Кой радиатор за отопление е най-подходящ за дома

При формирането на система за отопление на дома трябва да се обърне специално внимание на планирането, изчисленията и избора на оптимално оборудване. Всичко това се отразява на ефективността и последващата работа, както и на количеството изразходвани пари. Отоплителният радиатор е важна част от всяка отоплителна система. Инсталира се във всяка отопляема стая. Комфортът на условията на живот в къщата зависи от това коя версия на устройството купувате. След това ще ви кажем какви са отоплителните радиатори и кои са по-добре да изберете за дом.

Какво да търсите при избора на батерии

Основното предимство на вилата е автономно отопление, което може да се изчисли и монтира според вашите желания. Когато избирате най-доброто устройство за вашия дом, трябва да се съсредоточите върху максималния коефициент на топлопреминаване, съотношение цена-качество. Помислете за видовете радиатори, за да разберете какво можете да изберете за частна къща.

Тръбни и панелни стоманени модели

Моделите от панелни и секционни стомани са най-бюджетните от цялото разнообразие от асортименти. Техните характеристики: добри индикатори за топлопреминаване, компактност, идеално се вписват в дизайна на помещенията. В зависимост от версията, възможността за свързване към цялата система варира. Ако отворите на прозорците са широки, панелните радиатори могат да блокират потока на студен въздух. Така намалявате риска от течения, загуба на топлина.

Панелен радиатор

Цената на тръбните радиатори е малко по-висока от предишните представители. Техническите параметри на практика съвпадат с секционното оборудване, по-висока цена се дължи на дизайна. Тръбните разтвори са подходящи за големи семейства, тъй като е много удобно да изсушавате нещата върху тях.

тръбен

Плюсове стоманени радиатори:

  • наличност, добра ефективност;
  • трайност;
  • ниска окислимост при използване на нискокачествена вода;
  • малки размери, лесна инсталация на отоплителен радиатор.

минуси:

  • нормален дизайн, устройството няма да се превърне в декоративен елемент в къщата;
  • необходимостта от промиване около 3 пъти годишно, за да се предотврати натрупването на депозити;
  • Батериите трябва винаги да са пълни, в противен случай ще се образува ръжда. Това намалява експлоатационния живот.

алуминий

Разпространява се за отопление на вили и частни къщи поради висока мощност, атрактивен дизайн. Цените на батериите варират в зависимост от производителя. Подобни радиатори от чуждестранни производители са по-скъпи, но и издръжливи.

алуминий

При избора на алуминиеви батерии трябва да се вземат предвид редица важни нюанси:

  1. Те са чувствителни към характеристиките на циркулиращата течност. Киселинността на водата винаги трябва да бъде на необходимото ниво, за да не се разрушат радиаторите през първите години на употреба.
  2. Необходимостта от точно изчисляване на площта.Топлият поток много бързо върви нагоре, поради което се наблюдават температурни разлики между тавана и пода. Резултатът от неправилно изчисление е студен под.

Ако вземете предвид тези точки, батериите ще ви издържат дълъг период, докато топлопредаването ще бъде доста добро.

биметална

Оборудването отвън е покрито с алуминиеви перки, отвътре е от стомана. Качествените продукти са покрити с антикорозионен грунд отвътре и отвън. Издържа на налягане в 20-35 атмосфери. Предимство - няма нужда от специални технически условия за циркулационна вода. Недостатъкът е скъп за обикновения купувач.

биметална

За къщите този вариант не е най-добрият, тъй като няма да има високо налягане в местната система, тоест повишена якост не е необходима. По-добре е да изберете отоплителен радиатор от оферти, за които цената е по-ниска.

Чугун

Алуминиевите батерии се загряват бързо, охлаждат се също толкова бързо, но с чугун е вярно обратното. Отбелязва се отлична устойчивост на корозионни процеси и надеждност. Цената им е по-висока от стоманените и алуминиевите уреди, но по-ниска от биметалната. Основният недостатък на такива продукти е тяхното наднормено тегло.

Чугун

Какво да изберем за къщата

По отношение на съотношението цена / качество, най-препоръчително е да избирате между панелни стоманени батерии и алуминий. При сравняване на двата вида стоманените изделия все още печелят в практичност, ефективност, надеждност, цена. Консултацията с мениджърите на магазини, където ще поръчате, ще ви помогне при окончателния избор на радиатори.

Зареждането ...

Добавете коментар