Как да направите заземяване на бойлер: преглед на начините

Котелът е монтиран в жилищни помещения за възможност за бързо нагряване на вода. Това е електрически уред с голяма мощност. За да се сведе до минимум рискът от токов удар, е необходимо да се свърже заземяване към бойлера. За съжаление, повечето от сградите в съвременна Русия са завършени през ХХ век, като такава възможност първоначално не им беше предоставена. Разбираемо е - тогава за отопление на водата са използвани напълно различни методи, които нямат нищо общо с електричеството. Живеейки в такава сграда, нейните жители или пренебрегват необходимостта от заземяване, или го правят по метод, далеч от определянето на правилата за експлоатация на електрическо оборудване. Опасно е за здравето, живота, а също и за безопасността на самия апартамент и дори на цялата къща. Ако в старата къща няма земя, статията ще обясни защо е необходима и какви принципи да следвате, за да заземите самия котел. И така, по-долу се опитахме да обясним възможно най-подробно как да направим заземяването на бойлера в апартамент и частна къща.

Каква е опасността от липсата на "земя"

Котелът не може да избегне контакт с влага и е добър проводник. Ако изолацията не е достатъчно добра, ако има повреда по тялото на бойлера, човек, който го докосне без лични предпазни средства, може да прокара електрически ток през тялото му. Инсулт може да причини силна болка, нервна парализа, загуба на памет или дори да доведе до смърт. Освен това съществува риск от пожар.

Също така, не забравяйте за т.нар бездомни течения, Те са склонни да се натрупват върху металните елементи на мощни електрически уреди. Такива токове трябва да се отстранят, тоест да се заземе устройството, като по този начин се избягва разрушаването на самите части и външния корпус. Този феномен също се усеща от човек и е познат като правило с краткосрочния ефект на тока върху кожата.

Заземен проводник

Заземяването, или по-скоро неговият "статив", който започва окабеляването в хола, може да направи устройства, защитени от мълнии при гръмотевична буря. Така целият заряд ще отиде на земята, оставяйки електрическите уреди, включително бойлер, непокътнат.

Методи за заземяване на котела

Най-примитивният начин за заземяване на котела в стаята е да окабелите корпуса към всяка метална част, чиято конструкция отива под земята. Подходяща за тази цел, например, батерия за централно отопление. В съвременните реалности пластмасовите тръби стават все по-популярни сред жителите, в този случай е необходимо да се провери щрангът, може би е изцяло метален. В допълнение, важно е да знаете какво да заземите електрически уреди на тръбопровода и други метални конструкции строго забранено, затова горещо препоръчваме да избягвате този метод за организиране на защита (показан на снимката по-долу)!

Наземна връзка в тръбопровода

Клеми за закрепване на заземен контакт присъстват на повечето модерни устройства за окабеляване. Това се отнася например за гнезда с "антени", които са точно проводникът за "земята". Да направя грамотен връзка с бойлер трябва да:

  1. Да произвежда монтаж на изход със контакт със земята. Местоположението му трябва да надвишава 80 см от пода и половин метър от самия котел.
  2. В случай, че къщата е стара, в нея се държат двужилни проводници. Те трябва да бъдат заменени с триядрени. Едно от сърцевината трябва да има зелено-жълта изолация, точно това е правилно разрешено да се заземява. Проводникът отива към самия електрически панел, който от своя страна също трябва да бъде заземен.
  3. За да извършите новия кабел със собствените си ръце, ще трябва да направите отново стробата за него. Това е трудоемък процес. Има по-лесен начин за използване кабелни каналиПрилагането му в апартамент обаче не е погрешно.
  4. След като изключите прекъсвача на входната верига, трябва да свържете необходимите ядра към клемите на изхода (като се спазва цветни маркировки проводници относно "земята")
  5. Свържете останалите проводници към електрическия панел. В този случай земята е свързана със специална шина.

Ако окабеляването е двупроводно, като например в Хрушчов, можете да прокарате третото ядро ​​през кабелния канал, като по този начин избягвате нуждата от решетка. Така ще избегнете мръсотия и обемна работа, но няма да изглежда твърде правилно. Това обаче е една от най-често продаваните опции, когато кабелът е двужилен.

Друг ефективен начин за заземяване на котела е свързването му към линията на бойлера устройство за остатъчен ток или диференциален автомат с номинална стойност 10 или 30 mA (ток на изтичане). В този случай, дори ако няма заземяване в апартамента, ако възникне опасна ситуация, може да се избегне токов удар, тъй като RCD ще работи и цялата линия ще бъде изключена от мрежата. за как да свържете RCD в апартамента Разговаряхме в отделна статия. за свързване на дифавтомата също говорихме отделно.

Схема на заземяване на котела

Има моменти, когато жителите използват бойлера в банята само когато той е изключен. Тоест, в началото водата се загрява, след това котелът се изключва и едва след това вече се използва загрятата течност. Методът има право да съществува, но е изключително неудобен - водата се охлажда, може да не е достатъчна за целия процес на измиване и съществува риск да забравите да изключите нагревателя навреме. Заземяването ще реши всички тези проблеми.

Като съвет - трябва да закупите бойлери с най-високо качество. Те имат добра изолация на тръбния електрически нагревател, което ще намали възможността за повреда. за как да изберем бойлер за съхранение за дома, разказахме в отделна статия.

Процесът на свързване на заземяващия контакт за котела в страната или в частна къща е напълно подобен на описания за апартаменти. Единственото изключение е, че самата конструкция, която може да бъде заземена, трябва да бъде издигната независимо и стриктно да се ръководи от правилата за инсталиране на електрическо оборудване. за как да направите заземяване в частна къща, разказахме в отделна статия.

В заключение бих искал да отбележа, че необходимостта от правилна заземяваща връзка за котела, като всеки друг мощен електрически уред, се дължи предимно на безопасността. Именно заземяващият контакт на бойлера ще спаси жителите от потенциала за трагедия, както и ще осигури безопасност от гледна точка на елиминиране на риска от пожар. Не си играйте със съдбата, по-лесно е да заземите котела и да направите живота си по-спокоен. Надяваме се, че нашите стъпка по стъпка инструкции за заземяване на бойлер в апартамент и частна къща бяха полезни за вас и помогнаха за самостоятелното инсталиране на заземяващия контур!

Със сигурност не знаете:

(6 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар