Какво трябва да бъде осветлението в апартамента и къщата?

Със сигурност вече знаете, че прекалено слабото или обратно твърде яркото осветление в стаята се отразява негативно на човешкото тяло. Освен вечната сънливост, недостатъчното количество изкуствена и естествена светлина носи и по-сериозни опасности - зрително увреждане и нарушение на психологическото състояние. Решаването на проблема е доста просто - инсталирайте по-подходящи лампи и правилно организирайте осветлението във всяка от стаите. Преди това обаче е необходимо да разберете какви са нормите за осветяване на жилищните помещения. Ще говорим за това в момента.

Какво казва SNiP?

Основният документ, който показва съществуващите стандарти, е SNiP (строителни норми). Така че, съгласно този документ в апартамент и частна къща, трябва да се спазват следните стандарти за осветление в апартаменти (Lk):

 • проходът на таванското помещение и мазето - 20;
 • тоалетна, душ, баня - 50;
 • зала, коридор - 50;
 • гардероб - 75;
 • баня, басейн - 100;
 • спалня, кухня - 150;
 • детски - 200;
 • лична сметка, библиотека, помощно помещение, стая с билярд - 300.

маса

Обръщаме вашето внимание на факта, че в банята по желание можете да увеличите изкуственото осветление до 100 Lux, защото за нанасяне на грим и бръснене стойността, посочена в SNiP 23-05-2010, може да не е достатъчна.

За да разберете как да превеждате предоставените числа в по-познати стойности, не забравяйте - 1 Lux е 1 лумен / 1 квадратен метър стая. На всяка крушка задължително се посочва характеристика като светещ поток (в лумени, Lm). Всичко, което трябва да направите, е първо да изчислите степента на осветеност на хола, във вашия случай една от стаите, след това да прехвърлите стойността на Lumens и да изберете подходящите крушки. Помислете за пример технологията за изчисление.

Какво означава лукс (lx)

Правим изчисления

Да предположим, че трябва да знаете степента на осветеност в спалня, чиято площ е 20 m2, На първо място, умножаваме нормата според SNiP за тази стая по площта, а именно - 150 * 20, общо получаваме 3000 Lx. Съответно с тази стойност общият светещ поток на лампите трябва да бъде 3000 Lm. Просто трябва да изберете подходящите крушки за хола, например, ако искате изберете светодиодни крушки, можете да използвате 3 крушки по 12 W всяка, което общо ще даде не повече от 3600 Lm според таблицата:

Спецификации на лампата

Това изчисление е приблизително, защото всеки го има Производител на LED лампа вашите стойности, за които можете да разберете вече при покупка. По този начин можете лесно да направите изкуствена светлина в стая, както е препоръчано от нормите за осветеност на жилищните помещения според SNiP.

Между другото, можете да измерите тази стойност, като използвате специално устройство - луксометър, който е лесен за използване, което доказва видеото, предоставено по-долу.

Измервателна работа

Това е всичко, което исках да ви кажа по този въпрос. Надяваме се, че сега знаете какъв вид осветление трябва да бъде в къщата и апартамента и как да изберете подходящи лампи във ватове и лумени.

Ще бъде интересно да прочетете:

Измервателна работа

(14 гласа)
Зареждане...

2 коментара

 • Николай

  Изчисленията не са правилни. Пакетите са посочени, но не е посочено къде трябва да се наблюдават тези апартаменти, но в фрагмента е посочено. Например, в хол, 150 лукса трябва да са на пода, а за работа с рисуване 500 лукса трябва да бъдат на работната повърхност (масата), а тези 500 лукса не трябва да дават обща светлина, осветяването на работната повърхност ще отиде и общата светлина може да бъде по-малка ,

  Отговарям
  • Admin

   И какво грешат? Според горната методология, изчислението

   Отговарям

Добави коментар