Как да се изчисли цената на електрическата работа - направете оценка

Преди да продължите с инсталирането на електричество в къщата, трябва да съставете схема на окабеляване, както и оценка на материалите. Това е необходимо, за да се изчислят приблизителните (или дори точните) разходи и по време на окабеляването да не се сблъскате със ситуация, при която няма достатъчно пари за контакти или ключове. Въз основа на подготвената таблица на разходите можете да разберете дали има достатъчно материални ресурси или е по-добре да закупите по-евтини материали, за да се избягате със сигурност от проблемите с недостига. По-нататък ще ви кажем как да направите прогноза за електрическата работа, като предоставите стъпка по стъпка инструкции с видео, както и пример.

Стъпка 1 - Подготовка на документи

Първата стъпка е подготовката на документацията, въз основа на която ще бъде извършена оценка за електрическата инсталация. За изчисления трябва да съберете следните документи:

 1. План на етажа, на който ще бъде посочена схемата на свързване.
 2. Проект за поставяне на електрическо оборудване.
 3. Технически условия, които трябва да се вземат от доставчика на електроенергия (ако е необходимо). за как да получите технически условия за захранване, разказахме в отделна статия.
 4. Разрешение за свързване към електрическата мрежа (ако е необходимо).

Работа по уреждане

Освен това, в зависимост от ситуацията и особеностите на съоръжението, може да са необходими акт за собственост на баланса, документ за ограничаване на оперативната отговорност, както и работна заповед за доставка на електрическо оборудване. Всички тези документи се използват в по-голяма степен в предприятията. Като правило, за да се направи оценка на електрическите работи в жилищна сграда, е достатъчно да се подготвят първите 2 документа от списъка, както и разрешение за електрическата инсталация.

Стъпка 2 - Извършете изчислението

Не е твърде трудно да се изчисли цената на инсталирането на електрическо окабеляване, но ще трябва сериозно да вземете тази процедура. Колкото повече точки ще бъдат посочени в прогнозата, толкова по-малък е шансът в края на ситуациите с окабеляването, поради което ще трябва да преплатите. Така че, подготовката на разчетите за електрическата работа се състои от следните стъпки:

 1. Получаване на етажен план с позоваване на електрически уреди. Може да се приема в ОТИ.
 2. Регистрация на разрешение за свързване към електрическата мрежа.
 3. Привеждане на всички технически условия към стандартите.
 4. Калкулация на количеството материали за окабеляване въз основа на схемата на окабеляване
 5. Търсете най-добрите оферти за материали.
 6. Преброяване на разходите.

Ако след като направите оценка на електрическа инсталация в къщата, оказва се, че няма достатъчно пари, ще трябва да преразгледате проекта и, ако е възможно, или да премахнете някои електрически точки или да закупите по-евтини материали.

Тази инструкция е подходяща за тези, които искат самостоятелно да изчислят разходите за инсталиране на електротехници.Ако се съмнявате, че можете да направите оценка на работата на електрическата инсталация, по-добре е да поверите този въпрос на специалисти, но те разбираемо ще вземат пари за това. Друг важен момент е кой ще извърши електрическата инсталация. Искате ли да проведете електрическо окабеляване в собствената си къща? Тогава пропуснете този момент. Ако се разбере, че компанията или частен електротехник ще провежда електротехника, е необходимо да разберете каква ще бъде цената на окабеляването, както и демонтажа на старата мрежа (ако апартаментът не е нова сграда) и не забравяйте да включите тази цифра в прогнозата.

Разходи за инсталиране

Обръщаме вашето внимание на факта, че много компании, предлагащи електрически услуги, имат собствени онлайн калкулатори в сайтовете, с които можете бързо да изчислите цената на окабеляването. На същото място по правило можете да намерите и цени за инсталирането на определени електрически точки (контакти, ключове, електромери), полагане на кабели и раздробяване на стените за окабеляване. Тази информация ще ви позволи лесно да изчислите цената на електрическата работа на нови цени.

Трябва също да се отбележи, че прогнозите са сложни (за целия обект) или локални (за отделна стая / помещение).

Най-добре е да създадете план за разходите в Microsoft Excel. Всичко, което трябва, е да изтеглите тази програма на вашия компютър, да инсталирате и да създадете таблица в нея. След това въведете всички стойности в таблицата и след това направете изчисления въз основа на формулите. Пример за това как се прави оценка за електрическата работа в Excel е наличен във видео пример:

Проба за селищна работа

Цени за 2019г

Е, последното, което бих искал да предоставя, са прогнозните цени за инсталиране на електротехници в жилищни помещения. Така че през 2019 г. цената на окабеляването е следната:

 • монтаж на кабелния канал (1 mp) - 120-180 стр. (в зависимост от материала на стените и размерите на продукта);
 • отворен кабелен маршрут около 60 p. на метър, 60 със скрито окабеляване;
 • монтаж на прекъсвач - 300-600;
 • монтаж на щита - от 1500 до 5000 r .;
 • свързване на стенна брада - 700 r .;
 • монтаж на изхода - 300 r.

Това са основните цени на електричеството, при които препоръчваме да се ориентирате по време на подготовката на разчетите за работа по окабеляването. Като цяло, без цената на материалите, разходите за електрическа инсталация през 2018-2019 г. ще бъдат (в рубли):

 • едностаен апартамент: от 18 хиляди, ако стените са от тухла, от 25 хиляди, ако са бетон;
 • двустаен апартамент: от 25 хиляди (тухла), 35 (бетон);
 • тристаен апартамент: 40 хиляди (тухла), 45 (бетон);
 • дървена вила: до 100 кв.м. 65 хиляди, отгоре - от 95 хиляди;
 • тухлена къща: до 100 кв.м. 75 хиляди, отгоре - от 110.

Пример за ценоразпис:

2016 Цени

Това е всичко, което исках да ви кажа за това как да направя оценка за електрическата работа в апартамент и къща. Надяваме се, че нашите инструкции са били полезни и разбираеми за вас.

Ще бъде интересно да прочетете:

Проба за селищна работа

(15 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар