Как се прави моментният електрически бойлер?

Електрически бойлер с проточен тип най-често се използва, ако проблемите с доставката на топла вода в апартамента са често срещано явление. Освен това, това изпълнение на нагревателя е идеално, ако няма възможност инсталирайте бойлер в банята. Също така такива модели са популярни във вили, които рядко се посещават. В тази статия ще разгледаме устройството на течащ електрически бойлер и принципа на работа, така че да разберете какво е това устройство.

Как е подреден бойлерът?

Моделът на потока се различава от котела за съхранение по това, че в конструкцията няма резервоар за натрупване на топла вода. Студената вода се подава директно към нагревателните елементи и излиза от вече нагрятата през смесител или кран.

Помислете за примера на устройство за мигновено нагряване на вода Termex:

Схема на Thermex

Характеристики на дизайна

Както можете да видите, електрическата верига на нагревателя е доста проста. Всички структурни елементи могат лесно да бъдат намерени и закупени, ако устройството се повреди. Сега се обръщаме към втория, не по-малко важен въпрос - помислете как работи моментният бойлер

Принцип на работа

Така че, на примера на нагревателя, предоставен от Termex, предоставен по-горе, ние считаме неговия принцип на работа.

Свързването към мрежата се осъществява чрез трижилен кабел, където L е фазата, N е нула, а PE или E е заземяване. След това се подава мощност към датчика за дебит, който се активира и затваря контактите в случай, че налягането на водата е достатъчно за работа. Ако няма вода или налягането е много слабо, включването на отоплението няма да се случи по съображения за безопасност.

От своя страна, когато се задейства сензорът за дебит, се включва релето за управление на мощността, което е отговорно за включването на нагревателните елементи. Температурните сензори, които са разположени допълнително в електрическата верига, са проектирани да изключват нагревателните елементи по време на прегряване. В този случай сензорът за температура T2 се включва след охлаждане на нагревателните елементи в ръчния режим. Е, последният структурен елемент е неонов индикатор, който показва процеса на нагряване на вода.

Това е целият принцип на работа на течащ електрически бойлер. Ако устройството внезапно се повреди, използвайте тази схема, за да намерите дефектния елемент. В други модели може да има променена схема на работа, например, ще има термостат, както на изображението по-долу:

Вътрешни елементи

Трябва да споменем и различния принцип на работа на модели с електронно и механично управление. Първите се основават на микропроцесори и сензори. Механичното управление е хидравличен агрегат с мембрана. Когато се подава студена вода, тази мембрана се движи, като по този начин натиска лоста на превключвателя през специален прът. Ако налягането е слабо, изместването няма да се случи и отоплението няма да се включи.

И накрая, препоръчваме да гледате видеоклип, който демонстрира дизайна и работата на въпросните устройства:

Така че разгледахме устройството и принципа на работа на електрически моментален бойлер. Надяваме се, че сега ви стана ясно как е проектиран този нагревател и как работи!

Ще бъде полезно да прочетете:

(3 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар