Как да направите светлина в банята?

Вече сме разгледали с вас осветление в банята, където те се намират подробно в такива точки като изискванията за електрическото окабеляване и електрическите уреди, основните опции за използваните тела, както и съвети за инсталиране. В тази статия бих искал да обърна повече внимание на технологията за свързване на светлината, така че читателите "my.electricianexpa»Знае как да направите осветление в банята със собствените си ръце.

Откъде да започнем?

И така, първото нещо, което трябва да направите, е да създадете електрическа схема за осветление, върху която да отбележите броя и местоположението на всички желани тела. Обърнете внимание, че разклонителната кутия по правило се изважда от помещенията, така че линията трябва да бъде изтеглена от друго помещение, където е инсталирана тази електрическа точка.Част за сетълмент

От всички съществуващи опции за тела, препоръчваме да се даде предпочитание на прожектори и брави. Тяхната инсталация не отнема толкова време, освен това продуктите не заемат много свободно място. Мога и да направя скрити таванни светлини с помощта на LED лента, която е особено популярна днес (вижте снимката, за да видите цялата оригиналност на идеята).Фото LED таванна светлина

Що се отнася до електрическите крушки, по-добре е да закупите светодиоди, които въпреки високата си цена могат да спестят електроенергия за 30-50 хиляди часа (както уверяват производителите). Не забравяйте това тела за баня трябва да са водоустойчиви и в същото време да се поставят за предпочитане далеч от вода.

Влагоустойчив прожектор

Също така трябва да изчислите броя и мощността на арматурата, за да не преплащате допълнителните пари за електричество и в същото време да не страдате от слаба светлина. В статията е представен прост алгоритъм за изчисление, който може да се използва: монтаж на осветление в апартамента.

Трябва да се отбележи, че в тази инструкция разглеждаме инструкции как да направите осветление в банята на етапа, когато окабеляването в апартамента вече ще бъде сменено. Въпроси относно избора на прекъсвачи, RCD, проводници за изходящата група ще бъдат разгледани само в общи условия.

Що се отнася до останалите компоненти (може би това ще ви е полезно), препоръчваме да изберете следните продукти:

 • 25-амперен RCD към гнезда с разединителен диференциален ток от 10 mA;
 • 25 Прекъсвач (ако ще бъде инсталиран електрически бойлер и пералня);
 • 10-амперна автоматична машина е необходима, ако се покаже отделен ред от разпределителния панел;
 • тел за осветление VVGng триядрен, не по-малко от 1,5 мм сечение2.

След като се създаде схемата на окабеляване, можете да продължите по-нататък - към свързването на осветлението в банята със собствените си ръце.

Основен процес

Веднага бих искал да обърна вашето внимание на факта, че тази инструкция се използва най-често, ако трябва да замените или надстроите собствената си система за осветление в банята.Например, ако решите да свържете бравата към стената или направете подсветката на огледалото дизайнерска лампа.

Демонтаж на старите електрически мрежи

Така че, за да направите осветлението в банята сами, ще трябва да извършите следните дейности:

 1. Изключете захранването на входния щит
 2. Продължете към търсене на разклонителна кутия (ако е необходимо), ако не, махнете капака за достъп до жичната връзка.
 3. Оловни проводници от избраните от вас арматури в разклонителната кутия и ги свързвайте паралелно с входния кабел, идващ от щита (това се отнася за нула и заземяване). Не забравяйте да спазвате цветното кодиране на проводниците, за да няма проблеми като късо съединение.
 4. Ако е необходимо, инсталирайте превключвател, въпреки че понякога контролът може да се извърши чрез превключвател, инсталиран в лампата (например, въже).
 5. Свържете проводниците, идващи от превключвателя, към клемните блокове на тялото на полилея (или бра).
 6. Внимателно изолирайте всички основни връзки и затворете капака на монтажната кутия.
 7. Включете въвеждащата машина и RCD, за да проверите дали сте извършили правилно електрическата инсталация.

Това е всичко, което трябва да знаете за това как да направите светлина в банята със собствените си ръце. Можете да видите добър пример за правилното подчертаване във видео урока по-долу.

Правилно разположени светлини на тавана и до огледалото

За да обобщим

Как да провеждаме светлина в банята, ние ви казахме. В крайна сметка бих искал да обърна малко вашето внимание на някои функции, които трябва да се имат предвид при създаването на модерно осветление.

 • Препоръчително е да използвате осветителни устройства с ниско напрежение (работещи от 12 волта, а не от 220).
 • Когато превключвате проводници в кутията, не забравяйте да маркирате всички групи (контакти, таван, брави), така че по-късно да бъде по-лесно да се извърши одит и ремонт на повредената зона.
 • Когато избирате какъв вид осветление да направите в банята, се спрете на модерни решения, които ще подчертаят дизайна на стаята. Към днешна дата най-добрите са прожекторите, особено след като те са лесни за инсталиране както в окачени, така и окачени тавани. Добра алтернатива са насочените светлинни лампи, които могат да бъдат насочени към огледалото при бръснене (за момичета при нанасяне на грим) и към банята при къпане.Насочена светлина
 • Никога не използвайте лампи с нажежаема жичка, както те могат да се спукат с висока влажност. Последицата е развиване на спукване на крушка от патрон, може да ви отнеме много време, ако не знаете как да го направите правилно.
 • Не забравяйте да използвате продукти със степен на защита най-малко IP44, което е напълно достатъчно, ако поставите източници на светлина в близост до вода.
 • Кабелът трябва да бъде положен по скрит начин (под плочката), препоръчително е да го защитите с гофрирана тръба.

Също така ви съветваме да гледате още едно видео, в което е демонстриран оригиналният акцент на зоната за плуване:

Направете необичайно осветление в банята

Подобни материали:

Правилно разположени светлини на тавана и до огледалото

Направете необичайно осветление в банята

(1 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар