Класификация на устройства за защита от пренапрежение

Съвременният човек, опитвайки се да бъде в крак с времето, насища къщата си с електрически уреди с различни цели. Но не всеки собственик на жилище смята, че ако дори много краткосрочно импулсно напрежение се случи многократно по-високо от номиналното напрежение, целият му скъп парк от електротехника и електроника може да се провали. Трябва да се отбележи, че ефектът от пренапрежението върху електрическите консуматори е пагубен, тъй като засегнатото оборудване по правило става неподходящо за ремонт. Тази непреодолима сила, макар и не често, но може да се гарантира, може да бъде следствие от пренапрежение в мрежите, причинено от ефектите на гръмотевична буря, аварийно припокриване или превключване. Така наречените устройства за защита от пренапрежение се използват за защита на електрическото оборудване. Принципът на работа на SPD, класовете и разликата между тях, разгледахме по-долу.

SPD класификация

Устройствата за защита от пренапрежение са широко и обобщено понятие. Тази категория устройства включва устройства, които могат да бъдат разделени на класове:

  • I клас. Създаден за защита от пряко въздействие на мълнии. Тези устройства задължително трябва да бъдат оборудвани с устройства за разпределение на входа (ASU) на административни и промишлени сгради и жилищни жилищни сгради.
  • II клас. Те предпазват електрическите разпределителни мрежи от пренапрежения, причинени от комутационни процеси, както и изпълняват функциите на втория етап на защита срещу въздействието на мълнии. Те са монтирани и свързани с мрежата в разпределителни табла.
  • III клас. Те се използват за защита на оборудването от пренапрежения, причинени от остатъчни пренапрежения и асиметрично разпределение на напрежението между фазата и неутралния проводник. Устройствата от този клас също работят в режим на високочестотни филтри за смущения. Най-подходящи за условията на частна къща или апартамент, те са свързани и инсталирани директно от потребителите. Особено популярни са устройства, които се произвеждат като модули, оборудвани с бързо монтиране за монтиране din Railили имат конфигурация на електрически контакти или мрежови щепсели.

Видове устройства

Всички устройства, които осигуряват защита от пренапрежение, са разделени на два типа, които се различават по дизайн и принцип на работа. Нека помислим как работи SPD от различни типове.

Защитни устройства за врати и свещи, Принципът на работа на отпирателите се основава на използването на ефекта на искрата. Конструкцията на отводниците има въздушна междина в джъмпера, свързваща фазите на електропровода към земния контур. При номинално напрежение веригата в джъмпера е прекъсната. В случай на изхвърляне на мълния в резултат преумора разрушаване на въздушната междина се случва в електропровода, веригата между фазата и земята се затваря, импулсът с високо напрежение отива директно към земята. Конструкцията на клапанния разрядник във веригата с искрова междина осигурява резистор, върху който се потиска импулсът с високо напрежение. Разрядителите в повечето случаи се използват в мрежи с високо напрежение.

Порти за арести

Пренатоварващи устройства, Тези устройства замениха остарелите и обемисти арестери. За да разберем как работи ограничителят, трябва да припомним свойствата на нелинейните резистори, т.е. принцип на работа на разрядник изградени въз основа на техните характеристики на токово напрежение. Варистор се използва като нелинейни резистори в SPD. За хора, които нямат опит в тънкостите на електротехниката, малко информация за това от какво се състои и как работи. Като основен материал за производството на варистори е цинковият оксид. В смес с оксиди от други метали се създава монтаж, състоящ се от p-n съединения с характеристики на токово напрежение. Когато напрежението в мрежата съответства на номиналните параметри, токът във веригата на варистора е близо до нула. В момента на пренапрежение в p-n кръстовища възниква рязко увеличение на тока, което води до намаляване на напрежението до номинална стойност. След нормализиране на мрежовите параметри варисторът се връща в непроводим режим и не влияе на работата на устройството.

Модулна снимка на разрядник

Компактният размер на арестатора и широката гама от разновидности на тези устройства значително разшириха обхвата на приложение на тези устройства, възможно е да се използва SPD като средство за защита от пренапрежение за частна къща или апартамент. Ограничителите на напрежение на пренапрежение, сглобени върху варистори, въпреки всичките им предимства в сравнение с разрядниците, имат един съществен недостатък - ограничаването на експлоатационния живот. Поради вградената в тях термична защита, устройството след работа остава неработещо за известно време, поради тази причина на корпуса на SPD е осигурено бързо разглобяемо устройство, което позволява бърза подмяна на модула.

Можете да научите повече за това какво е SPD и каква е целта му от видеото:

Как да оборудваме защита?

Преди да продължите с инсталирането и свързването на защита от пренапрежение, е необходимо направете заземяване в къщатав противен случай цялата работа по подреждането на SPD ще загуби всякакъв смисъл. Класическата схема осигурява 3 нива на защита. На входа се монтират отводници (SPD клас I), осигуряващи мълниезащита. Следващото защитно устройство от клас II, обикновено разсейващо устройство, е свързано в разпределителното табло на къщата. Степента на неговата защита трябва да осигури намаляване на стойността на пренапрежение до параметрите, безопасни за домакински уреди и осветителната мрежа. В непосредствена близост до електронни продукти, чувствителни към колебанията в тока и напрежението, е желателно свържете SPD клас III.

SPD схема на свързване

При свързване на SPD е необходимо да се осигури тяхната токова защита и защита от късо съединение с въвеждащ прекъсвач или предпазители. Ще ви разкажем повече за инсталирането на тези защитни устройства в отделна статия.

В крайна сметка препоръчваме да гледате полезен видеоклип, в който е описана подробно класификацията на устройствата за защита от пренапрежение, принципа на работа и съветите за избор на подходящо устройство:

Така разгледахме принципа на работа на SPD, класовете и разликата между тях. Надяваме се предоставената информация да ви е била полезна!

Ще бъде интересно да прочетете:

(2 гласа)
Зареждането ...

Един коментар

  • Mobilis

    Интересно е, но как да използвате SPD в веригата за заземяване на CT?

    отговор

Добавете коментар