Как да инсталирате изходен блок в стената - инструкции от А до Я

Най-често в кухнята и в залата зад телевизора се инсталира гнездо от 2, 3, 4 „електрически точки“. Хоризонталният или вертикалният панел на евро гнездата е много удобен, защото ви позволява да свържете взаимодействаща група домакински уреди на едно място, например: телевизор, аудио система и DVD плейър. След това ще ви кажем как правилно да инсталирате и свържете електрическия контакт в къщата със собствените си ръце!

Какъв може да бъде нюансът

Днес стените в къщата могат да бъдат бетон, дърво, тухла или гипсокартон. Поради това технологията на инсталиране може да има свои особености - ще остъклявате покривните филцове в сглобяема къща, просто ще инсталирате покривните филцове на повърхността на товарителницата (външна) за търговски обекти. По-нататък ще говорим накратко за всяка от опциите за инсталиране, но все пак по-подробно можете да разберете как да монтирате гнездо в стена в бетон, тухла и гипсокартон в съответната статия.

Друг нюанс е, че сега обмисляме само технологията за инсталиране и свързване на изходния блок. Днес все още има комбинирана опция: електрически контакт + превключвател, но ще говорим за инсталирането на такава комбинация отделно.

Инструкция за монтаж

За да ви е ясно как правилно да инсталирате и свържете електрическия контакт сами, ще ви предоставим стъпка по стъпка инструкции от А до Я с примери за снимки и визуални уроци за видео.

Стъпка 1 - Подготвителна работа

Първо трябва да решите къде искате да поставите аутлет групата в стаята. Ако това е кухня, тогава е по-добре да поставите блока на захранващия блок над плота, така че когато свързвате мултикухер, микровълнова фурна и други кухненски уреди, дължината на кабела е достатъчна. В хола или коридора е най-добре да инсталирате продукта зад телевизора, така че големият екран да скрие всички кабели. Ако решите да поставите блок от два или три изхода в банята, вземете предвид важното правило - разстоянието от водата трябва да бъде най-малко 0,6 метра и в същото време корпусът на електрическите точки трябва да е водоустойчив. Можете да получите повече съвети за този въпрос в статията - височина на монтаж на гнезда съгласно европейския стандарт.Модерно чекмедже за кухняВградена опция за телевизор

Между другото, за кухнята има оригинална версия на изходния блок - прибиращ се. Тялото на вразен в този случай е скрито в плота и се отваря с леко натискане. Тя е много удобна и също така безопасна, затова при желание препоръчваме да инсталирате точно такъв модел продукти.

Също на този етап трябва да подготвите инструмент за стълбови стени за окабеляване и гнезда. Ако стената е бетонна или тухлена, използвайте бормашина със специална корона.За сухото строителство има и собствена дюза за решетка. Освен това подгответе нивото на конструкцията, маркера и лентата.

Стъпка 2 - Маркиране на стена

Всъщност много важен етап, от който ще зависи правилността на по-нататъшното инсталиране и свързване. Необходимо е да маркирате на повърхността за инсталиране на контактите въз основа на броя електрически контакти в устройството. Първото и много важно правило - разстоянието между центровете на гнездата трябва да бъде строго 72 мм. Ако направите грешка, когато инсталирате декоративния капак, той може да не стане на мястото си. Освен това, уверете се, че всички кръгли слоеве са поставени в една и съща хоризонтална или вертикална равнина. За да направите това, препоръчваме да използвате нивото на сградата.Оптималното разстояние между стробовете в гипс

Когато стените са маркирани, можете да продължите към решетката.

Стъпка 3 - Създайте Strob

В този момент трябва да направите отпечатъци за вградените контакти. Няма нищо сложно, основното е да имаш чук с подходяща дюза под ръка. Ако решите да инсталирате изходящия блок в бетонна или тухлена стена, първо шлайфайте кръговете с корона и след това избийте цялото ядро ​​с длето и чук. Инструкциите за инсталиране на изходящия блок в бетон са описани много подробно във видео примера по-долу.

Как да шлайфаме тухлена стена за инсталиране на панелен гнездо

Ако стените на вашия апартамент са обмазани с листове от гипсокартон, това е още по-лесно - с помощта на перфоратор и коронка изрязвате кръгли слоеве с помощта на гипсокартон според маркировката.

Монтаж на очила в преграда от гипсокартон

Стъпка 4 - Закрепване на гнездата

Следващото нещо, което трябва да направите, е да инсталирате блока на розетите. Към днешна дата има специални пластмасови очила, които могат да бъдат свързани помежду си. Не е трудно да свържете розетата дори с начинаещ електротехник.Специални пластмасови очила

В тухлени и бетонни стени сами трябва да покриете чашите с гипсов разтвор. В сухото строителство всичко е по-просто - гнездата се притискат към листа със специални лапи отстрани. Отново можете да видите същността на инсталирането на контактите в статията, която споменахме в началото.

Стъпка 5 - Свързване на електроника

Когато хоросанът се втвърди (това се отнася за стени, изработени от бетон и тухла), можете да продължите да свържете вътрешния блок от изходи към мрежата 220V със собствените си ръце. Разрешено е да свържете няколко евро гнезда с контур от един входен кабел, ако не свързвате много мощни домакински уреди, например електрическа печка.

Така че, първо, изключете електричеството на панела на апартамента и след това поставете входните проводници от разклонителната кутия в първия гнездо: фаза, нула и земя. След това направете джъмпери, за да свържете останалите гнезда в устройството. Свързването на блок от 3 или 4 изхода трябва да се извърши съгласно тази схема:Схема на окабеляване

След като свържете всички ядра към съответните терминали, можете независимо да фиксирате корпусите на гнездото Euro в гнездата и да инсталирате декоративен капак.

Инструкции за инсталиране на видео

Как бързо да свържете панел с троен гнездо към електрическата мрежа?

Това е цялата технология за инсталиране и свързване на блока на стената. Както можете да видите, всички етапи на електрическата работа не са много сложни, така че всеки може да инсталира панел за гнездо. Горещо препоръчваме да гледате видео примери, за да видите цялата същност на маркирането, изкопаването на стените, както и свързването на проводници!

Прочетете също:

Как да шлайфаме тухлена стена за инсталиране на панелен гнездо

Монтаж на очила в преграда от гипсокартон

Инструкции за инсталиране на видео

Как бързо да свържете панел с троен гнездо към електрическата мрежа

(8 гласа)
Зареждането ...

2 коментара

 • Иван

  И според PUE е невъзможно да се направи заземяване на гнезда с джъмпери, тоест да се зацикли. Това е опасно !!! По-добре е да се направи клон за всеки изход на PE проводника

  отговор
 • Василий

  Цикълът е опасен по принцип.
  Силата на затягане на клемите на гнездото неизбежно ще отслабне, обикновено никой не ги издърпва нагоре (по добър начин, веднъж няколко години трябва да затегнете клемите на всички контакти и автоматични машини в апартамента).

  В случай на контур, на кръстовището на проводниците ще има силно нагряване, което може да доведе до пожар.
  Следователно, надеждна опция е разпределителна кутия в близост до всяка група търговски обекти, от които отделни проводници отиват до всеки изход.

  И да, PE забранява обратната връзка на PUE.

  отговор

Добавете коментар