Как да инсталирате сензор за температура на пода?

За да създадете комфорт и уют, както в частни къщи, така и в апартаменти, се използва електрическо подово отопление. За да може системата за подово отопление да работи в автоматичен режим и също така да бъде икономична, е необходимо да инсталирате и свържете допълнително надеждно електронно оборудване, което поддържа температурата в посочения режим. Регулаторът на температурата и температурният сензор действат като това оборудване. Преди да ги инсталирате, се препоръчва да разберете принципа на работа, както и да научите основните техники за свързване и инсталиране. В тази статия ще опишем подробно как да инсталираме температурен датчик за топъл под, а също така ще предоставим схемата му за свързване към мрежата.

Устройството и предназначението на температурния сензор

И така, температурният сензор за системата за подово отопление е термистор, защитен от стъклена крушка, а също така има меден проводник с дължина около 3 метра за връзка с термостата. В допълнение към стъклена крушка за подове с плочки, самият термичен сензор е защитен и от гелна обвивка. Проводникът е изолиран с висококачествен PVC (поливинилхлорид), за да го предпази от външни влияния и повреди. Дължината на проводника може да се увеличи и естествено да се намали до 50 метра, основното е, че в края на проводника има непокътнат сензор.

За по-простата му подмяна се препоръчва освен това този дизайн да бъде поставен в металопластична тръба, дори ако производителят е предоставил пластмасово гофриране с диаметър 16 мм в комплекта. Металопластичната тръба има по-гладка вътрешна повърхност, поради което е много по-лесно да се отстрани и инсталира, както и да се свърже нов температурен датчик, в случай на повреда. Тези видове температурни сензори са монтирани в твърди подови покрития (за плочки или порцеланови плочки).

Термичен сензор за снимки

Друг вид сензори, препоръчани за ламиниран паркет, килим, тоест меки видове подови материали, са специални пластмасови цилиндри, които се свързват към края на електрическия кабел.

Филмов сензор за пода

Принципът на работа на температурния сензор е много прост, когато температурата се променя, съпротивлението му се променя, като по този начин се дава сигнал на термостата за включване или изключване на системата за топъл под от 220 V, най-често срещаната мрежа в ежедневието.

Последователност на инсталиране

Пристъпваме директно към монтажа на топъл под и температурен датчик. Първо трябва да намерите термостата, който ще бъде разположен отвън. Разположен е най-често на височина около 1 метър от пода. Монтирането му е подобно на конвенционален изход.

След това трябва да направите строб или канали за полагане на две пластмасови тръби. Единият за силовия проводник, водещ към нагревателния елемент, другият за окабеляването на сензора. Тръбата за температурния сензор ще бъде разположена на пода.Подобно полагане ще направи възможно извършването на ремонтни дейности без отстраняване на плочката, най-малко чрез подмяна на контролните елементи. Сменете напълно нагревателния елемент, ако е монтиран в замазката. Важно е, когато полагате тръба или гофриране за кабелни завои и завои, да бъдат възможно най-малки. Това допълнително ще опрости подмяната на неуспешен сензор за температура.

Строб в пода

Видеото по-долу предоставя полезни съвети за инсталиране на подов сензор в гофрирането:

Следващата стъпка е топлоизолация, тя се извършва индивидуално за различни видове нагревателни елементи, например служи като амортисьорна лента или друга изолация, дебелината на която е най-малко 1,5-2 см. След това нагревателният елемент се монтира и закрепва проводници към кутията на термостата.

Монтажът и свързването на сензор за температура на топъл под има своите тънкости. За да се предотврати попадането на разтвор в тръбата, където се намира сензорът, краят му, разположен на пода, е запечатан здраво с лента или лента. Не се препоръчва да свързвате цялата система през електрически контакт, по-добре е да захранвате от прекъсвач и чрез контактор (Начинаещи).

Свързваща схема за автоматизация

Температурният сензор трябва да бъде инсталиран на разстояние от 0,5 до 1 метър от стената, на която е инсталиран термостата, както и точно в средата между два съседни оборота на отоплителния кабел. След монтажа се препоръчва да фиксирате температурния сензор с монтажна лента или лента от фолио.

Поетапна инсталация на температурен датчик

Монтажна лента

Ако са произведени полагане на филмов топлоизолиран под, температурният сензор трябва да бъде инсталиран под листа на нагревателя, както е показано на снимката по-долу. Имайте предвид, че под температурния сензор трябва да положите изолация, в противен случай отоплителната система няма да бъде ефективна.

Закрепване на температурния сензор към филма

Важен момент! Местоположението на температурния сензор трябва да бъде избрано така, че да е далеч от други източници на отопление. В противен случай ще възникнат грешки и топлият под няма да работи както трябва.

Схемата за свързване на сензора за температура на пода е следната:

Връзка към термостатСхема на свързване към механичен регулатор на температурата

Кабелна връзка за отоплениеФилмова подова връзка

Преди да направите замазката, имате нужда проверете работата на топлия под и самия датчик за температура. По правило измервайте съпротивлението на двата елемента. Системата се счита за работеща, ако съпротивлението се различава с не повече от 10% от паспортните данни.

Измерване на съпротивлението

За да бъде сглобената верига възможно най-безопасна, се препоръчва да се монтира в помещения, където се извършва електрическо подово отопление прекъсвачи на остатъчен ток, което в случай на повреда ще изключи веригата от напрежението, като по този начин ще предпази човек от попадане под електрически потенциал. Във влажни помещения това може да бъде смъртоносно.

Препоръчваме ви също да гледате видеоклип, който демонстрира основните грешки при инсталирането на температурния сензор:

Избор на термостат

Бих искал да се докосна и до самия термостат, който играе много важна ключова роля в тази отоплителна система. Съществуват следните видове регулатори на температура за подово отопление:

 • Електронна и механична. Точността на това регулиране е приблизителна, така че постигането на определена зададена температура е доста проблематично. Основното предимство на такъв апарат е ниската му цена.
 • Електронно. монтаж зададената стойност се извършва с помощта на сензорни бутони и има доста ясни настройки и възможност за задаване на лимит температури до една степен.
 • Програмируем електронен. Благодарение на инсталирането на такъв елемент, можете не само да регулирате температурата в помещението, но и да включите отоплението по график или само ако в стаята има човек.

Между другото, някои термостати вече имат вграден сензор, което дава възможност да се контролира не само температурата на пода, но и въздуха в помещението като цяло.

В резултат на това бих искал да припомня правилата за работа с електрическо оборудване, всички работи по свързване се извършват при изключено захранване. В същото време е необходимо да се гарантира, че никой, освен този, който извършва тази работа, случайно не прилага напрежение, което е опасно за здравето и живота на човека. Тук приключва нашата технология за инсталиране на температурен сензор за подово отопление със собствените си ръце. Надяваме се предоставената информация да ви е била полезна!

Ще бъде интересно да прочетете:

(3 гласа)
Зареждането ...

3 коментара

 • Валери

  Големият въпрос е, че сензорът, който би следил правилно температурата, гледа извън тръбата, съответно тя ще бъде напълнена с лепило за плочки и съответно КАК да я извадите в случай на подмяна и ако можете да я откъснете от лепилото, как тогава новият ще се покатери на същото място, а?

  отговор
  • Андрю

   1. Или месингов накрайник е инсталиран в края на гофрираната тръба и сензорът ще бъде в този накрайник
   2. или краят на гофрираната тръба е херметически запечатан с тапа (електрическа лента, лепяща лента и др.) И сензорът ще бъде вътре в гофрираната тръба в самия й край.

   отговор
 • Юджийн

  Добре дошли! такъв въпрос:
  Възможно ли е да поставите гофриране на температурния сензор по диагонал? т.е. пресичане под определен ъгъл няколко оборота на нагревателния кабел. Самият сензор ще бъде инсталиран, както трябва да бъде, между завоите на отоплителния кабел. се оказа, че регулаторът на температурата ще бъде разположен далеч от най-топлия под и, ако направите всичко под прав ъгъл, ще получите 2 оборота, което ще усложни поставянето на сензора в гофрата = /

  отговор

Добавете коментар