Как да провеждаме електрическо окабеляване на пода, без да нарушаваш правилата

Една от опциите за окабеляване на електричество в къщата и апартамента е инсталирането на електрическо окабеляване в пода със собствените си ръце. Този метод за полагане на кабела от разпределителния панел не се използва от всички. Така че вие ​​сами да решите дали си струва да изберете този тип скрито окабеляване и дали изобщо може да се използва, тогава ще разгледаме характеристиките на всички етапи на работа, както и предимствата и недостатъците на окабеляването на подовото окабеляване.

Претеглете „ЗА“ и „ПРОТИВ“

Първо, нека поговорим за предимствата и недостатъците на инсталирането на окабеляване вътре в пода.

Окабеляване в апартамента

Сред предимствата на този тип окабеляване са:

 • Безопасност на окабеляването Ако решите да инсталирате електричество под пода, е малко вероятно случайно да забиете гвоздей в кабел или да запушите проводници, носещи ток, с вашия перфоратор.
 • Икономиката. Спорен въпрос е между високата цена на парите за инсталиране на електрически проводници в пода и, обратно, рентабилността на тази идея. Плюсовете включват значителни икономии на кабели, като тя няма да се простира около периметъра на помещението (по стените от една до друга), но под замазката, по най-краткия път до гнезда и превключватели, както е показано на снимката. Моля, обърнете внимание, че окабеляването в пода е икономически оправдано главно, когато гнездата са разположени на височина 20-30 см от пода.
 • Лекота на електрическата работа. С изключение на изливането на замазки, не е необходимо да правите нищо сложно. Всичко, което е необходимо - вкарайте кабела в гофрирането или тръба, фиксирайте надеждно окабеляването на пода и докарайте всички краища до "електрическите точки" за свързване.

Що се отнася до минусите, отрицателните страни на инсталирането на окабеляване под пода са:

 • Сложността на ремонта и подмяната на окабеляването. Ако се случи разкъсване на веригата (поради повреда на гризач, брак или инсталация), проблемната зона не може да бъде намерена. Всичко, което можете да направите, е да издърпате кабела и да го замените с нов, а след това, ако преди това, инсталацията беше извършена в гофриране с достатъчен диаметър или в тръби.
 • Увеличени разходи за покупка огъвания и ремонт на подовата настилка (ако изведнъж трябва да се счупи бетонна замазка, за да влезете в повредената зона).

Както можете да видите, има както положителни, така и отрицателни страни на полагането на кабела под пода, така че трябва сериозно да претеглите всички плюсове и минуси, преди да проведете окабеляването под пода.

Къде е по-добре да се използва?

Има две ситуации, при които е препоръчително да инсталирате окабеляване в пода. Първото е, ако сте купили апартамент в нова сграда. Много често разработчиците наемат жилищни помещения без ремонт, в които всички електрически проводници са положени в гофрирани на пода, както е на снимката по-долу.Публикуване в нова сграда снимка

Да не се представям трудоемко чипиране на стени, можете просто да попълните замазката и да извадите кабела, за да се свържете към всички контакти и ключове.Това решение на проблема има много съществено предимство - можете да скриете кабела и да го поведете точно на правилното място, без да нарушавате целостта на стените.

Видео преглед на подовата версия на скритото окабеляване без raspayochnyh кутии

Втората ситуация е по-актуална. при монтаж на електрическо окабеляване в дървена къща трябва да изберете: или направете ретро окабеляване, цената на която е много по-висока. Или извършете прокарване на кабели в специални кабелни канали, които не допълват много добре интериора на дървените частни къщи. И така, електрическото окабеляване в пода ви позволява да "убиете две птици с един камък": скрийте кабела под дървения под и в същото време провеждайте електричество до всички необходими зони на помещенията.Разклонителна кутия в дървена къща

Правила за инсталиране

И така, стигаме до най-важната част от статията, в която ще ви кажем как сами да проведете електрическо окабеляване в пода. За да направите електричеството в частна къща или апартамент безопасно, съобразете следните стандарти и препоръки за електрическа работа:

 1. Под бетонна замазка в гофрирана или стоманена тръба се полага кабел, като последният вариант е особено подходящ за окабеляване под дървен под. Във всеки случай най-доброто решение за защита срещу запалване и срещу гризачи е стоманена тръба. Когато монтирате зад покрития от горими материали и върху тях, използвайте само кабели с обвивка от огнеупорни материали, като VVGng-LS.
 2. В пода не трябва да има обрати. всички електрически проводници трябва да са в разклонителни кутии, водени над пода. Ако това правило не може да бъде изпълнено, направете превключвателна кутия с инспекционен капак в пода. Не забравяйте да маркирате това място на диаграмата, така че в бъдеще бързо да намерите този електрически блок.
 3. Когато полагате жицата в пода, гофрирането трябва да се напълни не повече от 35-40%, съгласно PUE стр. 2.1.61 (Глава 2.1 PUE).
 4. Броят на завоите не се регулира от регулаторни документи, но имайте предвид, че ако искате да замените кабела в гофрирането, тогава с 2 оборота на 90 градуса ще бъде много трудно да направите това.
 5. Ако решите да проведете окабеляване на дървен под, не е необходимо да правите това директно на лагите. По-добре е да създадете специални технически отвори, през които преминават гофрирането, както е показано на снимката.Електрическо окабеляване в стаята
 6. Когато инсталирате електрическо окабеляване под дървен под, не забравяйте да третирате дървесината с продукти против изгаряне.
 7. Дебелината на замазката над гофрирането трябва да бъде най-малко 30 мм.
 8. Опитайте се да не припокривате пистите (пресечната точка), като в този случай ще трябва да увеличите дебелината на бетонната замазка за окабеляване в пода.
 9. Дори при полагане в гофрирането, кабелните преходи през стени, прегради, трупи и т.н., се извършват в метални ръкави (тръбни секции), в крайни случаи - в пластмасови.

Като се имат предвид тези правила и разпоредби, можете лесно да направите безопасно окабеляване под пода. Процедурата може да бъде различна: или първо ще създадете мрежа от тръби, в които след това ще удължите кабела, или веднага ще инсталирате маршрутите с кабела вътре. Основното нещо, помислете за важен момент - преди да излеете бетонна замазка или да напълните дъски върху дървените трупи, проверете готовата електрическа мрежа с мултицет за късо съединение и скала. Ако сте направили всичко правилно, можете да пристъпите към полагане на подовата настилка и свързващи контакти, ключове, лампи.

Това е всичко, което исках да ви кажа за това как да направите електрическо окабеляване в пода със собствените си ръце. Както можете да видите, тази опция за окабеляване има както предимства, така и недостатъци. Ако инсталирате окачени или окачени тавани - ще бъде по-практично и поддържано да поставите окабеляването на тавана.

Подобни материали:

Видео преглед на подовата версия на скритото окабеляване без raspayochnyh кутии

(9 гласа)
Зареждането ...

2 коментара

 • Constantin

  Александър коригира статията, която е подвеждаща. Позовавайки се на PUE 2.1.61, не бяхте внимателни и не е приложимо за скрито окабеляване; този раздел се отнася до отворена инсталация. Минималната дебелина на замазката над припокриването на магистралите 20, а не 30 мм. И ако това не е възможно, тогава е възможно допълнително да се осигури изолация от механични повреди, това също е изписано в PUE. Проверете информацията, преди да отидете на масите. Моля, поправете статията. По принцип е точно така.

  отговор
  • Admin

   Добре дошли! Позовавайки се на този въпрос, бихме искали да кажем, че читателите не пълнят гофрирането с кабелен сноп до отказ. В този случай, кажете ми и потвърдете с позоваване на документа къде да проуча изискванията за полагане на скрито окабеляване в гофрирането, добре, възможно ли е да се положат няколко кабела в една тръба и т.н.?

   отговор

Добавете коментар