Дизайн характеристики на проводници и кабели

В раздела проводници и кабели Отделно разглеждаме техническите характеристики и обхвата на всеки отделен проводник на електрически ток, било то PVA, SIP или VVG. В тази статия бих искал най-общо да разгледам от какво се състои всеки тип кабелен продукт (кабелите също се считат за отделно разнообразие), така че да разберете целта на отделните елементи. И така, по-долу за вас подробно се обсъжда изграждането на проводници и кабели, използвани в електрическата работа.

Структурни елементи

Всеки електрически проводник се състои от следните части, не винаги от всички наведнъж, може само от няколко:

 1. Провеждане на вена. Служи за провеждане на ток с минимално възможно загряване. Основните изисквания към вените: добра гъвкавост, устойчивост на корозия, висока електрическа проводимост и разбира се ниска цена.
 2. Изолация. Бариера, която трябва да осигури възможно най-голямото съпротивление на електрическата енергия, преминаваща през ядрото. Изолационният слой трябва да има най-високите възможни диелектрични свойства, докато е в възможно най-голям температурен диапазон. Освен това изолацията трябва да е гъвкава.
 3. Screen. Необходимо е да се предпази проводящото ядро ​​от всички видове външни електромагнитни смущения. Изискването за дизайна на екраниращия слой е 100% изолационно покритие по време на огъване.
 4. Изолация на колана. Служи за допълнителна защита на проводници и кабели от повреда.
 5. Shell. Предпазва проводника от механични повреди, атмосферни явления, както и от проникване на влага.
 6. Защитен капак. Допълнителна обвивка, използвана при експлоатация на кабелни изделия при трудни условия.

Конструкцията на кабели и проводници се състои от тези отделни елементи. Ако искате да научите повече за сортовете и характеристиките на всеки компонент, по-долу е даден по-подробен преглед.

Преглед на параметрите

Проводимо ядро

Вените на кабели, проводници и кабели са направени в съответствие с действащия GOST 22483-2012, което от своя страна е стандарт и определя съпротивлението на постоянен ток от 1 km на сърцевина при температура от + 20 ° C. За да идентифицирате електрическото съпротивление, трябва да знаете напречното сечение, материала на производство и класа жица. Ще разгледаме всеки параметър в ред, така че да разберете как влияе върху дизайна на електрически проводници и кабели.

Медно ядро

Степента на проводника може да бъде от 1 до 6. Колкото по-висока е степента, толкова по-добра е гъвкавостта на проводника. Например, клас 1 и 2 се използват за производството на кабелни изделия, които ще се използват изключително за фиксирана инсталация. За да свържете мобилни механизми, трябва да използвате кабели с клас на гъвкавост от 3 до 6.

Що се отнася до материала на производство, това е много важен параметър.Медта провежда ток по-добре и е по-устойчива на механични повреди. Недостатъците на медните проводници обаче са по-високата цена и податливостта на корозия, особено при висока влажност и температура. Алуминият е по-евтин и по-малко податлив на корозия, но е по-крехък и образува оксиден филм, което увеличава контактната устойчивост. Плюсове и минуси на алуминиевото окабеляване Разгледахме в отделна статия.

изолация

Изолационният слой може да бъде представен от следните материали:

 1. Поливинилхлоридно съединение (PVC). Най-често срещаният вид изолация, която при стайна температура (+ 20 ° C) има висока устойчивост. Недостатъците на PVC съединението са недостатъчната гъвкавост в сравнение с каучук и фактът, че изолационното съпротивление на жицата е значително намалено при температура от + 70 ° C и по-висока. Предимства на PVC съединението: ниска цена, добра устойчивост на много химикали, влага и ниска запалимост.Цветна маркировка
 2. Омрежен полиетилен (SPE). Използва се за производството на кабели с високо напрежение, поставени под земята. Дизайнът на омрежени полиетиленови кабели има добра гъвкавост, ниска хигроскопичност (абсорбция на влага) и възможност за нагряване до +130 ° C. Недостатъците на SPE кабелите са сложността на производството, необходимостта от използване на чуждо оборудване, поради което цената на продукта е много по-висока от аналозите.EIT
 3. Полиетилен. Тя може да бъде с ниска плътност (LDPE) и висока (HDPE). Предимства: диелектричните свойства са 300 пъти по-високи от тези на PVC изолацията, ниска хигроскопичност, устойчивост на химични реагенти. Недостатъците на полиетилена обаче са намаляване на диелектричните свойства на проводника с повишаване на температурата, лоша гъвкавост и в същото време висока цена. Дизайнът на кабели с полиетиленова изолация е добре установен за полагане на стационарно окабеляване в промишлени съоръжения.полиетилен
 4. Изолационна гума. Поради своята гъвкавост, той най-често се използва за свързване на мобилни механизми и оборудване. Гъвкав, евтин, има високи диелектрични свойства. Въпреки това, той губи своите електрически изолационни характеристики при температури над +80 ° C, податлив е на повреди от ултравиолетово лъчение и най-важното - не е устойчив на изгаряне.каучук
 5. Импрегнирана хартиена изолация (BPI). Дизайнът на кабели, изолирани от хартия, се състои от ленти за кабелна хартия, импрегнирани със специално вискозно или не капково съединение. Изискванията за производството на този тип ленти за кабелна хартия не трябва да съвпадат при полагане една върху друга. Не повече от три съвпадения или дори две са разрешени, ако най-долната лента е в контакт със защитния слой или проводящата сърцевина. Използването на кабели с изолация BPI - полагане на линия с високо напрежение в земята. Предимства - ниска цена и високи свойства на изолация. Недостатъци - абсорбция на влага, висока опасност от пожар, ниска устойчивост на механични повреди и течливост на изолацията с повишаване на температурата, поради което се препоръчва използването на проводник изключително за хоризонтален монтаж.BPI
 6. Силиконов каучук. Има висока топлоустойчивост, параметри на електрическа изолация, добра здравина и гъвкавост. В същото време е леко устойчив на химикали, дизайнът на телта е унищожен по време на абразия и е доста скъп. Използва се като правило при условия с повишена температура.Топлоустойчив проводник
 7. Политетрафлуоретилен (PTFE). Има добра устойчивост на механични повреди дори при температури до + 250 ° C, като същевременно е добре устойчив на химическа атака. Недостатъците на този тип защита са високата цена и токсичността.

показ

Следващият компонент в изграждането на кабели и проводници е екраниращ слой, чиято цел е да защити проводника от електромагнитни смущения. Най-често екранът се използва в контролни кабели и кабелни линии с високо напрежение.

Екранен екран за антена

Основните видове екрани:

 • от метализирана хартия (ако дизайнът предвижда изолация на BPI);
 • медна тел (за PVC и каучук);
 • поцинкована стоманена тел (броня + кран);
 • проводим каучук (с гума тип изолация).

Защитният слой може да се приложи както върху целия сноп от ядра, така и върху всеки отделно. По правило той е гъвкав и допълнително позволява предпазвайте жицата от механични повредиПоради наличието на екран в дизайна, работещият метър на продукта ще струва повече.

черупка

Този конструктивен елемент от електрически кабели и проводници предпазва от отрицателните ефекти на слънчевата радиация, влагата, агресивните вещества и разбира се механичните повреди.

За кабелни изделия с импрегнирана хартиена изолация се използва оловна или алуминиева обвивка. Ако изолационният слой е представен от PVC пластмаса или гума, тогава обвивката, съответно, може да бъде PVC или маркуч от маркуч.

Корпусът на оловото има добра гъвкавост и устойчивост на химическа атака, може да бъде запоен на полето. Недостатъкът е, че оловото има ниска точка на топене, така че при излагане на топлина и вибрации могат да се появят пукнатини в черупката, до пълно разрушаване. Те се борят с тези недостатъци, като добавят добавки за сурма и мед към дизайна.

олово

Алуминият е повече от 2 пъти по-силен от оловото, устойчив на вибрации и може да действа като броня и дори екран. Единственото лошо нещо е, че алуминиевата обвивка на кабела има слаба устойчивост на корозия на почвата и освен това струва повече.

алуминий

PVC пластмасовата смес е евтина, леко е повредена от химикали, има механична якост и в същото време доста стегната. Той обаче има слаба гъвкавост, лоша устойчивост на механичен стрес и леко стареене.

PVC пластмаса

Гумата на маркуча, в сравнение с обичайната, добре приема натоварвания от опън, удар и усукване. В допълнение, той може да бъде устойчив на масло, ниски температури и запалване. Недостатъци - се унищожава от едновременното излагане на кислород и слънчева радиация, докато е лоша устойчивост на химическа атака.

Гумена обвивка

Защитен капак

Е, последният елемент в конструкцията на кабели и електрически проводници е защитен капак, който може да се състои от възглавница, брониран слой и външен капак.

Целта на възглавницата е допълнителна защита на изолационния слой от повреда от стоманени ленти или метална тел, които от своя страна представляват броня. Възглавницата може да бъде изработена от:

 • креп хартия (има високо удължение за счупване);
 • пластмасови ленти (алтернатива на крепирана хартия);
 • битумен състав (слепва се заедно).

Необходим е брониран слой за защита на конструкцията на проводника от всякакъв вид механично напрежение. Стоманените ленти не абсорбират сили на опън и могат да бъдат допълнително защитени от корозия. По-специално, два слоя стоманени ленти осигуряват добра защита срещу механични повреди. Жицата предотвратява усукване на нишката и работи добре при напрежение. Не предпазва от механични повреди.

Е, външният капак трябва да осигурява на кабела плътност, както и устойчивост на различни атмосферни явления. Тя може да бъде представена с кабелна прежда, изработена от фибростъкло, допълнително импрегнирана с битум или покритие от пластмаса (PVC съединение или полиетилен).

Обикновено указаният външен капак може да бъде включен в дизайна на кабели с високо напрежение с изолация BPI. Леките външни покрития са присъщи на проводниците: памучна прежда, фибростъкло, шевни или ленени конци.Също така плитката може да бъде обработена с противогъбичен или устойчив на атмосферни влияния състав или дори лак, който ще предпази от влага.

Това е всичко, което искахме да ви кажем от какво се състои кабел и проводник. И накрая, препоръчваме да гледате видеоклип, в който всички отделни структурни елементи са ясно демонстрирани, реда на тяхното поставяне:

Както можете да видите, дизайнът на проводници и кабели може да бъде доста сложен, така че няма да е трудно да изберете подходящата версия на проводника за вашите собствени условия!

Ще бъде интересно да прочетете:

(1 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар