Как да регулирате мощността на нагревателния елемент?

Рустам пита:
Добър ден
набор 2 десет, на тях периодично е необходимо да се намали мощността, моля помогнете с избора на редуктор на напрежение. Благодаря ви!
Отговорът на въпроса:
Добре дошли! "Редуктор на напрежението" - не съвсем правилно извикан. Регулирането на нагряването на нещо чрез нагревателни елементи се извършва по два начина:

  1. Термостат. В този случай нагревателните елементи се изключват при достигане на зададената температура и се включват, когато температурата падне под зададената граница.
  2. Регулатор. В този случай плавно регулиране на мощността.

На пазара има много термостати, регулатори също. За да направите това, използвайте симисторни регулатори на мощността (подобни на димери, за да контролирате яркостта на лампите). Трябва да изберете с запас от сила. Т.е. ако имате TENs, които консумират общо 3000 вата, тогава ви е необходим регулатор от 4000 вата или повече, по-добър от 5000. Също така трябва да има радиатор на регулатора, обърнете внимание на това, колкото по-голям е радиаторът - толкова по-добре (в магазините пишат "3500 вата" и те са без радиатор и държат всъщност само 300 вата).

Можете също да намалите мощността на нагревателните елементи по други начини - като инсталирате превключвател и изключите един от нагревателните елементи. Освен това можете да поставите диод - това ще накара нагревателя да работи в половината от мощността. Т.е. схемата е следната:

  1. Инсталираме превключвател на всеки от нагревателните елементи.
  2. Успоредно с превключвателя на един от електрическите нагреватели поставяме диод.
  3. Поставяме общ превключвател (автоматичен например) и на двата нагревателни елемента.

Тогава работи така:

  1. И двата превключвателя са включени - максималната мощност на два нагревателни елемента (100%).
  2. Превключвателят е изключен (този без диода) - 1 нагревател работи с пълен капацитет (50%).
  3. Превключвателят е изключен успоредно на който е монтиран диодът и вторият превключвател е включен - 1 нагревател работи с пълна мощност, а вторият е половин, общо 75% от общата мощност (един и половина нагревател).
  4. И двата превключвателя са изключени - само 1 нагревателен елемент работи с половината от капацитета (25% от общия капацитет).

Ето още една идея как да направите регулатор:

Има готово решение, например, gt10000w, обикновено това са анонимни устройства, произведени в Китай, по-добре е да го изберете сами в Интернет, при поискване в търсене на „Регулатор на мощността за нагревателен елемент 5000 кВт“ (добре, или какъв вид мощност посочвате).

Зареждането ...

Добавете коментар