Какви видове отвертки има?

Всяка къща трябва да има отвертка. Разбира се, не е необходимо да се придобиват всички сортове, но какъв дом е необходим е много лесно да се разбере. Такъв инструмент е необходим за подмяна на гнездо или превключвател, ремонт на апартамент и домакински уреди. Разбира се, можете да си купите отвертка, но за дребни ремонти е напълно безполезна. Можете да направите с най-простата и евтина алтернатива. В тази статия ще разгледаме съществуващите видове отвертки и тяхното предназначение, маркиране, както и примери за снимки.

Характеристики на дизайна

Отвертката се състои от три части: накрайник, вал и дръжка. Видовете накрайници зависят от това кой крепеж трябва да се завинтва. Имената им и зависят от формата на върха. Закопчалката може да бъде винт, винт или самонарезен винт. По-рано устройствата с директен слот бяха с голямо търсене, но сега използването на кръстосани устройства стана по-популярно.

дизайн

Какви са слотовете? Има различни видове слотове. Популярните гледки са във формата на звезда и шестоъгълни. Много е важно върхът да е здрав и здрав. А за по-добро задържане се обработва със специално покритие, което има висок коефициент на триене.

Разнообразието от инструменти ви позволява да изберете удобна опция за работа на различни места. Така че отвертка може да бъде с дълга или къса дръжка, с квадратно или шестоъгълно напречно сечение. Дръжката може да бъде пластмасова или дървена и под формата най-често цилиндрична. Но има и под формата на буквата "Т" или тип пистолет.

Преглед на сорта

И така, какво са отвертки? Тъй като на строителния пазар се появиха нови видове болтове, видовете инструменти също се разшириха. Днес има голям избор от продукти с различни форми и дизайн. Повечето от тях се използват само във връзка с определени технологии.

Следните видове отвертки се считат за най-популярните в консумацията:

  1. Плосък (обозначен като SL). Нарича се още директен шип. Жилото има формата на лопатка и такава равнина е необходима за работа с най-простите връзки с винтове. Такова устройство се счита за най-популярното в домакинските работи, като закрепване на рафтове или второстепенно електрическа работа.
  2. Кръст (обозначен като pH). Такъв отвертка има жило във форма на конус. Четирите му лица се вписват в кръстовиден прорез. Тези видове продукти се използват за свързване на определено оборудване или автомобили, както и за безопасно закрепване на винта. Тъй като подобна отвертка има конусовидна форма, жилото ще бъде два пъти повече при контакт с винта.
  3. Шестнадесетичен (обозначен с HEX). Тези видове продукти имат формата на работна повърхност като шестоъгълник. Въртящият момент на такова устройство ще бъде десет пъти по-голям от отчитането на отвертка Phillips. Този вид инструмент се използва по време на работи, свързани с ремонта на електротехниката.
  4. Звездна форма (обозначена като TORX).Той има формата на работна повърхност като шестоъгълна звезда. Използва се при ремонта на незначително разнообразно оборудване, например, като мобилен телефон.
  5. Кръстовидна форма с прорези (обозначени като PZ). Този тип дизайн на отвертка има не само напречен профил, но има и малки допълнителни ръбове. Използва се при сглобяването на мебели, тъй като е включена по-плътно в крепежните елементи.

Видове съвети

Съществуват и видове продукти, които се използват само при определени условия, тъй като са оборудвани със специални устройства. Тези продукти включват:

  • Хрупкава отвертка. Благодарение на този механизъм пръчката може да се върти свободно в една посока. Поради това можете да работите без да отстранявате върха от слота. Посоката на въртене се променя с помощта на специален лост.Хечбек
  • Диелектрична. Използва се при работа с оборудване, което се захранва. В този случай продуктът е покрит със специално изолиращо покритие. Такава изолация се изчислява на зададените граници на напрежението. На дръжката е посочено в маркировката.Корпус на диелектричен инструмент
  • Universal. Позволява да се използват няколко съвета на една дръжка. Съхраняват се или в отделен калъф, или вътре в дръжката.Универсален тип изпълнение
  • С гъвкав вал. Нарича се още предавка. При тесни условия такова устройство ще бъде незаменимо, което ясно се вижда на снимката:Гъвкав вал
Избирайки отвертки за електрическа работа, съветваме ви да обърнете внимание на инструмента от EKF. Дръжки, изработени от висококачествен материал със сложна ергономия. Отвертките не се плъзгат в ръцете, за да се затегнете са необходими минимум усилия. В същото време диелектричните отвертки EKF са достъпни за всички в две серии: Master (за общо ползване в домакинството) и Expert (за професионалисти). Въз основа на гореизложеното може да се твърди, че отвертките EKF са оптимални като цена и качество.

Маркиращи отвертки

За да разберете какъв вид инструменти и каква е целта им, трябва да знаете декодирането на маркировката на отвертки.

Тази таблица съдържа всички най-популярни форми на съвети и тяхното маркиране:

Форми на бакшиш

Например, кръстообразният (PH и PZ) има специална таблица за съответствие, която показва инструментите и размерите на крепежни елементи, за които са подходящи. Таблицата по-долу показва зависимостта на дължината и диаметъра на пръта от броя на отвертката:

Диаметър и дължина на лентата

Има и друга зависимост, която трябва да сте наясно:

Диаметър на резбата на винта

Трябва също да се отбележи, че някои видове отвертки могат да съдържат не само букви, но и цифри в маркировката. Например, pH 4 * 120, тук pH - това означава, че е директно; 4 е число, което показва диаметъра на закопчалката; 120 - дължината на продукта. Освен това маркировката може да съдържа информация за метала, който се използва при производството на работната част.

На снимката по-долу можете да видите маркировките на пръта:

Шифър на пръта

Накрая препоръчваме да гледате полезно видео по темата:

Така разгледахме основните видове отвертки и тяхното предназначение, както и обхвата и маркирането. Надяваме се, че предоставената информация е била полезна и интересна за вас!

Също така препоръчваме да прочетете:

(3 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар