Какви са грешките на окабеляването и как да ги отстраним?

В резултат на повреда в окабеляването в апартамента може да възникне авария - токов удар или втората опасна ситуация е пожар. За да избегнете тези две опасни ситуации, трябва да знаете как да намерите електрически неизправности и да ги отстраните. По-долу ще разгледаме основните причини за неуспеха на домашното окабеляване, както и методите за отстраняване на проблеми със собствените си ръце.

Причини за спешни случаи

И така, първата и най-основна причина за електрическа повреда е желанието да се спести на материали. Специално подбрано малко напречно сечение на кабела (защото ще струва по-малко), евтини китайски аксесоари, инсталация от миряни. Всичко това води до факта, че след кратък период от време възникват пожари в апартаменти в резултат на пожарно окабеляване.

Розетка разтопена снимка

Втората причина е старото окабеляване. Като правило подмяната на кабелната линия в апартамент и частна къща се извършва на всеки 10-15 години. През това време повечето от връзките в разклонителните кутии отслабват, изолацията на кабелите се разрушава, в резултат на което светлината изчезва. В допълнение, скоростта на потреблението на енергия беше порядък по-нисък и следователно напречното сечение на кабела беше малко. Сега, с появата на мощни потребители, например котли и електрически печки, напречното сечение на кабела трябва да бъде сравнително голямо. Например, съгласно точка 31.2 на SP 31.110, електрическите печки трябва да бъдат свързани с отделен кабел със сечение най-малко 6 квадратни мм.

Остаряла електроника

Третата причина е неправилно окабеляване. Дори и току-що да сте свързали кабел, той може да е вече в повредено състояние. Това се дължи на факта, че кабелните връзки са направени неправилно, кабелната секция е избрана с грешка (по-лошо, ако е твърде малка) или изолацията на проводника е повредена по време на монтажа. В резултат на това текущ течпожар, окабеляване, повреда на домакински уреди и др.

Повреда на изолацията

Неправилна работа. Случва се окабеляването да е ново, но поради факта, че собствениците небрежно се отнасят с него, в къщата или апартамента има всякакви електрически неизправности. Например, издърпването на щепсела от контакта води до ситуация, при която гнездото пада от стената, Много по-лошо е, когато има механични повреди на кабела в стената, когато карате пирон (ако решите да окачите картина) или пробивате дупки за телевизора.

Гнездото е изпаднало

В допълнение, причините за неизправности в окабеляването включват наводняване на апартамента от съседи отгоре, корозия на проводници (най-често на кръстовището на алуминий с мед), както и повреда на домакински уреди. Относно последното, например, много често пералнята е шокираща по време на разрушаването на нагревателния елемент (TENA).

Какви неизправности има и как това заплашва

При изброяване на причините леко засегнахме видовете щети на електротехниците, но само като цяло.Сега ще разгледаме по-подробно възможните неизправности в окабеляването в апартамента и къщата, предоставяйки ги под формата на списък:

 1. Повреда на изолацията, най-често механична. Резултатът е теч на ток и ако не е инсталиран RCD в щита не може да се избегне токов удар. Повредата може да бъде фиксирана чрез възстановяване целостта на изолацията или чрез подмяна на повредената зона.
 2. Повреда на токоносимото ядро. Също така поради механично напрежение в резултат на неточно инсталиране, ремонтни работи или повреда от гризачи, което често се случва в дървена къща. Алуминиевите проводници не издържат на чести завои, така че бъдете внимателни, когато ремонтирате такова окабеляване. Като цяло според PUE (глава 7.1. Клауза 7.1.34), окабеляването трябва да се извърши с меден кабел (за подробности вижте горния елемент).
 3. Топене на изолация на електрически проводници в резултат на прегряване, което от своя страна се дължи на неправилно избрано напречно сечение на проводниците или лош контакт в усукванията. Тази неизправност може да доведе до късо съединение и пожар в апартамента. Възможно е да се отстрани повредата само чрез пълна подмяна на кабела с по-мощен (ако причината е малка секция). Ненадеждните обрати са най-добре заменени с фуга WAGO терминали.
 4. Неизправност на домакински уреди. Ако електрическите уреди бият ток или се чува мирис на парене, спешно трябва да ги изключите от електрическата мрежа и да започнете отстраняване на неизправности. В противен случай може да възникне токов удар или пожар в апартамента. за как да ремонтирате домакински уреди направете сами, ние говорим в съответния раздел на сайта.
 5. Лош контакт в усуквания, както и на места, където проводниците са свързани към машини, лампи, контакти и т.н. Поради лош контакт се получава нагряване на сърцевините, топене на изолацията и в резултат на това запалване на електрическото окабеляване. Проблемът може да бъде отстранен чрез периодична проверка на всички връзки и затягане на скобите. Когато ремонтирате, отстранете всички усуквания, като свържете кабелите с ЛПС капачки, скоби VAGO, ръкави или винтови клеми. Вратите в окабеляването не могат да се използват според глава 2.1. PUE стр. 2.1.21.
 6. Неизправност на контакти и ключове. Всеки електрически продукт има собствен експлоатационен живот, който по правило не надвишава 10 години (обикновено 6). Ако изходът е стар, тогава контактите му, най-вероятно, вече са отслабнали и когато щепселът е свързан, може да възникне прегряване, поради което в апартамента възниква пожар. Със стария превключвател всичко не е толкова страшно, защото поради износването на механизма превключвателят просто спира да работи (светлината не се включва). за как да поправим превключвател за светлина, разказахме в съответната статия. Можете също така да намерите много информация за ремонт на търговски обекти.
 7. Изгаряне на неутралната жица в щита. Много опасна неизправност в електрическото окабеляване, поради която електрониката в къщата се разрушава, а също така съществува опасност от токов удар. Повредата може да бъде поправена само чрез възстановяване на контакт, но опасността може да бъде предотвратена чрез настройка реле за наблюдение на напрежението в къща или апартамент. С това можете да наблюдавате две фази в търговските обекти, И ако нулата изгори в ASU на къщата или в разпределителното табло за достъп - тогава фазов дисбаланс и прекомерно високо или ниско напрежение.

Също така препоръчваме да гледате полезно видео за това как да намерите късо съединение в окабеляването:

Търсете късо съединение в електричеството

Това са най-често срещаните неизправности в окабеляването. Последното нещо, за което бих искал да говоря, е как да предотвратя проблеми с електричеството.

Предпазни мерки за опасност

Първият и най-ефективен начин е да инсталирате специални защитни устройства в щита. Например, RCD ще помогне навреме, за да се предотврати изтичане на ток в апартамента, прекъсвач - късо съединение и преумора, реле за наблюдение на напрежението - появата на две фази в изхода, както и пренапрежение.Моля, обърнете внимание, че е възможно да използвате RCD само ако имате заземяване, така че той изисква EMP в глава 1.7а именно в параграф 1.7.80.

Автоматизация в таблото за управление

Следващото нещо, за което трябва да се погрижите, е да правите поне веднъж годишно (за предпочитане шест месеца) одит на окабеляване, Това ще позволи време да откриете лош контакт, повреда на кабела или прегряване на живите проводници. Тук можете също да направите оценка на състоянието на старото окабеляване. Трябва да сте наясно кога е по-добре да замените цялата домашна електрическа мрежа. Не забравяйте за основните признаци на проблем с електротехника - треска, искри изводи, миризма на изгаряне. Ако някой от тези признаци се покаже, трябва незабавно да продължите към търсенето на щети.

Дръпване на щифт

Е и последното - по време на ремонта спазвайте мерките за безопасност. Преди да окачите телевизора на стената, определете къде минава скритото окабеляване, за да не попаднат случайно в него при пробиване. за как да намерим жица в стената, разказахме в съответната статия. Освен това, не забравяйте, че трябва да свържете алуминий с мед само с помощта на специални клемни блокове, а електрическата инсталация е разрешена само при пълен прекъсване на тока.

Търсете проводници в стената

Затова разгледахме възможните неизправности в окабеляването в апартамент и частна къща. Надяваме се статията да е била полезна и интересна за вас!

Търсете късо съединение в електричеството

(25 гласа)
Зареждането ...

3 коментара

 • Владимир

  Когато лампата е изключена, малкото сияние продължава; какво е това? и как да поправим

  отговор
  • Admin

   LED лампа? Ако е така, тогава най-вероятно той се управлява от превключвател с подсветка. Сменете с конвенционален превключвател или изключете подсветката.

   отговор
 • Ernat

  Здравейте, исках да знам дали нулата се счупва или фазата отделно, например само нулата е повредена, фазовият проводник е цял, заземяващ целия, но понякога докосва нула, когато подът се почиства, тъй като това е удължителен кабел, ще работи ли защитата или просто автоматична машина. Нулата не се срещна с фазов проводник и земя. Просто веригата се скъса и тогава се случи, че докосна защитата не работи, така че няма теч на ток и няма късо съединение

  отговор

Добавете коментар