорежат канала под тръбите.

Тегло и размери

Важен параметър на фуражника е теглото му. Факт е, че през 2017 г. има модели, които тежат от 3 до 10 кг. Както знаете, е доста трудно да ровите тавана с 10-килограмов инструмент, така че ако трябва да изберете резачка за стени за дребни ремонти, препоръчваме да останете на модели до 6 кг. Ако се занимавате професионално със строителни работи, би било разумно да вземете по-тежък инструмент, защото той ще бъде съответно по-мощен.

Сравнение на размера

Същото се отнася и за размерите на фурната. В тесни помещения и за окабеляване в собствената ви къща е достатъчно да изберете компактен преходник за стени, който няма да заема много място и няма да усложни процеса на преследване.

Допълнителни функции

Е, разбира се, не бива да пропускате такъв момент като спомагателната функционалност на инструмента. Ако искате да изберете надежден и в същото време многофункционален чипър за работа или у дома, имайте предвид, че новите модели могат да бъдат оборудвани със следните функции:

 1. Системата за поддържане на скоростта. Позволява ви да поддържате производителността на устройството на същото ниво по време на работния процес.
 2. Защита срещу задръстване на режещ диск. Предотвратява възможността за нараняване и повреда на оборудването.
 3. Мек старт на двигателя. Благодарение на специална система, която ограничава стартовия ток, се удължава експлоатационният живот не само на инструмента, но и на домашното окабеляване.
 4. Защита от претоварване (ненормални условия). Предпазва чипъра от прегряване на двигателя и съответно от скъпи ремонти.
 5. Контрол на износването на четката.
 6. Защита срещу неволно включване.
 7. Регулиране на оборотите на двигателя.
 8. Възможността за свързване на прахосмукачка, която ви позволява да shtrobit стени без прах.

Моля, обърнете внимание, че колкото повече функции, толкова по-скъп ще струва инструментът. Към днешна дата е съвсем реалистично да се избере шторез до 20 хиляди. Този модел ще бъде с прахосмукачка и от качествен производител.

Във видеото по-долу, експертите дават свои собствени препоръки за избора на фураж:

Какво да търся?

Е, като се приближа към края на статията, бих искал да ви дам няколко прости съвета, които също ще ви помогнат при избора на фураж:

 1. Обърнете внимание на инструменталните инструменти. Не забравяйте да проверите дължината на кабела, така че да е достатъчна за работа. Освен това, ако искате да изберете чипър с прахосмукачка, проверете в магазина колко е удобно да работите със свързания маркуч. Много често производителите не мислят много за този момент, поради което при свързване на прахосмукачка ъгълът на гледане и възможността за управление на устройството се влошават. Добре е също така, ако моделът е снабден с длето за изрязване на разрези от строб, допълнителни дръжки, ключове и калъф. Опциите казват много.
 2. Проверете как работи фурната, която решите да изберете. Дори в магазина включете устройството в електрически контакт и проверете нивото на шума от неговата работа, това е важен нюанс. Също така, не забравяйте да проверите обратната връзка на шпиндела, колко добре работи регулирането на ширината и дълбочината на рязането. Освен това, уверете се, че моделът, който решите да купите, не вибрира твърде много в ръката ви.
 3. Уверете се, че ергономичността на устройството ви подхожда. Много е важно избраният фризер да лежи добре в ръката, в противен случай ще им е трудно да работят. Това е особено важно, ако трябва да изберете устройство за ежедневна работа. Всички видове гофриране и гумени вложки в дръжките увеличават използваемостта.

Между другото, можете дори направете фаска от мелница направете сами, Инструкциите за монтаж са дадени в статията, към която се позовахме!

Топ производители

Е, последното, за което исках да говоря, е кой производител на резачката за длето е по-добре да изберете, за да не преплащате и да сте доволни от покупката.От по-евтините компании, които са подходящи за домашна употреба или с малък бюджет, препоръчваме ви да изберете като:

 • Interskol;
 • Виолетова лента;
 • prorab;
 • ZUBR;
 • Спарки.

Що се отнася до по-добрите производители, най-добрите днес са:

 • Hitachi;
 • Makita;
 • Bosch;
 • METABO;
 • Hilti;
 • AEG;
 • KRESS;
 • Милуоки.

Що се отнася до рейтинга на чипър, видеото по-долу показва топ 10 модела за периода 2015-2016:

Това е всичко, което искахме да ви кажем за това как да изберем преграда за стена за електротехник и кой модел е най-подходящ за работа и дом. Надяваме се, че предоставената информация е била полезна и интересна за вас!

Със сигурност не знаете:

(2 гласа)
Зареждането ...

Един коментар

 • Николай

  Благодаря, знаех малко за тях. Благодаря ви

  отговор

Добавете коментар