Кой кабел да изберете за свързване на контакти?

Преди да продължите към монтаж на електрическо окабеляване в къщата, трябва правилно да изчислите напречното сечение на кабела за контакти и превключватели на светлината. В допълнение, трябва сериозно да подходите към избора на марка кабелни продукти, като в дървена къща изолацията трябва да е незапалима, а в апартамента можете да използвате конвенционален проводник. След това ще ви кажем кой кабел да използвате за търговски обекти, въз основа на правилата на PUE и други важни фактори.

Така че, за начало, според съвременните изисквания, кабелът за изходите трябва да бъде меден, винаги със заземяване (т.е. трижилен или петжилен) и напречно сечение най-малко 1,5 мм2 съгласно таблицата 7.1.1 на PUE:

Таблица 7.1.1

Тук трябва да се изясни, че груповата мрежа означава линия от щитове до електрически контакти, осветителни устройства и други приемници на захранване.

Сега стана малко по-ясно кой кабел да се използва за инсталиране на 220-волтова изходна линия. Трябва също да се отбележи, че от разклонителната кутия към изхода се полага кабел с напречно сечение от 1,5 мм2 не се препоръчва, тъй като в този случай свързването на мощно електрическо устройство към него няма да работи, ако е необходимо. По-добре е за еднофазна мрежа да вземе секция с размери 2,5 мм2.

Три медни ядра

Що се отнася до трифазното окабеляване, нещата вече могат да бъдат различни, защото с напречно сечение на сърцевина от 1,5 мм2 петжилен кабел може да издържи натоварване от 10,5 кВт, според таблицата:

Максимална мощност за 1,5 mm.kv. 380 волтова мрежа

Това е достатъчно, за да свържете мощното електрическо оборудване, използвано у дома, към контакта. Както показва опитът, дори в мрежа с напрежение 380 волта, проводникът се взема с марж, а именно напречно сечение от 2,5 мм2.

Максимална мощност за 2,5 mm.kv. 380 волтова мрежа

Петима живели

Разбрахме дебелината на проводящите проводници, сега нека поговорим за друг, не по-малко важен въпрос - кой тип и марка на проводника да изберем. Факт е, че днес има голям брой фалшификати, използването на които може да предизвика запалване на електрическото окабеляване. Същото PUNP тел е опасен за електрическа инсталация. Препоръчваме ви да използвате VVG, VVGNG или NYM кабел за контакти.

Ако искате да проведете окабеляване за търговска група в апартамент или частна къща, просто изберете марката VVG, В пожароопасни райони, например в дървена къща, определено препоръчваме да го използвате за търговски обекти VVGng кабел или по-скъпият му вносен партньор - NYM.

Това е всичко, което исках да ви кажа по този въпрос. За да консолидираме предоставения материал, решихме да обобщим и още веднъж посочим коя марка и напречно сечение на кабела е по-добре да се използва за търговски обекти в различни случаи:

  • За свързване на пералня, телевизор и други не много мощни домакински електрически уреди - VVG 3 * 2,5 мм2.
  • За да свържете мощни уреди в трифазна мрежа (например, ако в гаража трябва да свържете мощна помпа към 380 волта или в кухнята трифазна печка) - VVG 5 * 2,5 mm2.
  • Група от розетки в дървена къща - VVGng 3 * 2,5 мм2.
  • Ако сте 100% сигурни, че гнездото ще се използва изключително за захранване на лампата или друго устройство с ниска мощност, можете да донесете проводник със сечение 3 * 1,5 мм2.

Накрая препоръчваме да гледате полезно видео по темата:

Сега знаете кой кабел за гнезда да изберете по секция и име. Ако статията ви е харесала, моля, споделете полезна информация с приятелите си в социалните мрежи!

(70 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар