Спестяваме от електрическо отопление - какво е необходимо за това

Отоплителните системи от автономни източници наскоро придобиха безпрецедентно значение. Всеки собственик на апартамент или къща иска да има топлина в дома си, независимо от външни източници, системи и всички проблеми, свързани с прекъсвания в работата им. Основните критерии, засягащи избора на топлинен източник, са ефективността на устройството и разходите за инсталиране, експлоатация и енергия, а вече има много опции и начини за намаляване на разходите. В тази статия ще говорим за това как да спестите от електрическо отопление в частна къща, както и в апартамент.

Опции за отопление на стаята

Разбира се, има повече начини за организиране на отопление в частна къща, отколкото в апартамент, и всички те зависят от вида на горивото, тоест:

 • електрическо отопление;
 • котел на твърдо гориво;
 • газово отопление

В жилищна сграда трябва да се изключи само възможността с инсталирането и експлоатацията на така наречените пиролизни котли, работещи от различни видове твърдо гориво. Газовото оборудване също има своите недостатъци, свързани с разходите за проектиране, оборудване и експлозивността на самия източник на топлина - природен газ. Следователно опцията за електрическо отопление за средно семейство е една от най-приемливите, която може да бъде инсталирана както частично в една от стаите, така и в цялата къща. Основното е да се определи вида на електрическото оборудване, от което зависи ефективността, безопасността, както и спестяванията от поддръжката и работата на отоплителните уреди.

Предимствата на електрическото отопление

Електричеството е един от най-разпространените видове енергия, който присъства във всеки дом и е невъзможно да си представим съвременния живот без него. Въпреки това, ако по-рано в ежедневието се е използвал само за преобразуването му в светлина и за захранване с ток, наскоро, поради напредналите технологии и развитието на индустрията в тази посока, използването на електроенергия за производство на топлина се счита за една от най-перспективните области. Съвременната отоплителна система, базирана на електричество, е напълно автоматизирана и компактна инсталация, която работи безопасно и без човешка намеса в работата си. Всичко, което трябва да направите, е да зададете желаната температура, но тук има трикове, които да запазите.

Преди това бих искал да се спра на предимствата на електрическото отопление:

 1. Компактност. Няма нужда да търсите място за големи газови и твърди горивни котли, които често изискват подреждането на цели котелни.
 2. Не изисква доставка на дърва за огрев, въглища и други енергийни ресурси, както и пространство за тяхното съхранение.
 3. Токът не е взривоопасен.
 4. Лесен за инсталиране и неизискващ за почистване, работа и поддръжка.

Техники за намаляване на разходите

Компетентното минимизиране на разходите за електрическо отопление се основава на следните пет основни точки:

 • Изключване на топлинните загуби, което се осъществява чрез изолация на стени, прозорци и др.
 • Изборът на оборудване, подходящо за характеристиките на помещенията и схемата на захранване.
 • Не е необходимо да се допуска прегряване на въздуха в стаята, за това е важно правилно да се изчисли мощността. При прегряване съответно се увеличават ненужните разходи. Въз основа на изчислението превишение на температурата от 1 градус е пропорционално на около 6% от надвишаването на разходите.
 • Задължително е да използвате устройства за автоматизация като термостати и сензори, които работят съвместно с тях. Между другото, това е най-удобният и ефективен начин да спестите от електрическо отопление.
 • Преходът към модерни измервателни елементи, работещи в многотарифен режим, позволява значително да спестите от електрическо отопление през нощта. Именно с брояч от този тип нощното отопление на апартамент или къща ще бъде много по-евтино.

Спестяване на отопление на къща

Помислете за най-ефективните и често срещани методи за отопление на апартаменти и къщи и в същото време техните положителни икономически аспекти.

Електрически котли

Това са пълноценни отоплителни устройства, които могат да бъдат монтирани вместо предишната стандартна отоплителна система.

Електрически бойлер

Ето няколко начина да спестите от такова оборудване:

 • Монтаж на модерни електрически котли, чийто дизайн не съдържа мощни нагреватели, а само електроди и автоматично регулиране на режима на отопление.
 • Изолация на стените и подмяна на прозорци с топлозадържащи модели.
 • Оборудване на входната врата с уплътнения.
 • Подово покритие с филц или друг специален материал с топлоизолационни свойства.

Маслени нагреватели

Те са едно от най-разпространените устройства за отопление на помещения. Тази популярност се основава на мобилността на устройствата и ниската им цена. Вътре е монтиран резервоар за отоплително масло, херметически затворен.

Маслен нагревател

Основи на спестяванията при работа на маслени нагреватели:

 • няма нужда да ги поставяте много близо до мебели и интериорни предмети, както и до тапицерия от тъмна тъкан;
 • поради движението на топъл въздух нагоре, неговата ефективност се увеличава, следователно, нагревателите не могат да бъдат поставени в ниши, не трябва да има нищо излишно отгоре на нагревателния елемент с масло;
 • модели с вентилатор в арсенала си увеличават изтичането на топъл въздух;
 • правилният избор на мощност, смята се, че за стая от 15 квадратни метра само 1,5 кВт ще е достатъчно;
 • броят на секциите не трябва да надвишава 10–13 бр.

Можете да разберете още съвети за това как да изберете маслен нагревател от нашата статия: https://my.electricianexp.com/kak-pravilno-vybrat-maslyanyj-obogrevatel.html.

конвектори

Това са устройства, захранвани от електрическа енергия и външно наподобяващи стандартна батерия, но без секции. Конвекторите лесно се монтират на стената на около 10 см от повърхността на пода, а масата им е незначителна. Принципът на работа се основава на естествената термична конвекция на въздуха без вентилация.

Електроконвектори

Как да спестите с помощта на електрически конвектори:

 • чрез инсталиране на стената, където ще бъде монтиран конвекторът, фолио рефлектор за топлина;
 • използвайки само завеси и завеси, които не ги покриват;
 • правилният избор на съотношението на площта на помещението и мощността.

Можете също да научите повече за правилния избор на електрически конвектор от нашата отделна публикация: https://my.electricianexp.com/vybiraem-luchshij-elektricheskij-konvektor.html.

нагреватели

Такива единици се използват повече в предприятията и в големите супермаркети на входа на сградата. Те често се инсталират директно във вентилационната система и доставят вече затоплен въздух.Подобряването на ефективността се постига чрез обшиване на вентилационните канали с изолация, както и чрез редовно почистване на каналите и филтрите във вентилационната система.

Вентилаторни нагреватели

Универсален и много мобилен дизайн, подобен на нагревател, с няколко скорости на вентилатора и няколко нагревателни бобини с мощност 1 kW или повече. Има копче за механично регулиране и вграден термостат.

Вентилаторен нагревател

Начини да спестите от работата на вентилаторните нагреватели:

 • използването на устройства с ниска мощност, те са по-ефективни;
 • няма нужда да окачвате устройството на стената;
 • Не блокирайте потока на топъл въздух с мебели или интериора, нито насочвайте устройството към открито пространство.

Инфрачервени източници на топлина

Сами по себе си това са много икономични източници на топлинна енергия с ниска мощност, заедно с висока ефективност.

IR нагревател

Начини за намаляване на разходите за отопление при работа с инфрачервени нагреватели:

 • обща изолация на апартамента и къщата, както и монтаж на запечатани прозорци и врати;
 • инсталиране на високо прецизни и чувствителни регулатори на температурата, по възможност дори с функциите на допълнително електронно програмиране;

Система за подово отопление

Тук се разграничават два основни типа организация на отоплението:

 • Тип кабел Специални кабелни продукти, включващи компонентни сплави. Загряването става равномерно поради преминаването на електрически ток през кабела.
 • Филмов под. Състои се от специални запечатани елементи, които служат като източник на топлина и излъчват инфрачервени вълни. Те се монтират невидимо за посетители и гости, при условие че са положени „на сухо” (под ламинат, линолеум, паркет).
 • Подово отопление с въглерод, Това е напълно нова система, която работи върху инфрачервено лъчение, което е безопасно за човешкото здраве. Това е прът с гъвкавост и монтиран под формата на рогозки. Те не се страхуват от влага и механични повреди. Принципите на икономия са стандартни, както за всички описани по-горе отоплителни устройства.

Подово отопление

И за двете системи има общи правила за запазване:

 • настройка на термостата, което спестява до 20% от електроенергията;
 • изолация и уплътняване на помещението, което включва: монтаж на металопластични прозорци, пенопластови плоскости по стените, гумени ленти във вратите към балкона и входа на стаята.

Това е всичко, което исках да ви кажа за спестяването на електрическо отопление. Накрая препоръчваме да гледате полезно видео по темата:

Извършвайки електрическо отопление в съответствие с всички правила и стандарти, както и оборудвайки го със съвременни елементи на термична регулация, ще получите възможност да приведете нагревателите до много високи нива на ефективност и ефективност. Тогава домът ви винаги ще бъде топъл, удобен и финансово изгоден. Надяваме се нашата статия да ви помогне да разберете как да спестите от електрическо отопление в частна къща и апартамент!

Ще бъде полезно да прочетете:

(5 гласа)
Зареждането ...

Един коментар

 • Алексей

  Може ли всичко да бъде задушено и задушено в топлина?
  Примамливо, но не!
  Пропуснахте един важен компонент - вентилация.
  Изчислете отоплението на подавания въздух за най-малко два и при -5 градуса по Целзий и ще разберете, че всичко описано е само дреболия. Те имат значение само когато е инсталирана система за подаване и изпускане на въздух с рекуператор.

  Топлият под ще бъде безопасен и полезен само ако загрява екологично чисти материали и регулаторът на температурата е необходим не толкова за спестяване, колкото за предотвратяване на прегряване на пода, при което микробите ще се размножават активно върху него и т.н.

  И така за всеки артикул - много важни неща изобщо не се споменават.

  отговор

Добавете коментар