Как да заземите компютъра и за какво е той

Трудно е да си представим живота на модерен човек без компютър. Въпреки това, не винаги работи, просто включете щепсела в контакта. Особени неприятности причиняват на потребителите поради липсата на заземяване. Вашите високоговорители може да са силни, докато се смесват в сигнала смущения захранване и кутията може да бъде шокирана, ако едната част на тялото докосне металната част на компютъра, а другата - отоплителен радиатор или друг заземен предмет. В тази статия ще научим какво да правите, ако в контакта няма заземяване и как да заземите компютъра в този случай.

Защо да заземете компютъра

Необходимостта от заземяване на компютъра се дължи на няколко фактора. Нека ги разгледаме по-подробно:

 1. Захранването на компютъра е проектирано така, че кутията му да е постоянно свързана към средната точка на входната верига. С други думи, в случая винаги има потенциал, равен на половината от захранването от мрежата. Ако сложите едната ръка върху тялото на системния блок, а другата - на отоплителната батерия, тогава ще почувствате изтръпване - това е електрически ток от корпуса на компютъра, който преминава през тялото ви в земята чрез отоплителната система.Верига за захранване
 2. Заземеният корпус предотвратява натрупването статично електричество, Няма да бъдете шокирани и вътрешните му елементи няма да се провалят. Това увеличава надеждността и издръжливостта на компютъра.
 3. За да предотвратите изпускането на говорители, микрофон и слушалки, заземете компютъра. Факт е, че пикапите от околната среда и други елементи на компютъра влизат в схемата за кондициониране на аудио сигнал. Тези пикапи имат висока честота и възникват поради работата на други домакински уреди и по-специално на захранващите му захранващи устройства.

Захранващият кабел на компютъра има три пина - фаза, нула и земя.

PC кабел

За да обобщим, е необходимо заземяване на компютър:

 • За да се предпазите от статиката и да защитите детайлите на компютъра.
 • За да не свети микрофонът и аудио системата.
 • За да не ви шокира компютърът.

Как да организираме заземяване

В повечето градове на бившия Съветски съюз и до днес е положено двупроводно окабеляване в апартаменти, къщи и офиси. Не предоставя заземяване, Затова има всички горепосочени проблеми с компютъра. В новите сгради, според съвременните изисквания, се полага трижилно окабеляване със защитен заземяващ проводник. Това означава, че всички търговски обекти трябва да бъдат заземени.

Заземяване на изхода

Мисля, че вече сте виждали дали е необходимо да заземите компютъра, ако нямате гнезда в апартамента заземени, а в стените е положено двупроводно окабеляване?

В частна къща можете сами да си направите превключвател за заземяване и да направите разделяне на нулата, като отидете на схемата TN-C-S, Или не го направете, тогава ще имате TT верига.

Превключвател за заземяване

Превключвателят за заземяване се извършва независимо, както следва:

 • Три метални щифта с дължина около 2 метра се забиват в земята, така че да са разположени в върховете на въображаем триъгълник.
 • Между тях направете плитка окоп и ги свържете с метална лента, като използвате заваряване.
 • Към метална лента е заварен болт и към него е прикрепен меден проводник с напречно сечение най-малко 4 квадратни метра. мм или метална лента, която се води в сградата. Така е основен наземен автобус.
 • Освен това цялото оборудване и контактите, които ще бъдат заземени, са директно свързани към него, като се избягва връзката на контура.

По-подробно разглеждахме етапите на заземяване в частна къща в отделна статия: https://my.electricianexp.com/pravilnoe-zazemlenie-v-chastnom-dome.html.

Интересно! Можете да използвате готови комплекти заземяващи проводници, те се продават и се произвеждат от различни компании.

За жителите на апартаментите е по-трудно да заземят компютър. В идеалния случай е необходимо да смените окабеляването на трипроводно и да изчакате, докато електрическата мрежа на къщата ви се модернизира и по общия щранг се начертае петпроводна трифазна линия с PE проводник. Това обаче няма да реши проблема в момента. Има опция да направите собствено заземяване и да преминете към схемата TT, но първо трябва да обсъдите всички точки с вашата компания за управление. Ако тя даде разрешение, тогава просто преминете от думи към действия.

Как да не го направя

В интернет и на живо от електрически мъки можете да чуете 5 съвета как да заземите компютъра:

 1. На отоплителна батерия, защото отива под земята.
 2. Към фитинги.
 3. До неутралния проводник, защото мрежата е някак заземена и това е "почти едно и също нещо".
 4. Към плитката на антенния проводник.
 5. До електрическия панел за достъп.

В първите два случая няма да получите добър контакт със земята. Отоплителните тръби в повечето апартаменти се заменят с пластмасови и въпреки че водата провежда добър ток, тя няма да изпълни напълно функцията на проводник. Следователно, опасни напрежения могат да се появят на батериите по всяко време. Клапанът не трябва да бъде заземен, тъй като той също не осигурява добър контакт със земята.

Свързва се компютърна кутия и други електрически уреди към неутрален проводник зануляване, Разликата е, че ако изключите нулата на входа или тя изгори, потенциалът на фазовия проводник се появява в случаите на електрически уреди.

Токов удар

Заземяването на антенния проводник или от щита също е съмнително. Не можете да проверите дали този метод работи. В продължение на много години на работа на къщата, заземеният електрод може просто да изгние, а антенният проводник може да бъде заземен към същия входен електрически панел в многоетажна сграда.

Разгледахме начини за заземяване на контактите на вашия личен компютър и принтер. Най-доброто от тях е, разбира се, организирането на пълноценен заземен електрод или преминаването към трипроводна верига за захранване. Но за тези, които живеят в жилищни сгради, това решение е трудно по очевидни причини. Повтаряме, че в никакъв случай не заземявайте батерията и по алтернативните начини, които посочихме.

Свързани материали:

(3 гласа)
Зареждане...

един коментар

 • Алекс

  Благодаря за полезния съвет и разумното пояснение. Успех ви, добри човече.

  Отговарям

Добави коментар