Какви са марките на термоустойчиви проводници и кабели

При проектирането на електрическото окабеляване основната задача, пред която е изправен един инженер, е да осигури надеждна, непрекъсната работа на системата в определено помещение. Аматьорите трудно избират жица за баня, сауна, котелно - като цяло в различни горещи помещения или електрически уреди, които са много горещи по време на работа. В тази статия ще говорим за това какви термоустойчиви проводници и кабели съществуват, а също така накратко ще разгледаме характеристиките на всяка версия на проводника.

Съдържание:

RKGM

Маркиране на RKGM, означава:

 • RK - изолацията е от силиконов каучук;
 • G - гол, мед;
 • M - плитка, изработена от фибростъкло, импрегнирано със силиконов лак и емайл.

RKGM

Отличителна черта на този тип топлоустойчив проводник е много гъвкаво медно ядро ​​с клас на гъвкавост най-малко 4 и допустима работна температура. RKGM Работи в температурния диапазон от -60 до +180 градуса. Устойчив е на изгаряне. Тази жица винаги е едножилна, често 2 или 3 от тези проводници се използват за полагане на осветление в парната баня и сауни, за електрически печки.

PAL

Декодиране на тел на марката PAL:

 • P - тел;
 • А - азбест;
 • L - лак.

Винаги се състои от едно медно многожично ядро ​​в азбестова изолация, което е импрегнирано със силиконов лак. Класът на гъвкавост е от 3 до 4. Той е устойчив на абразия и най-важното - той е устойчив на топлина. PAL може да издържи продължително излагане на температури до 300 градуса по Целзий (до 3000 часа), но трябва да се помни, че опасните токсини започват да се отделят вече над 200-250 градуса. Освен това, тя стабилно понася въздействието на бензин, толуен и други видове горива и смазочни материали.

PAL

Този проводник се използва за електрически пещи и други инсталации с високи работни температури.

ADCP

Маркировката PRKA ни казва, че е:

 • P - тел;
 • RK - с изолация от силиконов каучук;
 • А - повишена твърдост.

Той има едно жилаво медно ядро. Черупката е импрегнирана с антисептичен състав, не разпространява изгаряне, излъчва малко количество газ и дим, устойчива е на гъбички, а също така не съдържа халогени. Излагането на ултравиолетово лъчение е нормално. Осъществено тел PRKA в температурния диапазон от -60 до +180 градуса по Целзий.

ADCP

Използва се за монтаж на отоплителни инсталации, електродвигатели, окабеляване в сушилни камери и др.

PVKV

При работа с електрически машини възникват няколко вредни фактора. Има повишено ниво на температура и вибрации. Специално за тази цел е разработен едножилен термоустойчив тип PVC тел, маркировката му се дешифрира, както следва:

 • P - тел;
 • В - за заключенията на електрическите машини;
 • KV - изолацията е направена в два слоя силиконов каучук.

PVKV

Марката PVKV е устойчива на вибрации, огъва се добре.Работи в температурния диапазон до 180 градуса по Целзий, а устойчивостта му към висока влажност позволява да се използва не само за електрически машини, но и за свързване на лампи в бани.

PNBS

Първият топлоустойчив кабел в нашия списък с повече от 1 сърцевина. PNBS може да се състои от 2-5 многожилни проводими проводници. Неговата изолация е от органосиликонов каучук, а обвивката е от флуоросилоксан. Продуктът е предназначен за фиксирано свързване на електрически уреди в помещения с температура до 150 градуса по Целзий. Използва се за окабеляване и свързване на нагреватели, електрически пещи и др. Топлоустойчивата изолация ви позволява да свържете жицата директно към нагревателните елементи, което е неприемливо например за кабелни продукти в гумени или винилови обвивки.

PMTK

Монтиране на термоустойчив проводник в органосиликонова обвивка с медно многожично ядро ​​- това е съкращението PMTK, една от разновидностите на топлоустойчив проводник. Между другото, вените могат да бъдат повече от 1. Продуктът е устойчив на ултравиолетово лъчение, студ и топлина. Характеристиките позволяват използването при 100% влажност и температури в границите от -60 до + 200 ° C. PMTK не разпространява изгарянето по време на една инсталация.

PMTK

PRKS

Гъвкавият меден кабел PRKS в силиконова изолация издържа на температури от -60 до + 180 ° C. Може да съдържа от 2 до 5 ядра. При нагряване или излагане на огън, той не отделя токсини и не се деформира при промяна на температурата. Също така си струва да се отбележи, че обвивката му стабилно понася въздействието на масла и бензин.

Всичко това също позволява използването на PRKS за свързване на мощни електрически уреди към мрежовото захранване в горещи помещения, както и за захранване на мощни нагреватели.

PRKS

Разгледахме основните марки термоустойчиви кабели и проводници, както и техните характеристики. Всички продукти могат да се използват във ваната и други цели, за които окабеляването ще се работи при повишени температури. В наши дни най-популярно е използването на такива проводници за полагане на задно осветяване във вана, например, за LED лента или обикновени лампи. Свързването на електрически пещи с мощни нагреватели също трябва да се осъществява чрез топлоустойчив кабел, чиято изолация не може да се стопи от непосредствена близост до източника на отопление, в противен случай са възможни къси съединения и други проблеми.

И накрая, препоръчваме ви да разгледате преглед на някои марки, които бяха в нашия списък:

Свързани материали:

Зареждането ...

Добавете коментар