Кой проводник да изберете за свързване на прожектори

Прожекторите са удобен начин за разделяне на стая на зони и подчертаване на елементите на декора и интериорния дизайн. Обикновено лампите за тях не се различават с висока мощност и с разпространението на светодиодни източници на светлина рядко консумират повече от 5 вата. Въпреки това, доста често нашата редакция среща въпроси по темата „какъв проводник е необходим за свързване на прожектори?“. Нека да го разберем заедно!

Основни характеристики

при свързващи прожектори имаме възможност да полагаме окабеляване до всяка точка, без да решаваме - зад платното окачени или окачени тавани. Положителната страна е удобна и сравнително евтина и бърза. Проблемът е опасност от пожар.

Пожар след

Факт е, че при запалване на кабел, когато уплътнението е затворено, има голяма вероятност пламъкът да не се разпространява, тъй като въздухът почти не навлиза в източника, а материалите, от които е направена изолацията, не се запалват. Освен това скритото окабеляване в дървени конструкции не е разрешено, съответно след като бъде положено в бетон, материалите, заобикалящи жицата, също няма да се запалят.

Тел на тавана

В същото време, при отворено полагане на черновия таван зад „предното“ покритие, има вероятност от запалване. Ето защо, когато избирате кабел или проводник за свързване на прожектори, на първо място, разчитайте на положението за пожарна безопасност на това решение.

Сферичен винт, PVA или VVG

Основната тема на дебата за избора на кабели и проводници за прожектори е изборът на една от трите марки кабелни продукти:

Кой от тях може и не може да се използва? Нека помислим по ред.

ШВВП - шнур с винилова обща обвивка и изолация на сърцевини и PVC. Ядрата са изработени от усукани медни проводници, което осигурява висок клас гъвкавост. Този факт улеснява инсталацията.

Топка винт

Той е предназначен за нестационарно свързване на електрически уреди към електрическата мрежа. Според определението, той вече не е подходящ за такава задача като инсталирането на осветление. Неговият елемент са захранващите кабели на сешоари, телевизори, вентилатори, както и различни домакински уреди с ниска мощност или много мобилни в процеса. Въпреки това, майсторите често го предлагат за свързване на прожектори, като евтино решение. Освен това добрата гъвкавост на шнура значително ускорява и опростява връзката на самите точки. Изолацията му не е твърде дебела, въпреки че е в нормални граници. Следователно, включително не е подходящ за продължителна работа. Според GOST времето между отказите е около 5000 часа.

В допълнение към това определение няма други регламентирани причини да не го използвате за свързване на „точки“, просто не е проектиран за това.

PVA - винилов свързващ проводник. Това е съкращението за етикетирането на този кабелен продукт. Напречното сечение на тази жица вече е кръгло, съответно, тя има по-дебела и по-трайна изолация от тази на винт с топка.Ядрата са същите многожични гъвкави.

PVA

PVA също е проектиран за нестационарно свързване на електрическо оборудване към мрежата. Следователно, PVA проводникът също не е предназначен за монтиране на осветление. Но е чудесно за удължителни кабели и за захранване на различни ръчни електроинструменти и други уреди.

Независимо от това, висококачественият корпус позволява използването му за окабеляване, а електротехниците често го използват за електрическа инсталация зад тавани от гипсокартон и опънати листове. Една гъвкава жица е по-лесна за инсталиране от твърда с едножилни проводници (едножилна).

VVG - жица с твърди монолитни вени. Изолацията му също е от PVC, както общата обвивка, така и изолацията на всяко ядро. Предназначен за стационарно свързване на електрическо оборудване и окабеляване.

VVG

Така че по дефиниция е подходящ за окабеляване на прожектори. Но електротехниците не винаги обичат да монтират VVG кабел за свързване на прожектори. VVG е твърд, което затруднява свързването на лампата в ограничено пространство на прозореца, за да се зададе точката. Освен това самите осветителни тела обикновено имат меки проводници и връзката с твърд може да бъде трудна.

Въпреки това, подробно проучване на GOST 7799-97 донякъде коригира горното, както следва:

ГОСТ 7799-97

Тоест, според тази информация, на топчевия винт все още е позволено да свързва тела, но за PVA - това не се казва. Явно говорим за настолни лампи, подови лампи и подобни устройства.

И това е откъс от GOST 31996-2012, който се отнася до VVG кабела:

ГОСТ 31996-2012

Опции за монтаж

Необходимо е да поставите кабел за прожектори върху тавана на черновата в сиво Pvc гофриране.

Гофрирана тел

Не разпространява горенето, предпазва проводниците и позволява бързото използване на дюбели, скоби или скоби телени крепежни елементи до тавана.

Гофриране с щипки

Прожекторите обаче са инсталирани не само в хола или спалнята, но и в банята. Баните са помещения с висока влажност, което предизвиква определени изисквания за електрическата безопасност на вашето окабеляване. Първо, всички превключватели, разклонителни кутии и контакти трябва да бъдат преместени извън банята или поне извън зона I. Ако все още не можете да избегнете контакти, използвайте препоръките, описани в статията: контакти в банята.

Зоните в банята

Второ, за да намалите риска от токов удар - използвайте лампи, които се захранват от 12V, особено ако лампите са инсталирани в непосредствена близост до мивка, душ или вана.

12 волта лампа

Възможно е да използвате осветителни тела 220V в случай на водоустойчив дизайн или тяхното местоположение на място, отдалечено от изброените обекти.

Също така, не забравяйте да гледате видеото, в което специалистът казва как правилно да полагате проводниците към прожекторите и каква грешка не трябва да се прави:

В заключение бих искал да консолидирам заявения материал. И така, какъв кабел е по-добре да използвате за свързване на прожектори, а кой не? Почти всички експерти са съгласни, че според тяхното предназначение и технически характеристики VVGNG-LS кабелът е най-подходящ за тези задачи. Напречното сечение обикновено е 1,5 квадратни метра. mm за линиите за осветление обаче съвременните тела консумират малко - можете да използвате 0,75 квадратни метра. mm Но помислете за по-ниската механична якост на проводимите проводници и реалното натоварване на тока, с висока консумация на енергия. Поставете го на тавана в гофрирана тръба, която не поддържа горенето и не забравяйте за надеждна кабелна връзка.

Свързани материали:

(7 гласа)
Зареждане...

Добави коментар