Как да сглобяваме най-простия електромотор у дома

Продължаваме да отваряме за вас ново електронни домашни и днес ще говорим как да направим напълно работещ модел на електрически двигател от батерия, медна жица и магнит. Такъв макет може да се използва като занаят на маса от домашен електротехник, като добър пример за обяснение на принципите на подобни механизми и просто като забавна дрънкулка, която може да бъде представена на любим човек. Съвсем просто е да го направите и за всеки, можете да го сглобите заедно с детето си, което ще бъде чудесно забавление. По-нататък ще предоставим подробни инструкции със снимки и видео примери, така че сглобяването на най-простия мотор да е разбираемо и достъпно!

Стъпка 1 - Подготовка на материали

За да направите най-простия магнитен мотор със собствените си ръце, ще ви трябва следните материали под ръка:

 • 1,5 волтова батерия, по-добре е да изберете мощни опции като Duracell или Energizer;
  Фото батерия 1.5V
 • държач с контакти за батерия за пръст (както е на снимката по-долу), можете да го вземете под една батерия, обаче, дизайнът за две седалки е по-стабилен;
  Свържи притежателя
 • малък магнит, за предпочитане мощен - неодим;
  магнит
 • парче от задължително емайлирана медна жица (при изолация на лак такава жица има леко жълтеникав цвят) с диаметър 1 мм (за сглобяване не са необходими повече от 80 см);
 • 30 см неизолирана едножилна жица, с диаметър 1 мм.

След като подготвите всички необходими материали, можете да пристъпите към сглобяването на обикновен електромотор, който работи само на една батерия. Не е трудно да си направите малък електромотор у дома, което ще видите сега!

Стъпка 2 - Поставяне на домашно

Така че, така че инструкциите да са ви разбираеми, по-добре ще го разгледаме на етапи със снимки, които ще помогнат визуално да разберете принципа на сглобяване.

 1. От емайлирана медна жица трябва да направите моторна намотка, която ще бъде ротор механизъм. За целта препоръчваме да навиете жицата върху батерията, оставяйки около 5 см дължина от двете страни. Бобина от 15-20 оборота от медна тел се счита за добра, но можете да експериментирате и да намерите по-добра стойност за най-доброто представяне.
 2. Внимателно извадете бобината от батерията и увийте разхлабените краища поне два пъти, както е показано на снимката. Това е необходимо, така че намотката да не се разпадне от въртенето.
  Част за домашни двигатели
 3. С остър нож внимателно отстранете емайла от краищата на жицата до бледо розов метален цвят. Този етап трябва да се изпълнява с голямо внимание, тъй като дори малко количество лак може да попречи на контакта, а домашната работа не работи.
 4. Направете държач за ротора. Всичко, което трябва да направите, е да вземете неизолирана медна жица, отхапете две равномерни участъци от 10 см от нея и ги увийте няколко пъти около тънък пирон, който е малко по-дебел от 1 мм, за да направите такъв детайл:
  Магнитен държач на двигателя
 5. Сглобете всички части на домашно направен двигател в едно. Основата ще бъде държач за батерия.Необходимо е да поставите в него опори, които ще поддържат намотката и ще подават ток към нея. Последното нещо, което трябва да направите, е да поставите магнит върху батерията и да натиснете малко намотката на домашно приготвен електромотор. Ако сте направили всичко както трябва, електрическият мини мотор ще се стартира и върти плавно. Можете да го спрете само като премахнете магнита или бобината. Не забравяйте, че когато бобината е инсталирана в механизма, батерията се разрежда поради затварянето на веригата, така че не забравяйте да извадите бобината или батерията, така че да не се разрежда преждевременно.
  Направи си магнитен мотор

Веднага насочете вниманието си към факта, че можете да преработите и подобрите дизайна на домашен малък двигател по свой собствен начин. За примера по-долу ще ви предоставим няколко видео урока, които могат да ви помогнат да направите вашата версия на двигателя от батерии, медна жица и магнит.

Какво да правите, ако домашното не работи

Ако изведнъж сте сглобили вечен електромотор със собствените си ръце, но той не се върти, не бързайте да се разстройвате. Най-често причината за липсата на въртене на мотора е твърде голямото разстояние между магнита и бобината. В този случай просто трябва сами да отрежете краката, върху които опира въртящата се част.

 

Проверете също дали сте почистили добре краищата на бобината и дали е направен контакт на това място. Симетрията на намотката също играе важна роля, така че се опитайте да правите всичко внимателно и бавно.

Работещ вечен механизъм

Това е цялата технология за сглобяване на домашен магнитен електромотор у дома. Ако сте гледали видео уроците, тогава със сигурност сте били убедени, че можете да направите двигател от батерия, медна жица и магнит по различни начини. Надяваме се, че инструкцията беше интересна и полезна за вас!

Ще бъде полезно да знаете:

(15 гласа)
Зареждането ...

3 коментара

Добавете коментар