Мерки и средства за защита от токов удар

Токов удар - това явление ни е въведено от много ранна възраст от учебник по Белоруските железници. И абсолютно прав. В крайна сметка това е една от най-големите опасности, която се крие в очакване не само на електротехник в процеса на работа или на работник в производството, но и на всеки друг човек у дома. Ето защо е изключително важно да научите колкото се може повече информация за мерките за защита от токов удар и какво да направите, ако вече е настъпила авария. В интернет има много информация за мерките и средствата за защита от токов удар. Въпреки това, въпреки това, повечето хора не са запознати с тази тема. По принцип хората са склонни да застрашават себе си поради мързел или неправилно тълкуване на правилата за поведение при работа, у дома или при оправяне на инструменти, които работят под стрес. Всичко това води до висок риск от нараняване, така че не трябва да пренебрегвате безопасността си.

Основите

На първо място, трябва да имате информация как да предотвратите токов удар. За целта се уверете в следното:

 • изолацията на окабеляването е непокътната и в добро състояние;
 • оборудване или окабеляване има защитна земя;
 • няма достъп до части за ток;
 • преносими инструменти, оборудване се захранва от ниско напрежение;
 • като допълнителна мярка, устройства за диференциална защита, например прекъсвачи на остатъчен ток (RCD).

Също така по много ефективен начин ще бъде използването на лични предпазни средства като гумени ръкавици и обувки при работа с окабеляване и поддръжка на електрическо оборудване. Може да не е много удобно, но ефективно от гледна точка на електрическата безопасност.

Лично предпазно оборудване за електротехник

Превенция в дома

Ако анализираме мерките, средствата и методите за защита от токов удар в ежедневието - тук можем да различим няколко основни момента:

 • в никакъв случай не извършвайте самостоятелен ремонт на електрически уреди, окабеляване при липса на подходящи умения или когато прилагате напрежение към устройството, окабеляване;
 • Не използвайте повредени електрически уреди, контакти;
 • Не докосвайте откритите места в случай на повреда от изолация.

Повредена изолация

Превенция на производството

В случай на производство в предприятия, фабрики, фабрики, няма да е достатъчно да се окачи знак, забраняващ животните в работни помещения. Важно е да се провеждат редовни редовни инструктажи на персонала относно мерките срещу токов удар. Един брифинг на година няма да е достатъчен, тъй като човек има способността да забравя информацията и да се разсейва. Освен това е необходимо да се следи състоянието на основното окабеляване, оборудване за окабеляване и инструменти в производството.И е важно да запомните, че безопасността на персонала е работа не само на самия персонал, но и на ръководството, защото най-често случаите на токов удар се наблюдават в производствения сектор.

Гащеризони за електротехник

Една от най-честите причини за неуспех е човешката небрежност и небрежност. В този случай човек може да знае мерките срещу токов удар, но тази информация не се приема сериозно, което причинява индустриални наранявания и смърт.

Също така небрежността може да бъде проследена от администрацията на предприятието, в което жертвата работи. И ако подобен инцидент се случи по време на работа във фабриката, отговорността за инцидента ще бъде на ръководството на организацията, в която жертвата е работила. И това се прави по причина. По този начин законодателството за защита на труда насърчава ръководството на предприятията да отделят повече време за въпроса за безопасността на работниците.

За предотвратяване на токов удар има основни и допълнителни регулаторни документи. В случай на мерки за защита от електричество ще бъде полезно: "ГОСТ IEC 61140-2012 Защита от токов удар ”,“ GOST 12.4.124 Средства за защита от статично електричество ”и“ GOST R EN 1149-5-2008 Защитно облекло, специално ”, PTEEP, PBEEP, PUE, Тези документи са много кратки, но в същото време съдържат основните методи за защита, които трябва да знаете, за да използвате ефективно мерки, средства и методи за защита от токов удар. Например GOST ІЕС 61140-2012 е един от основните документи, съдържащи правилата за техническата експлоатация на електрическите инсталации на потребителите. Тези правила трябва да бъдат известни не само защото са част от изпита за група, но и защото обясняват отговорностите на потребителя, експлоатационните процедури и видовете електрически инсталации.

Любима книга на всички електротехници

Също толкова важно е да запомните какви мерки за колективна защита се прилагат. Те трябва да създават условия, при които няма достъп до части под напрежение под напрежение. За целта използвайте защитни, сигнални, блокиращи устройства и знаци за безопасност.

За да се предотврати аварийна ситуация, една от основните мерки е защитно заземяване и защитно заземяване:

 • заземяване - връзката на металните части на инсталацията със земята;
 • изчезващ - връзката на окабеляването към неутралния защитен проводник, който изключва повредената част от мрежата.

Защитно заземяванеЗащитна земя

Важно е също така да запомните, че при косвено докосване то може да бъде ударено от електричество. Косвено докосване е контакт с отворена проводима част на инсталацията или оборудването, която е обезвъздушена при нормална работа, но поради някои фактори се оказа, че се захранва. Това явление е особено опасно, когато човек се свърже с единица без заземяване, тъй като в този случай резултатът от случайния контакт може да стане фатален. Затова не забравяйте за такива неща като заземяване и заземяване в електрически инсталации.

Можете да прочетете повече за защитните мерки за непряк контакт в статията, която публикувахме по-рано - https://my.electricianexp.com/mery-zashhity-pri-kosvennom-prikosnovenii.html

Основното нещо, което всеки лидер трябва да помни - за да се предотвратят злополуки, защита от токов удар не можете да спестите от оборудване на електротехници, заварчици и други работници. Трябва да се вземат всички необходими технически мерки, за да се избегнат инциденти.

Какво да правите в случай на токов удар

Не по-малко важно от методите на защита ще бъде алгоритъмът на действията в случай на вече електрически удар. А именно такива мерки:

 1. Необходимо е напълно да изключите захранването. Ако това е невъзможно да направите сами, трябва да се обадите на спешната служба.
 2. Осигуряване на пълна безопасност, ако е необходимо, прехвърлете жертвата на друго място.
 3. Необходимо е да се оцени състоянието на жертвата според алгоритъма ABCD, BLS, тогава тези алгоритми ще бъдат анализирани.
 4. Кардиопулмонална реанимация, ако са необходими такива мерки.
 5. Поставяне на венозен катетър, инфузионна терапия.
 6. Мерки за транспортиране на жертвата до болницата.

Алгоритъмът на основните мерки за реанимация

Задължително е да запомните, че при косвено или директно докосване на засегнат човек, електричеството ще се отрази и на човека, който се е докоснал. Следователно, в никакъв случай не трябва да докосвате жертвата до момента, в който доставката на електричество за обекта, до който жертвата докосва, спира.

Сега си струва да разберем алгоритмите ABCD и BLS:

 • ABCD - процес, при който се проверяват жизнените показатели на пациента: състоянието на дихателните пътища, дишането, кръвообращението, намалено ниво на съзнание;
 • BLS - оценка на състоянието на дишането на пострадалия, мерки за кардиопулмонална реанимация.

Така че, обобщавайки, можем да заключим, че в повечето случаи човек се излага на опасност чрез игнориране на мерки, средства, начини за защита от електричество. И основното правило, което трябва да се спазва, е да не пренебрегвате правилата за безопасност, информация, която може да ви предпази от злополука, и да спазвате мерките за безопасност.

Между другото, на уебсайта на my.electricianexp можете да преминете тест за познаване на правилата за електрическа безопасност 2, 3, 4 и 5 приемни групи. (всяка цифра е връзка към отделен тест).

Свързани материали:

(3 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар