Как да свържете SIP с меден кабел - основните начини

Самоносеща изолирана жица представлява ново технологично решение на процеса на предаване и разпределение на електрическа енергия, което замени традиционните въздушни електропроводи с голи алуминиеви проводници. Използването на самоносещи изолирани проводници увеличава надеждността на захранването, увеличава експлоатационния живот на електропроводи, намалява риска от търговски загуби на електроенергия, свързани с кражбата му. При изпълнение на потребителски продавачи, както и при свързване на захранването към вътрешни схеми за окабеляване, често е необходимо да свържете самоносещ изолиран проводник с меден кабел за допълнително окабеляване на електричество към къщата. След това ще ви кажем как да свържете самоносещ изолиран проводник с други марки кабели.

Какво е важно да знаем

Типична ситуация, при която може да се наложи SIP връзка с меден кабел, когато частна къща или лятна вила е свързана към електропровод, направен от самоносещ изолиран проводник. Ето, на първо място, Получени технически спецификациииздадени от енергоснабдителната организация. Този документ обикновено съдържа подробна информация за това как и по какъв проводник трябва да се направят мощностните вериги към електромера. Може да се посочи и как да свържете проводниците. Като правило изискването е проводникът от въздушната линия до дозиращата платка да е видим и здрав.

Опции за връзка

В зависимост от местоположението на дозиращото табло възникват опции за свързване на самоносещия изолиран проводник един към друг или към друг тип проводник. След това ще разгледаме в какви ситуации и как точно е необходимо да свържете самоносещ изолиран проводник с други проводници.

Дозиращата платка е разположена на опората на линията

Линията е свързана с дозиращата платка с твърд проводник, който в щита е свързан директно към входната автоматична машина. За да свържете проводника към линията, трябва да използвате стандартната пробивна скоба, специално проектирана за SIP линии. Изпълнение на такъв конектор е показано на снимката по-долу.Пиърсинг скоба той е предназначен за свързване на продавачите към основните линии. Този случай може да свърже линия с напречно сечение от 16 мм2 до 120 мм2 с кран с напречно сечение от 6 mm или повече2 до 50 мм2, Като спойка може да се използва SIP или обикновен меден кабел, например VVG.

Снимка на клип за пиърсинг

Основните елементи на компресията са две стоманени плочи със заострени зъби, които при затягане на монтажния болт се съединяват и пробиват изолацията на линейните и спояващите проводници, осигуряват надежден контакт и стегнатост на мястото за закрепване. Болтът е затегнат до отказ, проектиран за определена сила на компресия. Дизайнът е за еднократна употреба.

Видеото по-долу ясно показва как да използвате пиърсинг компреси:

Ако връзката от дозиращото табло на стълба към къщата е направена чрез самоносещи изолирани проводници, трябва да се използва и стандартната принадлежности, Най-добрият вариант е да поведете жицата директно в контролната кутия, като я свържете към прекъсвача на входната верига в щита. В този случай няма да е необходимо да го закрепвате с кабел. Ако по някаква причина SIP и медният кабел трябва да бъдат свързани, това може да се направи на улицата, на входа на къщата. Връзката може да бъде направена с пробивна скоба. В допълнение, свързващата инсталация може да се извърши с помощта на точкови скоби, които се наричат ​​гайки за тяхната форма. Повече за скоба тип гайка Можете да разберете от нашата статия.

Затягаща скоба

Клиповете от двата типа могат да свързват токопроводими проводници от различни материали, например, самоносещ изолиран проводник може да бъде свързан към SIP, VVG, VVGngAVVG или високоговорители. Това се допуска от дизайна на конектора, като се гарантира липсата на директен контакт на алуминий с мед. Всеки от свързаните проводници е в контакт само със стоманени плочи.

Как да използвате ядки е описано и показано във видеото:

SIP връзката с голи проводници (голи) се осъществява чрез скоба със специален дизайн, която няма остри зъби от страната на закрепване на голата жица. Този тип компресия е изобразен на снимката по-долу:

Гнездо за свързване към гола жица

Остава да добавим, че не е позволено свързването на проводниците от мед и алуминий заедно чрез усукване поради възникване на електрохимична корозия! Този въпрос е разгледан по-подробно в статията: https://my.electricianexp.com/kak-soedinit-alyuminievyj-provod-s-mednym.html.

Дозиращата дъска е разположена на стената на къщата.

В този случай кран, свързан към линията на магистралата с клема за крана, се поставя директно в дозиращата платка и се свързва към прекъсвача на входната верига. В случай, че самоносещият проводник е самоносеща изолирана жица, анкерни скоби се монтират на линията на опората и на стената на къщата, за да се закрепи жицата. Ако е избран меден кабел за закрепване на линията и дозиращото табло, е необходимо да се затегне стоманеният кабел, върху който трябва да се фиксира кабела, тъй като той не е проектиран за натоварване на опън.

Клон на фасадата на къщата

Може да се наложи да свържете SIP и меден кабел в това изпълнение, ако на сайта има няколко сгради и захранването за тях е направено от SIP. Инсталирането в този случай може да се извърши по същия начин, както е описано по-горе, като се използва пробивна или матрична скоба.

Понякога можете да видите как свързването на самоносещ изолиран проводник с меден кабел се извършва с помощта на втулка, която изисква последващо кримпване.

Инсталиране на MJPT ръкав

Това е неоправдано поради няколко причини:

  • Монтажът на ръкавите изисква специално оборудване.
  • MJPT скобите за ръкави са предназначени за челно свързване на SIP проводници на една секция по време на ремонт или монтаж на магистрални линии. Използваната технология осигурява механичната здравина на точката на свързване, необходима за поддържане на носещите свойства на ремонтирания проводник. Кабелната връзка със SIPom на входа на мощността на къщата не носи механично натоварване.
  • Неизолирани медни ръкави се използват за възстановяване на проводниците на конвенционален кабел, след което съединителят е монтиран на това място.

Във видеото е предоставена технологията за инсталиране на конектори:

SIP връзка помежду си

Методите на такава връзка зависят от целта, която се преследва. Свързването на проводниците един към друг върху опора може да бъде от два вида:

  • челно свързване от край до край по време на ремонт или монтаж, когато дължината на твърд проводник не е достатъчна;
  • клон от тръбната линия за захранване на потребителя.

В първия случай се използват MJPT скоби, както беше споменато по-горе. Във втория случай е достатъчно да свържете проводниците с пробивна скоба.

Това беше всичко, което исках да ви разкажа как да свържете SIP с меден кабел и помежду си. Надяваме се, че предоставената информация е била полезна и интересна за вас!

Със сигурност не знаете:

(9 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар