Как работи LED лампата и как работи

LED крушките стават все по-популярни сред купувачите, поради редица предимства на тези източници на светлина. За разлика от класическите лампи с нажежаема жичка и флуоресцентни лампи, тяхната консумация на енергия е значително по-ниска, а работният живот е много по-голям. С еднаква консумация на енергия, LED крушките осигуряват по-добро осветяване на помещенията от същите флуоресцентни колеги. Всичко това принуждава да се запознаете подробно какво е LED лампа, какъв е нейният принцип на работа и дизайн. И така, първо първо.

Устройство с LED лампа

Потребителите, които искат да се запознаят с това, което е, ще трябва да разберат дизайна и принципа на работа на LED крушката. На първо място, класическата LED лампа е сглобяемо устройство, състоящо се от следните основни компоненти (снимка по-долу):

 • Няколко LED излъчвателя, поставени върху алуминиева подложка (радиатор) на радиатора.
 • Матов дифузьор с формата на купол, чийто дизайн осигурява равномерно разпределение на светлинния поток.
 • Електронен конвертор (драйвер), захранващ LED с мощност от желаното качество.
 • Стандартна основа (E14, E 27, E 40 и други видове).

Дизайн на LED лампа

Важно! В най-простите модели крушки от китайски производител може да се монтира един мощен светодиод.

Когато разглеждате различни опции за внедряване на LED крушки, важно е да се научите да ги различавате по величината на захранващото напрежение.

Принцип на работа

Принципът на работа на електрическа крушка върху светодиоди е представен като серия от трансформации, които осигуряват блясъка на излъчвателите, включени в състава му. При прилагане на захранващото напрежение към основата, първо се преминава към драйвера, чиято цел е именно да приведе високото напрежение във форма, приемлива за LED лампи.

За да се опише накратко този метод за доставка на енергия, достатъчно е да се позове на следната схема:

Верига на LED лампата

С прости думи - нейната работа може да бъде представена, както следва:

 1. Първо към него се прилага променливо напрежение диоден мосткъдето е частично изправен.
 2. Следният електролитен капацитет е предназначен за изглаждане на пулсациите.
 3. След това се подава напълно изправено напрежение към контролера, който контролира работата на LED лампата.
 4. От електронния модул той преминава директно към светодиодите чрез изолационен импулсен трансформатор.

Важно! Когато отговаряте на често задаван въпрос: защо е необходима тази изолация? Нека да отговорим - нейното присъствие частично намалява риска от повреждане на високо напрежение при работа с основата на лампата.

Принципът на работа на 12-волтова LED крушка е много по-опростен, тъй като за преобразуване на напрежението и нищо друго ще е необходимо типично захранване. И това в крайна сметка намалява цената на целия продукт като цяло.

Разлики във вида на храненето

В съответствие с този параметър известните образци на LED лампи са разделени на следните модификации:

 • със светодиоди с номинална стойност 220 волта.
 • работи от ниско и изправено напрежение от 12 волта.

Първите източници на светлина в този списък работят в типични електрически мрежи и се включват като обикновени лампи с нажежаема жичка.

LED лампите, проектирани за 12 волта постоянен ток, поради ниското напрежение и богат избор на цокли, са универсални продукти.

Видове LED крушки за 12 волта

За работата на такива лампи ще е необходимо специално захранване, което намалява променливотоковото напрежение до постоянна стойност от 12 волта.

Област на приложение

Когато се обмисля къде се използват LED лампи, ще се изисква отделен подход към различни дизайни. Продуктите, които са директно свързани към мрежата от 220 волта, се експлоатират като обикновени лампи (флуоресцентни или нажежаема жичка) със съответната основа. За разлика от тях нисковолтовите LED осветителни тела се използват за най-различни цели, като се започне от точково осветление при подреждането на опънати тавани и завършва с организацията на външно и вътрешно осветление. Отделните проби са позиционирани като автомобилни крушки, инсталирани в повечето модели съвременни превозни средства.

Важно! Сравнително ниското захранване осигурява LED лампи с висока електрическа и пожарна безопасност (елиминира токов удар и пожар).

Тези предимства ви позволяват да разширите обхвата на LED крушките и да инсталирате модели с ниско напрежение в следните ситуации:

 1. В помещения с висока влажност (например при подреждане LED огледала за баня с подсветка).
 2. В условия на висока опасност от пожар и експлозия.
 3. При подреждане на светлини от различни видове.
 4. В складове и мазета.
 5. На улицата под открито небе.

В последния случай такива лампи могат да се експлоатират без специални мерки за защита и използването на окабеляване с повишени изисквания за надеждност на изолацията.

Обърнете внимание: Универсалността на LED лампите се подчертава от факта, че те често използват модул от светлините на LED ленти като захранване.

Въпреки това, за надеждна работа на лампи с ниско напрежение, най-добре е да използвате специализирано 12-волтово захранване, предназначено за работа със светодиоди.

Видове лампи и оценка на качеството им

От техническа гледна точка, всички разглеждани LED лампи се различават по следните показатели:

 • Тип мощност (220 или 12 волта).
 • Основен тип.
 • Броят на светодиодите.
 • Мощност на осветление (светещ поток).
 • Форма на тялото.

Според дизайнерските характеристики, които влияят върху надеждността на тази проба и нейната цена, LED крушките са разделени на маркови продукти и евтини китайски проби. Последните от тях имат по-просто устройство и не са много надеждни.

Китайска лампа

Дизайнерските разлики на маркови продукти от китайски потребителски стоки се проявяват в такива детайли, като наличието на „мощно“ разсейване на топлина и висококачествен проектиран дифузьор и основа.

Качествена LED крушка

 

Всяка LED крушка на пазара се гледа от потребителя по два начина: от гледна точка на нейната надеждност (качество) и от гледна точка на разходите за покупка. При този подход при закупуването на осветителни тела, изборът остава на купувача. В заключение отбелязваме, че светодиодите позволяват на практика да прилагат принципа на пестене на енергия в дома. Благодарение на характеристиките на тяхното устройство и функциониране е възможно да се спестят част от средствата, изразходвани за нуждите от осветление.

Сега знаете какво е LED лампа, как е подредена и как работи. Надяваме се, че предоставената информация беше разбираема и полезна за вас!

Свързани материали:

(1 гласа)
Зареждане...

Добави коментар