Какво представляват релетата за време?

В тази статия ще ви разкажем за цял клас електронни устройства, които работят с течение на времето. Такива релета са широко използвани в системите за автоматизация, всички видове механизми, регулатори и сензори. Принципът на работа е отброяването до работата на контактите. Днес има два типа устройства: цикличен таймер (напълно независимо устройство) и междинно реле, когато сигналът се обработва от устройството от външен възел. По-долу ще разгледаме видовете и характеристиките на използването на релета за време, които съществуват днес.

цикличен

Устройствата от цикличен тип генерират изходни сигнали в зададения интервал от време. Първоначално това беше механичен продукт, който взаимодейства с контактите чрез програмируем механичен барабан. С появата на микропроцесори стана възможно създаването на единици с огромен диапазон от параметри. Този тип се използва широко в системите за автоматизация за включване и изключване на всички видове механизми.

пример, Ежедневният таймер за домакинството контролира осветлението на аквариума, терариума, оранжерията, хранилките, купите за пиене. Най-често се използва реле за време за управление на уличното осветление на лична територия.

Цокъл с таймер за снимки

В системите за интелигентен дом таймерът играе основна роля за осигуряване на комфорт. В даден момент, включва и изключва отоплението, светлината, може да показва напомняне за събитието. Сварете вода в чайника сутрин, включете измиването и така нататък. Таймерите служат в медицината, науката, роботиката и други сектори на човешкия живот. Относно, как да настроите гнездо с таймер, разказахме в отделна статия.

Интелигентна схема за дома

Междинен

Междинните релета за време са инсталирани в механизми, които се нуждаят от забавяне на сигнала в определен момент. Те от своя страна са разделени на подтипове:

  • електромагнитно;
  • пневматичен;
  • мотор;
  • с часовник или механизъм за закрепване;
  • Електронната.

Помислете за устройството и предназначението на всеки сорт.

Електромагнитна

Те се използват в постояннотокови вериги, където отделно късо съединение се добавя към намотката на устройството и поради остатъчното поле има забавяне при освобождаване на контактите или късо съединение. Контролът ограничава до 5 секунди.

електромагнитна

Най-често такива релета за време се използват в контролни вериги за ускорение и спиране на електрическо задвижване.

пневматичен

Този тип е оборудван със специален пневматичен амортисьор или диафрагма, настройката се извършва чрез промяна на размера на въздушния отвор. След пристигането на сигнала котвата дърпа буталото, но не може да го направи веднага, докато въздухът е в амортисьора. Чрез регулируемия отвор се задава времето за реакция. Регулирането е възможно до 60 секунди.

Пневматичен тип продукти

Често се използва пневматичен превключвател за автоматично управление на оборудването, като машина за рязане на метали.В допълнение, пневматичните релета са намерили своето приложение в управляващите вериги на задвижването за регулиране на стъпките, ускорение и спиране.

двигател

Сърцето на устройството е синхронен двигател, работещ в 50 Hz променлива мрежа. Сложно механично устройство с възможност за настройка на закъснението от няколко секунди до десетки часа.

Реле на двигателя

Релетата за време на двигателя, всъщност като анкерните, могат да се използват в защитни вериги за режими за многократно включване.

С часовник или механизъм за закрепване

Работа поради наклонена пружина. Електромагнитът стартира пружина, устройството започва да работи (принципът на играчка с часовников механизъм) и затваря контактите. Диапазон на регулиране на релето 0,1-20 сек.

като часовник

За това, от което се нуждаем от тях, вече говорихме малко по-нагоре.

електронен

Обширно семейство от аналогови и цифрови електронни устройства, които използват физически процеси в електронни вериги, зареждат или разреждат кондензатор, отброявайки определен брой импулси.

Електронно изпълнение

Модерна снимка на DIN шина за снимки

Използвайки електронно реле, можете да спестите пари у дома, например да вземете светлината в коридора, килера или верандата. С натискане на бутона включваме светлината. След определено време той се изключва, този период трябва да е достатъчен за търсене на предмет в коридора, килера или влизане в апартамента. Светлината не гори излишно, заради забравата, оставена на.

Можете ясно да видите какви са релетата за време и какъв е принципът на работа на всеки тип изпълнение, можете да видите във видеото по-долу:

Принципът на работа на съществуващите таймери

Това е всичко, което исках да ви разкажа за характеристиките на използването на различни видове времеви релета. Сега знаете какви са таймерите и как работят.

Ще бъде интересно да прочетете:

Принципът на работа на съществуващите таймери

(2 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар