Какво представлява фоторелето за улично осветление и как работи

Съвременните светлочувствителни устройства или по-просто фоторелетата са компоненти на автоматични системи, разработени за улично осветление. Благодарение на тяхното приложение е възможно да се опрости светлинният режим и да се спести разход на енергия. За да стане по-ясно защо трябва да използвате фотореле, отбелязваме следното. Контролът на осветлението в този случай не зависи от човешкия фактор, тъй като устройството независимо се включва върху обекта след тъмно и сутрин изключва уличната светлина. Ето защо другото му име е сензорът "ден през нощта". В тази статия ще разгледаме как е подредено фоторелето, как работи и какво служи.

Устройството и принципът на работа

Устройството и принципът на работа на светлинните релета са по-лесни за разбиране след запознаване със съставните им елементи. Съвременните образци на фотореле съдържат следните основни части:

 • Чувствителна фотоклетка.
 • Праг за сравняване, имащ модулен дизайн, обикновено под формата на отделна микросхема с лента, по-рядко върху отделни елементи.
 • Превключващ или, както се нарича още, силов елемент (самото реле или триаккоето включва товара).

Общо устройство за фотореле

Като използван сензор или фотоклетка фоторезистфототранзистори или типични фотодиоди. Схемите обикновено предвиждат тяхното аналогово включване с възможност за реагиране на градации в нивото на околната светлина (чувствителност). За да разберете как работи това устройство, просто се запознайте с вътрешното му устройство. Дизайнът на фотоклетките е такъв, че когато светлината навлиза в чувствителната зона, тяхната електрическа проводимост се променя.

Описание на промените, които настъпват във веригата на устройството във всеки отделен случай, ще ви помогне да разберете принципа на работа на фоторелето. Те изглеждат така:

 1. Отклонението на проводимостта от нормалната стойност се записва от електронен модул, конфигуриран да работи с фоточувствителен сензор.
 2. Този възел изпълнява функцията на компаратор, който се включва само когато осветлението достигне определено ниво (праг).
 3. След това управляващият блок (сравнител) издава контролен сигнал към изпълнителния модул, който изключва осветителните устройства от източника на захранване.

Като изпълнителен блок се използват електронни схеми, сглобени на базата на транзисторни превключватели и захранвани от ниско напрежение от 12 волта. Но във всяко конкретно устройство схемата може да се различава.

След задействане фоторелето преминава в изключено състояние, което остава до тъмно. С идването му съпротивлението на проводимата част на чувствителния елемент се променя отново, което води до повторно включване на компаратора и подаване на контролен сигнал към изпълнителния модул. Устройството свързва 220 волта към осветителната линия и преминава в режим на готовност за следващото време на работа.

Това видео демонстрира как да направите фотореле със собствените си ръце, ние също написахме отделна статия за него: https://my.electricianexp.com/kak-sdelat-fotorele.html, Вижте за по-добро разбиране на темата:

Схеми за свързване

Редът за включване на фоторелето в захранващата верига зависи от конкретните условия на неговата работа. Има две известни опции за свързване на устройството към съществуваща електрическа мрежа:

 • през разклонителната кутия;
 • директно до товарната линия, защитена от машината.

Електрическата схема на първата от тези връзки не се различава от подобен подход при организиране на превключването на светлинен превключвател. Фазовият проводник от фоторелето е свързан към свободен терминал на разпределителя и след това с джъмпер преминава към съответния клон на захранващо напрежение към осветителното устройство.

Ако в еднолинейната верига на съоръжението няма разклонителна кутия, устройството е свързано директно към нула и фаза. В този случай са възможни следните опции за неговото изключване:

 1. На устройството се стартира само "фазата", а "нулата" се полага байпас.
 2. Както неутралните, така и фазовите проводници, използвани в веригата за превключване на осветлението, са свързани към клемите на фоторелето.

Първата опция е удобна при полагане на нова електрическа инсталация, когато нейният маршрут е избран по своя преценка. Прилагането на втория метод е оправдано в ситуации, когато ремонтът вече е завършен и е нежелателно да се оборудва нова линия (за това ще е необходимо изкопайте стената). В този случай проводниците се полагат в отделен пластмасов канал, положен от устройството за управление на светлината.

Видове релета и техният символ

Процедурата за инсталиране на фоточувствителното устройство зависи от вида на продукта, избран за управление на осветлението. Преди започване на работа е важно да решите кои релета са в осветителните вериги и кой от тях е най-подходящ за посочените цели.

Според метода на инсталиране се разграничават следните видове фотореле (изброени според реда на фигурата по-долу):

 • Домакински устройства за монтаж върху твърда хоризонтална повърхност.
 • Модели, инсталирани на DIN шина в шкафа за управление (с дистанционен сензор).
 • Модулни устройства, монтирани във входа на жилищна сграда.

Опции за фотореле: на конзола за монтаж на стена, за монтиране върху DIN шина с дистанционен сензор, за монтаж в електрически панел или на друга плоска повърхност, също с дистанционен сензор

Основната цел на устройствата в модулен дизайн е използването в общински предприятия, както и в поддръжката на осветителни мрежи на магистрали и други съоръжения. Те са инсталирани в електрическия панел, което позволява както да се свърже товара директно, така и да се свърже осветление през контакторако мощността на фотоклетката не е достатъчна за очакваното натоварване.

Проби от модулни релета често се монтират върху DIN-релси в шкафове на частни съоръжения.

Чрез наличието на допълнителни опции релето може да бъде:

 • Регулируема и нерегулирана, което означава възможност за настройка на нейната чувствителност.
 • Устройство с таймер, което определя конкретно време за включване (изключване) на светлината.
 • В комбинация със сензор за движение, който се задейства, когато човек се движи в областта на своята чувствителност.
 • С забавяне на времето, програмируемо, ако е необходимо.

Присвояване на контроли в модулен FR

Чувствителността и другите параметри се настройват с помощта на органите, налични на тялото на устройството.

В допълнение, пробите на релетата за управление на осветлението се различават според марката на производителя, в съответствие с която се отличават такива модели като FR-601 и други подобни. На практика често има продукти от стари години на производство (FR-2, например). В допълнение към факта, че всяка проба за фотореле има собствено обозначение на буквите, те са представени в схеми под формата на условни графични символи (UGO).

Фоторелей марки FR-601 и FR-2

Всички изброени устройства имат собствен символ на диаграмата, представен под формата на стандартни икони. Обикновено това е символ на най-чувствителния елемент (резистор, диод или транзистор), като стрелките са насочени в неговата посока. Малко по-различен начин е представен от неговия символ на плана (под формата на квадрат със стрелки).

UGO на функционален елемент (фоторезистор) и UGO на фотореле

Независимо от предназначението му (например за LED лампи или други цели), преди да купите фотореле, ще трябва внимателно да проучите тяхното устройство. Това ще помогне да се разбере какво е от техническа гледна точка и значително да се улесни работата им. За тези, които не са информирани в технологиите, запознаването с всички тънкости на релето ще ви позволи да разберете какво прави, когато изпълнява функциите си.

Надяваме се, че сега знаете как работи фоторелето и за какво е предназначено. Ако имате въпроси, попитайте ги в коментарите под публикацията!

Свързани материали:

(2 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар