Как да защитим къщата от пренапрежения?

Здравейте Имам задача за цялостна защита срещу импулсни токове на частна къща, която е свързана чрез въздушна линия с 3 фазово напрежение. Със заземяваща система, направена по схемата TT с индивидуална заземителна верига, и с общ RCD за всички потребители.

Уличният стълб на въздушната линия е последният по протежение на улицата; на стълба е монтиран щит със следния тип устройство за измерване на електроенергия NP73E.2-12-1. Според описанието пише, че има защитно изключване, но не е уточнено как и при какви условия. Разстоянието на въздушната линия от стълба до вътрешния щит е около 15 метра.

ВЪПРОС: какъв е най-добрият начин за прилагане на защита? Обмислям тази опция, моля, коментирайте кое от вашето оборудване мога да използвам и дали такова приложение ще бъде вярно:

 1. Инсталирайте SPD от клас 1 или SPD от 1 и 2 класове на стълб и земята непосредствено близо до полюса. Кое е по-добре преди или след брояча? В коя версия свържете 3 + 1 или 4 + 0. Тип бит или варистор?
 2. В щита в къщата поставете релето за пренапрежение UZM-50 (51) или подобно, за да контролира както високо, така и ниско напрежение, с възможност за
  автоматично се включва отново.

2 ВЪПРОС: Защита на телефонната линия. Къщата разполага с AIR-UNDERGROUND медна телефонна линия за телефонни комуникации и интернет, използвайки VDSL технология. Общо около 15-20 м кабел минава през въздуха. Какви защитни устройства трябва да се използват в този случай? Благодаря предварително.

Зареждането ...

Един коментар

 • Admin

  Добре дошли! На щита. Най-вероятно защитното изключване се разбира като автомат, в най-добрия случай - RCD или Dif.
  По SPD. В по-голяма степен за тези цели се използват варисторни устройства. Битът е повече в KTP и RU.
  По някакъв начин неявно сте написали схеми за включване, изпращате снимка или рисунка. Във всеки случай тя трябва да потисне импулса на високо напрежение към земята или между фазите.
  Преди или след измервателния уред всъщност няма значение, но ако ви бъде позволено да ги инсталирате преди електромера, тогава в този случай те ще защитят самия електромер. Но не е факт, че енергийното снабдяване, асоциацията на собствениците на жилища или който ви доставя там и който осъществява връзката, ще ви позволи да го направите без излишни нерви и загуба на време.
  За защита на телефонната линия. Искате ли да я предпазите от гръмотевична буря? Доколкото знам, варисторите използват и за защита на линии от данни. Можете да разгледате пазара за галванична или оптична изолация.
  Няма да е излишно да инсталирате реле в щита на къщата, но това ще предпази не от спуквания, а от прости спускания и издигания, например по време на дисбаланс на фазата.

  отговор

Добавете коментар