Как да проверите електроинструмента и за какво е той?

Всяка конструкция и ремонт не е завършена без ръчен инструмент, това опростява и ускорява нейното изпълнение. В този случай най-често се използва преносим електроинструмент като най-надеждният и мобилен. Електрическата енергия е една от най-разпространените в световен мащаб, използва се както в битови, така и в промишлени условия. Не всеки майстор обаче знае, че електрическият инструмент трябва да се проверява редовно, за да не предизвика авария, свързана с токов удар или експлозия (пожар) при работа в опасни пожароопасни условия. В тази статия ще ви разкажем как да проверите електроинструмента, колко често трябва да се прави и кой трябва да извършва този вид работа.

Класификация на електрически инструменти за безопасност

Когато работите с електрически инструмент, струва си да знаете, че според действащия GOST той е разделен на няколко класа на защита. Проверката на преносим електроинструмент, неговата честота и методология директно зависи от това.

 • 0 - има само експлоатационна изолация без заземяващи устройства и връзки;
 • 01 - има работеща изолация и заземяващ елемент, но самият шнур, който е оборудван с инструмента, няма заземяващ проводник;
 • 1 - има работеща изолация и заземяващ елемент, който е свързан чрез кабел със съответен изход;
 • 2 - оборудвани с двойна изолация, тоест електрическите проводници и частите на тока са изолирани, както и корпусът е направен от диелектричен материал;
 • 3 - този клас електроинструменти е свързан с намалено безопасно напрежение - не повече от 42 волта, докато устройствата не са обект на заземяване.

Класове за електроинструменти

Най-често работниците използват електроинструменти от клас 2 в ежедневието и в предприятието, тъй като има достатъчно изолация, за да не се нарани човек.

Методология за тестване на инструменти

Разрешено е да се използва домакински и индустриален електроинструмент, който е преминал теста. За това е разработен ясен алгоритъм, който трябва да бъде спазен от всеки, който иска да работи с него. В този случай трябва ясно да разберете разликата между проверка и проверка.

проверка - Това са тестове, които се провеждат в специални лаборатории, разположени във всяко голямо предприятие. Тестовете включват:

 1. Определяне на наличността и работоспособността на заземяващата верига с помощта на специален омметър - единият край на устройството е свързан към клемата на щепсела, а другият към земята, разположен на самия инструмент. Измерванията трябва да показват не повече от 0,5 ома, което отговаря на условията за безопасност при използване на инструмента.
 2. Измерването за целостта и качеството на изолацията се проверява от мегаомметър при напрежение не повече от 500 V за електроинструмент, проектиран за работно напрежение 220 V.Не можете да го завъртите бързо, това ще бъде достатъчно, за да видите устойчивостта на изолация на инструмента. В същото време определено не забравяйте да натиснете бутона, който се включва на електрическия инструмент. Устройството трябва да показва изолационно съпротивление над 500 kOhm, ако тази стойност е по-малка - работата с него е забранена.
 3. Освен това се провежда пробен тест на него при празен ход за 5-7 минути.

мегер

Електрическият инструмент също може да се проверява с повишено напрежение. В този случай се проверява инструмент с напрежение до 50 Волта с пробно напрежение от 550 V. Ако инструментът е проектиран за напрежения над 50 V, но с мощност до 1 kW, тестовото напрежение трябва да бъде 900 V, над 1 kW - 1350 V. Тестовете се извършват за 1 минути.

инспекция - извършва се чрез визуална проверка и инспекция. Необходимо е да се провери не само случая, но и кабелът, който го свързва към източника на електричество. Обърнете внимание на:

 1. Целостта на тялото, тя може да бъде пукнатини и счупвания.
 2. Захранващият кабел не трябва да има видимо изсушаване, повреда, смилане, както и признаци на изгаряне и нагряване. Трябва да се обърне специално внимание и да се проверят точките за влизане на електрическия кабел в корпуса и щепсела.
 3. Щепселът и неговата контактна част, която ще бъде включена в мрежата, се проверяват и проверяват за цялост.

Проверката трябва да се извърши преди започване на работа и преди включване след преминаване към друга работна станция. Естествено, калибрирането на професионални лаборатории се извършва само в големи предприятия и фирми; в ежедневието служител, дори преди работа, трябва внимателно да проверява електроинструмента, взет в ръцете си.

Ако говорим за времето за проверка на електроинструмент, тогава според съществуващите регулаторни правила, периодичното тестване на инструмент трябва да бъде поне всяка година и е необходимо да се проверява електроинструментът, както е посочено по-рано, преди всяка употреба. Ако ръчното електрическо оборудване се използва в екстремни климатични и промишлени условия, се препоръчва да го проверявате с мегаметър поне веднъж на всеки 10 дни.

Важен момент! Когато проверявате инструмент в предприятие, първо трябва да погледнете датата на теста. Ако датата е просрочена или изобщо няма етикет за тестване на електроинструмента, тогава е забранено да го използвате - трябва да бъде премахнат и взет за тестване.

Регистрационни и счетоводни проверки

Електрическите инструменти, използвани в предприятията за професионални цели, трябва да бъдат номерирани и вписани в регистъра. Ръководството на предприятието и структурното звено трябва да организират ясно отчитане на съхранението, експлоатацията и проверката на ръчното електрическо оборудване. Цялата необходима информация се записва в специално подготвено списание и според резултатите от проверката и проверката се издава подходящ протокол. И също така задължително събитие, гарантиращо безопасността на това оборудване, е квалифицирана инструкция на персонала с тест на знанието, в който подписа се оповестяват методите за проверка и правилата за използването му. Един от важните критерии за проверка и безопасна работа е използването на спомагателно оборудване, като носещи и удължаващи кабели. Те също трябва да бъдат проверявани веднъж годишно и това е пряката отговорност на лицето, отговорно за електрическата промишленост.

Предната страница на списанието

Примерен дневник

Както показва практиката и статистиката, всеки, който провежда поне редовна проверка на качеството, е по-малко вероятно да изпадне в смъртоносен стрес. Особено е необходимо да се внимава при работа във влажни помещения (мазета, бани и др.) И при липса на съвременен RCD в електроенергийната система (устройство за остатъчен ток), бързо реагира на повреди във веригата.

В крайна сметка препоръчваме да гледате полезно видео, което показва как да проверите качеството на електрически инструмент, преди да го купите:

Тази технология се използва за проверка и тестване на електроинструментите. Сега знаете кой провежда проверката и с каква честота!

Ще бъде полезно да прочетете:

(3 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар