Какво представляват кабелните тави?

Кабелните тави са електрически продукти, използвани при полагане на кабелни трасета и окабеляване. Те служат като опора и предпазват проводниците от механични повреди. Днес има няколко варианта за производство на тези продукти, затова решихме да разгледаме допълнително основните типове и размери кабелни тави, използвани при окабеляване.

Видове кабелни тави

Тавите, в които е положен кабелът, се различават по дизайн и по материали, от които са изработени. Има различия във функциите на приложението. Дизайнът може да бъде направен от следните материали:

 • метал;
 • пластмаса;
 • бетон (стоманобетон).

Тава от метален кабел обикновено се прави чрез щамповане от тънка листова нисковъглеродна стомана. В зависимост от условията на работа могат да се използват следните видове антикорозионна обработка:

 • Поцинковането е студено (по метод Сендзимир). При този метод, намоткана стомана се търкаля нонстоп през цинкова баня. След това кабелната табла се оформя от поцинкован лист. Предимството на метода е скоростта. Недостатъкът е тънък защитен слой цинк. Обикновено така се правят кутии, предназначени за вътрешен монтаж.
 • Горещото поцинковане се състои в това, че крайният продукт се спуска в разтопения цинк. В този случай защитата от корозия е по-надеждна. Такива тави могат да се използват за външен монтаж.
 • Оцветяване със специални емайли, съдържащи антикорозионни добавки. Може да се използва като допълнителна мярка за защита на поцинкованите продукти.

Метална кутия

За работа в особено трудни условия таблата за кабели е изработена от листова неръждаема стомана. В тави от този материал, който има високи хигиенни качества, кабелът се полага в предприятията на хранителната промишленост. Дизайнът на кабелната система може да бъде значително улеснен, като същевременно поддържа достатъчна механична якост, позволява използването на телени тави, една от които е показана на снимката по-долу:

Кутия за тел

Кабелна тава, направена от пластмаса. Ниските якостни характеристики на този материал ограничават използването им. Тези видове тави се използват, когато трябва да положите захранващ или телекомуникационен проводник или кабел със сравнително малък напречен разрез вътре в жилищни и промишлени сгради. Тави от този тип са сравнително малки.

Видове кабелни канали

Използването на пластмасови кутии и канали поради няколко предимства:

 • Таблата с PVC кабел е сравнително евтина;
 • конструкциите, изработени от този материал, са леки;
 • PVC кабел канал лесно се деформира, така че пътят на окабеляване се регулира лесно по време на монтажа;
 • PVC продуктите се вписват добре в интериора на жилищни и промишлени помещения.

Пластмасови кабелни канали имат недостатъци:

 • бързо износване по време на работа, чупливост на конструкциите, което засяга необходимостта от подмяна или ремонт на кабела;
 • склонност към деформация при нагряване на кабели;
 • Използват се за монтиране на кабела на закрито, но не и за външен монтаж.

Трябва също да се отбележи, че таблата за кабели, направена от метал или пластмаса, може да има различни дизайни и размери. Списъкът по-долу показва какви видове дизайни на продукти са:

 • отворена тава
 • затворен тип, оборудван с капак;
 • перфорирана;
 • неперфорирана.

Моделите с отворен тип и перфорирани са добри с това, че създават благоприятни условия за охлаждане на токопроводимите проводници, които са положени в тях. Неперфорирани тави с херметически затворен капак се използват, когато кабелът трябва да бъде защитен от агресивни атмосферни компоненти или влага. Капаците на такива продукти имат специално заключващо устройство, което осигурява стегнатостта на конструкцията.

Е, последната опция, за която бих искал да говоря, е кабелна тава, направена от бетон. Основният обхват на стоманобетонните тави е полагането на кабелни трасета под земята или върху повърхността на почвата. Това се дължи на високата здравина, която притежават тези видове продукти, и способността им да издържат на вредното въздействие на земната влага за дълго време, защитавайки кабела. Тавите за бетон обикновено са по-големи от продуктите, изработени от други материали. При проектирането на отворени подстанции за разпределителни уреди бетоновата кабелна тава почти няма алтернатива понастоящем. Цялото окабеляване в такива електрически инсталации е положено в кутии от бетон и покрити с капаци от бетон, стомана или азбестоциментови плочи.

Бетонна кутия

Основни размери

Размерите на тавите обикновено се определят от две цифри, указващи ширината и височината на продукта в милиметри. Например, обозначението 50x50 се отнася до тава, чиято ширина и височина са 50 милиметра. Тези размери са основни. В допълнение към тях са посочени дължината на секцията на тавата и дебелината на стената. Някои размери кабелни табла сме посочили в таблиците за справка.

Стоманобетонни конструкции:

Размери на бетонни тави

пластмаса:

Размери на кабелния канал

метал:
Размери на метални тави

Затова разгледахме основните размери и видове кабелни тави. Както можете да видите, има голям брой опции за продукти и размери на продуктите, така че можете да изберете най-добрия вариант за собственото си приложение!

Ще бъде полезно да прочетете:

(5 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар