Защо са необходими крайни превключватели и какви видове са те?

Крайните превключватели или както ги наричат ​​също крайни превключватели се използват за свързване на електрическа верига, например в електрически уреди и аларми. Също така тези устройства се използват за контрол и управление на електротехниката, която се проверява систематично за мобилност. Превключвателят е монтиран върху самата конструкция, където е необходимо да се контролира движението на отделни елементи. За да използвате крайния превключвател, трябва да знаете за какво е, за какви типове се случва и как работи всяка отделна версия. Това ще бъде обсъдено по-късно.

Дизайн на прекъсвача

Съставът на това устройство включва следните компоненти:

 • панел;
 • жилища;
 • контакти;
 • главата.

Устройство за ремарке

Много е важно кутията на превключвателя да има добра здравина, устройството да е стабилно и да издържа на различни механични влияния върху корпуса. Производителите използват алуминиево-силициева сплав като материал, а някои видове крайни превключватели са изработени от устойчива пластмаса.

Дизайнът на крайните превключватели е разгледан подробно във видеото:

вид

Важно е да знаете какви са крайните превключватели, защото без тези знания ще бъде трудно да изберете правилното устройство. Тези комутационни устройства са разделени на няколко основни типа:

 1. Безконтактни. Това устройство се задейства в случай на приближаването на който и да е метал или друг предмет, върху който е извършено превключването предварително.
 2. Механична. Те работят само с механично действие върху колелото или върху лоста. В резултат контактите се затварят или отварят, като по този начин се дава контролен или предупредителен сигнал.
 3. Магнитна. Те също се наричат тръстика превключватели, Въз основа на името можете да разберете, че устройството се задейства, когато магнит се приближи до него на определено разстояние.

Видове безконтактни крайни превключватели

Безконтактните крайни превключватели са по-модерни от механичните. Те работят върху специален транзисторен ключ, който в отворено положение има слабо съпротивление.

Всички превключватели за близост са разделени на четири групи:

 1. Индуктивен. Пределният превключвател се задейства, когато сензорът открие метален предмет. В момента на откриване на метала индуктивното съпротивление се увеличава, поради това токът в намотката намалява и по този начин контактите в веригата се отварят. Асортиментът от тези продукти е много голям и разнообразен, така че лесно можете да вземете подходящия размер.
 2. Способни, взаимодействат с човешкото тяло. Когато човек се приближи до сензора, възниква електрически капацитет, поради който веригата на мултивибратора, инсталиран вътре в устройството, се въвежда в действие. Колкото по-близо е човек, толкова по-ниска става честотата на пулса и капацитетът става по-голям. Основната функция се изпълнява от плочата, която е свързана с кондензатора.
 3. Блокада.Използват се кварцови звукови елементи. Когато нещо се появи в обхвата на устройството, амплитудата на звуковия сигнал се променя, като цяло тази чистота е нечуваема за хората.
 4. Оптичните превключватели имат специален транзистор и инфрачервен светодиод. Когато LED лъчът бъде прекъснат, фотоклетката се затваря.

Видеото по-долу показва някои видове крайни превключватели:

Характеристики на работата

Крайният превключвател има определен принцип на работа, благодарение на който се стартира и задвижва. Превключващото устройство ще работи в момента на свързване с възстановения ограничител, в този момент захранването на електрическото оборудване е прекъснато. Много е важно всички елементи на това устройство да работят надеждно и правилно, изпълнявайки всички необходими команди. В същото време всичко трябва да работи безупречно, независимо от типа, конфигурацията на устройството и начина на свързване. Ето защо обхватът на крайния превключвател е на места с особена опасност.

Работна схема

В момента на контакт на подвижния механизъм с устройството на крайния превключвател, той дава сигнал. Това ще означава, че има опасност в електрическата верига. Това устройство е сензор, оборудван със система за автоматично изключване.

Област на приложение

Също така трябва да знаете къде се използват крайните превключватели. Всеки тип изпълнение има своето специфично предназначение и се използва в различни области на дейност. Въпреки това, според тяхната употреба, те са разделени на:

 1. Функционалност. Те са отговорни за редовното изключване или включване на светлините или друго електрическо устройство. Например такова устройство е в хладилника. Когато вратата се отвори, механизмът включва светлината, а когато се затвори, го изключва, това е една от опциите за използване на крайния превключвател.
 2. Защитен. Те се монтират с цел да се предпазят както механизма, така и работниците от неправилни действия. Например асансьорът на миньор няма да започне да се спуска, докато вратите се затворят, така че хората да могат да използват асансьора безопасно.

Приложение за ремарке

В обобщение, използването на това устройство зависи от дизайна и възможностите на механизма. Често потребителите дори не знаят, че често им се налага да използват този механизъм в живота:

 • в автомобилната индустрия и в автомобила;
 • в домакински уреди и домакинства;
 • в мебелни продукти;
 • в заводи и производствени предприятия да изпълняват различни задачи.

Пределните превключватели са много практични и необходими устройства. Но за да свържете такива устройства е по-добре да потърсите помощта на специалисти. Както вече стана ясно, тези устройства значително опростяват използването на много предмети от домакинството. Надяваме се, че предоставената статия е била полезна и интересна за вас!

Ще бъде полезно да прочетете:

(3 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар