Как да инсталирате термостат за топъл под

Днес системата за подово отопление става много популярна, защото може да се монтира под различни подови настилки, дори под плочки. Това отопление може да се използва като основно или вторично. За поддържане на оптималната температура, както и за икономичната работа на системата, трябва да се инсталира регулатор на температурата. В такова устройство можете лесно да регулирате необходимата температура на въздуха в стаята, която той впоследствие контролира. Тъй като самият процес на инсталиране не е сложен, той може да бъде направен със собствените си ръце. В тази статия ще опишем подробно как да инсталирате термостат за топъл под и връзката му към 220 V.

Накратко за сензора за температура

Комплектът включва терморегулатор и температурен датчик. Монтиране на температурен датчик възниква с помощта на пластмасова гофрирана тръба. Сензорът в гофрирането е положен в замазката.

Гофриран датчик за температура

Новите сензори имат функция за програмиране. Благодарение на тази функция собственикът може да регулира регулатора на температурата, така че по време на неговото отсъствие топлият под да работи в икономичен режим. В същото време, за определено време преди пристигането на собствениците, устройството преминава в нормален режим, като по този начин отоплява стаята до необходимата температура. Въпреки факта, че цената на програмируем термостат е по-скъпа от обикновено, по-добре е да не пестите от това, защото за 2 сезона се изплаща.

Избор на местоположението на регулатора на температурата

Преди да свържете термостата за подово отопление, трябва да изберете подходящо място за монтаж. Ако изберете правилното място, където устройството трябва да стои, това не само ще допринесе за улесняване на използването, но и цялата отоплителна система може да работи правилно. Ето защо, когато избирате мястото за монтаж на термостата на стената, е важно да вземете предвид следните точки:

 1. Поставянето трябва да е близо до изхода.
 2. Най-оптималната височина за поставяне на стената е от 1-1,5 m.
 3. Ако устройството е разположено близо до вратата, тогава трябва да го инсталирате по следния начин: когато отворите вратата вдясно, устройството се монтира отляво и обратно.
 4. Сензорът не е инсталиран в близост до отворите на прозорците, толкова по-добре.

Подготвителна работа

Преди да свържете регулатора на температурата, не забравяйте да обърнете внимание на инструкциите, които са приложени към него. Особено забележим е моментът, който се занимава конкретно с инсталирането на сензора и процедурата за извършване на тази работа, тъй като различните производители имат различни процеси.

Първо трябва да премахнете предния панел, внимателно да разглобите контролния механизъм, на прости модели той е под формата на колело. За да го премахнете с отвертка, трябва да извадите елемента и след това развийте винта, който фиксира предния панел към самия механизъм. Други модели имат специални пластмасови ключалки, които държат предния панел.За да го премахнете, достатъчно е да натиснете ключалките с отвертка и тя ще се откъсне.

Контролер на подово отопление

Ако обаче не е възможно да премахнете панела, той не трябва да бъде отстранен чрез механично действие. Наистина по този начин можете лесно да счупите ключалките, а за да разрешите този проблем, просто трябва да закупите нов регулатор. За да избегнете този проблем, просто трябва внимателно да проучите инструкциите и да опитате отново да премахнете панела, но в правилната последователност.

Следващата стъпка е закупуването на устройства за инсталиране на термостат за подово отопление. Първото нещо, което трябва да имате, е гофрирана тръба. Обикновено се предлага със сензор, но ако производителят не предостави такъв комплект, тогава трябва да го купите отделно. Перфектният диаметър на гофрирането е 16 мм. За да се определи необходимата дължина на гофрирането, е необходимо да се определи на каква височина ще бъде инсталиран терморегулаторът и на какво разстояние от стената ще стои температурният датчик. Освен това, от посочената височина, използвайте лента за измерване на дължината до сензора, който ще бъде в пода.

Ще ви трябват и следните аксесоари:

 • фиксиращи винтове;
 • отвертка;
 • кутия за монтаж (кутия за гнездо);
 • индикаторна отвертка, която може да определи наличието на напрежение в мрежата;
 • ниво.

Свързване на термостата към електрическата мрежа

Има два начина за свързване:

 1. Свържете се през контакт с помощта на щепсел.
 2. Носете трижилен проводник в предварително подготвен строб от термостата до изхода.

За да свържете регулатора по втория начин, е необходимо да го инсталирате под изхода. За да направите това, под обичайното гнездо се прави дупка. С помощта на короната се пробива дупка, в която е инсталирана кутията. Има и специални кутии в гипсокартон, в тези кутии можете да инсталирате и термостати.

Монтаж на регулатора в стената

Когато свързвате регулатора на температурата, трябва да обърнете внимание на контактите, разположени в задната част на устройството, те са обозначени с три букви, които означават различни цветове на жицата:

 • L - фаза, кафява или червена жица;
 • N - нулева, синя или синя жица;
 • PE - заземяване, жълто-зелен или жълт проводник.

Обикновено кабелът се доставя с терморегулатор, дължина на проводника до 3 метра. Свързан е с терморегулатор и температурен датчик.

За да работи цялата верига, трябва да се свърже термостат с температурен датчик и топъл под. Преди да свържете, направете стъпка от регулатора на температурата към пода и полагайте проводниците, като използвате веригата, която е в инструкциите. За начина на изпълнение чипиране на стени, разказахме в отделна статия.

Така че, можете да свържете термостата към топъл под, както следва:

 • Свържете сензора за температура към клемите номер 1 и 2 на термостата.
 • Проводникът от мрежата трябва да бъде свързан към терминални номера 5 и 6. Петата фаза е поставена, а шестата нула.
 • Клеми 3 и 4 са свързани с отоплителен кабел.

Правилно окабеляване

Обърнете внимание, че маркировката на термостата може да бъде различна и съответно схемата на свързване ще бъде различна (например захранващият кабел ще бъде свързан към клеми 1 и 2).

Важно е също така да се разбере, че не всички къщи имат възможност да свържат регулатора към трипроводна мрежа, тъй като много стари къщи са без заземяване. Освен това има едноядрено или двужилно подово отопление, това се отразява и на метода на инсталиране.

Схема на свързване на термостат на топъл под с заземяване и без заземяващ проводник:

Връзка към заземителния контролер

Монтиране без заземяване

Монтажът на температурния сензор се извършва под плочка или друго подово покритие, така че той трябва да бъде монтиран така, че в случай на неизправност да може да бъде отстранен, без да повреди подовото покритие. Въпреки простата схема на свързване на термостата, важно е внимателно да прочетете инструкциите, защото ако връзката е неправилна, топъл под няма да работи.

Видеото по-долу ясно показва как да инсталирате регулатора на температурата и да го свържете към мрежата със собствените си ръце:

Тук, използвайки тази технология, в банята и други помещения е инсталиран термостат за подово отопление. Сега знаете на каква височина се извършва инсталацията и как правилно да свържете проводниците от отоплителната система и температурния сензор към контролера.

Ще бъде полезно да прочетете:

(1 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар