Как да заземите вана в апартамент, ако няма заземяване

Банята в модерна частна къща или апартамент е една от най-проблемните стаи по отношение на електрическата безопасност. Това се дължи на високата влажност в комбинация с голям брой електрически уреди, разположени там. Много често в тази стая са инсталирани пералня, електрически бойлер, има контакти за захранване на сешоари, електрически самобръсначки и други устройства. Предвид факта, че баните в апартамента на модерна къща са много претъпкани, ако електрическите вериги на бойлер или пералня са повредени, той лесно може да бъде засегнат от електрически потенциал. В тази връзка въпросът за осигуряване на електрическа безопасност е изключително актуален тук. В тази статия решихме да поговорим отделно за това как трябва да се извърши заземяването на ваната в апартамента и какви изисквания на PUE трябва да се вземат предвид, така че защитната верига да бъде монтирана правилно.

Изисквания за PUE

На първо място е необходимо да се запознаете с изискванията на Правилата за електрическа инсталация (PUE) по този въпрос. Клауза 1.7.57. (Cm. Глава 1.7 от ПУО) предписва използването на електрически мрежи със заземен неутрал (за напрежения до 1000 волта) и TN заземителна система за захранване на жилищни и обществени съоръжения. Това означава, че захранването на еднофазни потребители се осъществява чрез трипроводна мрежа:

 • фазен проводник;
 • работеща неутрална жица;
 • PE или PEN защитен заземяващ проводник.

Като защитна мярка за безопасност при непряк контакт, така наречената основна система за изравняване на потенциала, Същността му е следната. Необходимо е да се направи връзка между следните проводими части:

 • PE или PEN проводник, в зависимост от това дали се използва заземяващата система TN-C или TN-S.
 • Устройство за повторно заземяване, ако има на входа на мощността.
 • Тръби (метални) на всички комуникации. Това се отнася за водоснабдителните системи (студено и горещо), отоплителните и канализационните тръби, както и тръбите за подаване на газ.
 • Елементи от металната рамка на сградата.
 • Метални конструкции за климатизация и вентилация.
 • Мълниезащитно устройство заземяване.
 • Защита за телекомуникационни кабели.

Освен това, като част от допълнително изравняване на потенциалите (точка 1.7.83.), Всички отворени проводими части на електрическото оборудване са свързани към PE или PEN проводници, както и към проводници на трети страни, включително метална баня, която трябва да бъде заземена. След това ще се спрем на това как да направите заземяването на ваната в апартамента със собствените си ръце.

Правила за заземяване

За да се направи заземяването на метална (стоманена или чугунена) вана в апартамент, в съответствие с изискванията на PUE (точка 1.7.57, точка 1.7.83), е необходимо да се направят връзки съгласно приложената схема:

Диаграма на системата за потенциално изравняване

За да заземите всички метални части в банята, първо трябва да инсталирате потенциалната кутия за изравняване. Можете да го направите от всеки терминал или разклонителна кутия, съдържащ нулева шина с необходимия брой терминали. Кутията е свързана с PE или PEN шина, разположена във входната или подовата табела. След това направете връзката към полето за изравняване на потенциала на следните метални части (по същество ги заземете):

 • метално тяло за баня;
 • тръбопроводи за подаване на топла и студена вода;
 • екранираща мрежа, покриваща отоплителния кабел за подово отопление, ако има такава.

Обикновено дизайнът на метални вани съдържа специални контактни елементи за закрепване на заземен проводник към тях. Сечението на проводника за заземяване на ваната трябва да бъде най-малко 2,5 mm2 За тези цели можете да изберете марка тел PV-1, При липса на такъв контакт можете да го направите сами: заварете болт в долната част на корпуса, за последващо монтиране на заземяващия проводник под гайката. За тази цел е по-добре да използвате прилив на калъфа, предназначен за инсталиране на подвижен крак. Снимката по-долу ясно показва как да заземите чугунена вана в апартамент:

Свързване на PE проводници в метален крак

Ако ваната е акрилна, можете да я заземите с помощта на метална рамка, върху която е монтирана купата. Въпреки факта, че акрилът е диелектрик, той все още е в състояние да свети статично електричествов резултат на което е възможно да получите електрически удар от банята. Организацията на защита ще даде възможност за защита от това.

В допълнение, електрическите контакти, разположени в банята (както и в други помещения), трябва да имат три контакта, с PE или PEN проводник.

Заземяването на вана с хидромасаж не е съществено различно от заземяването на конвенционален дизайн. Джакузито е оборудвано с електрически помпи, тялото на които трябва да бъде заземено, свързвайки го със защитен заземяващ проводник. Схемата за заземяване на джакузи е представена по-долу:

Джакузи връзка

Към горното трябва да се добави, че в съответствие с параграфи 701.415.1, 701.415.2 от GOST R 50571.7.701-2013 инсталирането на електрически контакти в банята в апартамента е разрешено при спазване на едно от двете условия:

 • гнездото е свързано към мрежата чрез изолационен трансформатор, осигуряващ галванична изолация;
 • гнездо защитено устройство за остатъчен ток (RCD), с зададена стойност на диференциалния ток, не повече от 30 mA.

Когато четете PUE, възниква естествен въпрос: как правилно да заземите ваната в апартамент, разположен в стара къща, например в Хрушчов, където няма защитен заземяващ проводник? Събитието задължително ли е или не? В този случай е необходимо системата за заземяване да се приведе в съответствие с PUE, тоест да се премине към TN системата. На този въпрос не може да има друг отговор.

Внимавайте домашните майстори от неквалифицирани действия в тази посока. В системи без защитно заземяване, банята не трябва да бъде свързана с тръби за водоснабдяване, отопление или самостоятелно заземяване. Моля, обърнете внимание, че системата от мерки, насочени към осигуряване на безопасност, по-специално в банята, е посочена в ПУП като „система за изравняване на потенциала“, а не като „заземяване“. В това се крие дълбок смисъл, изразен в това, че самият край не е заземяване, а предотвратяване на възможността човек да попадне под влияние на разликата в електрическите потенциали.

Системата за изравняване на потенциала като средство за защита губи своята ефективност след използването на (поне дори епизодични) тръби с пластмасови тръби. В тази ситуация правилно инсталираното и чувствително конфигурирано устройство за остатъчен ток ще ви помогне да се предпазите от злополука. за как да свържете RCD към мрежата, разказахме в отделна статия.

Във видеото по-долу можете да видите и експертното мнение как да организирате заземяването на ваната в апартамент или частна къща:

Това е всичко, което искахме да ви кажем как да направим заземяването на ваната в апартамента със собствените си ръце. Вземете предвид изискванията на PUE и нашите препоръки, за да заземите правилно конструкцията и да бъдете в безопасност!

Със сигурност не знаете:

(2 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар