Как да направите заземяване в банята

Всички знаем, че връзката на водата и електричеството може да бъде фатална за хората. В банята тази картина се наблюдава постоянно: повишена влажност, течаща вода от чешмата, а до изхода, електрически бойлер, пералня. За да се предпазите от токов удар, е необходимо да монтирате заземителна верига, чиято цел е да се отстрани напрежението към земята и по този начин да се предотврати опасна ситуация. В тази статия ще ви разкажем как да направите заземяването в банята със собствените си ръце, предоставяйки не само инструкции, но и илюстративни примери за всеки етап от работата.

Как беше по-рано

Преди няколко десетилетия въпросът за създаването на заземяваща верига не беше толкова важен. Това се дължи на факта, че всички собственици на апартаменти направиха заземяване чрез метални щрангове на топла и студена вода, които от своя страна бяха свързани със земята. В резултат на опасна ситуация потенциалът премина през тръби и нямаше проблеми. Въпреки това, по-късно много жители на жилищни сгради започнаха да заменят метални тръби с пластмасови, като те са по-практични. В резултат съседите отдолу сменят тръбопровода и вашето заземяване в банята губи своята функционалност, а вие от своя страна може да станете жертва на токов удар.

Ето защо в Хрушчов беше решено да се направи заземяващата верига по друг начин, който ще обсъдим по-долу.

Модерна техника на монтаж

В апартаментите в стар стил има няколко начина за заземяване на банята. Монтирането на заземяващата шина в щита на общата къща се счита за най-добрата, така да се каже, модернизация на системата за електрозахранване. Това обаче е изключително трудно постижимо, затова някои наематели с разрешение на управляващото дружество организират своя собствена наземна линия в мазето.

Да предположим, че във вашия случай вече е свързано трижилно окабеляване към разпределителния панел. Всичко, което остава за вас направи потенциална система за изравняване, които описахме подробно в съответната статия. Тази система включва комбиниране в заземяващите проводници от самата баня, мивката и металните тръби на PMC (кутия за потенциално изравняване), както е показано на диаграмата по-долу:

Потенциално изравняване

От PMC телта отива до заземителната шина в щита. Що се отнася до електрическите уреди (бойлер, пералня, отопление за кърпа и т.н.), те трябва да бъдат свързани към заземен електрически контакт. Във видеото по-долу специалистът дава своето мнение по този въпрос:

Допълнително нужда свържете RCD, което ще предпази окабеляването в банята от текущ теч, Ако все пак решите да направите защитна верига по този начин, може да се избегне токов удар. За нюансите на инсталацията ще говорим по-долу.

В новите сгради нещата са много по-прости, защотонай-често вече е осигурена система за изравняване на потенциала, всъщност като трижилен проводник. Само ще заземете банятаако вече не е инсталиран, и свържете RCD в екрана.

Между другото, можете да направите земята на банята в частна къща по аналогия с инструкциите, предоставени по-горе. Предимство е това изпълнение монтаж на заземяване в този случай е много по-лесно, отколкото в стария апартамент. Разгледахме подробно всички нюанси на инсталационната работа в статията, към която се позовахме.

Нюанси на връзката

Така стигаме до основната част на статията, в която разглеждаме характеристиките на инсталирането на заземяване в банята. Първо бих искал да говоря за материалите, които трябва да бъдат подготвени. Така че списъкът е следният:

  1. Остатъчно токово устройство Относно, как да изберем RCD, разказахме в съответната статия. Накратко, RCD от 16A и 10 mA е подходящ за апартамент.RCD устройство
  2. Заземен проводник. Според изискванията PUE Глава 1.7, напречното сечение на медния проводник трябва да бъде най-малко 6 mm2, докато цветът на изолацията според стандартите трябва да е жълто-зелен. Препоръчваме да използвате тел PV-1 за да се заземи независимо ваната и други предмети.Снимка на заземяващ проводник
  3. PMC. Вече говорихме за нея, снимката по-долу показва как изглежда.PMC
  4. Скоби, за да можете да заземите тръбите.Заземен скоба

Сега нека поговорим подробно как да направите заземяването на банята, която днес може да бъде стомана, чугун или акрил.

Най-трудното е да заземете старата чугунена вана, защото за това е необходимо да пробиете дупка за болта в кутията, малко по-висока от крака (вижте специални процеси от случая). След това телта се натиска от шайбата и гайката, както е показано на снимката по-долу:

Кабелна връзка

В модерните купи от чугун и стомана, производителят вече е предвидил специален отвор за заземяване. Единственото нещо, което ще трябва да почистите малко емайл до метален цвят, което ще подобри електрическия контакт.

Що се отнася до акрилните вани, както в предишните случаи, производителят се грижи за своите клиенти и затова предвижда ухо на рамката, към което трябва да свържете жицата. Ако няма отвор, ние го пробиваме със свредло, както беше споменато по-горе. Друг начин е показан на снимката:

Защита за къпане

Е, последното, за което бих искал да говоря, е заземяването на хидромасажна вана. Тъй като е оборудван с електрическо оборудване, благодарение на което джакузито работи, трябва сериозно да подходите към въпроса за инсталирането на заземяване. По правило устройство с хидромасажен щепсел в изход, с което се осигурява защита (ако окабеляването е трижилно). Освен това се препоръчва да се защитите, като свържете RCD в щита, което трябва да работи в опасна ситуация.

Затова говорихме как да направим заземяване в банята със собствените си ръце, ако не е така. Надяваме се, че предоставената инструкция с примери за снимки беше полезна и интересна за вас!

Свързани материали:

(9 гласа)
Зареждане...

Добави коментар