Как да положите кабела под пътя и какви изисквания трябва да вземете под внимание

Монтажът на кабелната линия на улицата е разделен на въздушни линии и полагане под земята, Ако всичко е ясно с надземни линии - кабелите се полагат на опори или в кабелни галерии на тави, тогава с подземната линия всичко е малко по-сложно. Особено, ако трябва да го направите под пътя. Разликата е, че върху проводника действа не само теглото на почвата, но и преминаващия трафик. Нека да разгледаме общите правила за подземен монтаж и след това ще разберем как да полагаме кабела на пътя.

Кой кабел мога да използвам

Не можете да използвате обичайните опции за кабелни продукти, използвани в електрическото окабеляване, като AVVG, VVG, PUNP, PUGNP и други. Те се срутват в земята, ако не са положени в тръби. Изолацията на тези проводници не е предназначена да предпазва сърцевините от увреждащи механични и химически ефекти. За да поставите кабела под пътя, трябва да използвате защитени продукти, като например:

  • AABL, AAB2l;
  • AAShv, AAShp;
  • ASB;
  • AAPl, AAP2l;
  • Aspley;
  • AVBbShv, AVBBSHP, APvBBSHV.

За региони, където се наблюдават тежки студове (крайни север), се използва PvKShp.

Основните изисквания са описани в Глава 2.3 от ПУО, клауза 2.3.83-2.3.101

Опции за защита на кабелите под пътя

Когато полагате кабела под пътната настилка, избягвайте поставянето на линията в близост до дърветата - трябва да се оттеглите с радиус от 2 м, а около храстите можете да го намалите до 0,75 м (раздел 2.3.87). Ако не можете да отстъпите това разстояние, го поставете по-близо, но го поставете вътре в металната тръба. Също така си струва да се избягват места с повишено натоварване на земята, това са различни паркинги, пътища, веранди. Те трябва да бъдат заобиколени по периметъра. Как точно е положено под пътя, ще говорим по-късно.

Ако места с повишено натоварване не могат да бъдат избегнати, тогава трябва да използвате тръби, например гладка HDPE тръба, гофрирана тръба или азбестоциментова тръба, те се наричат ​​случаи. Ако няма вредни фактори, можете да положите линията без тръби.

Монтаж на кабелна линия под земята

Кабелът се полага в изкоп, той се изкопава с дълбочина 70-80 см. Ако е положен един кабел, тогава ширината му е 20-30 см. Ако има няколко линии, между тях трябва да има разстояние 10 см. Дъното на изкопа се изсипва с пясъчна възглавница с височина 10 см. Когато го запълвате с почва, трябва да премахнете всички камъни, отломки, тухли, други остри и опасни предмети. Наличието им в земята може да пробие изолацията.

Няма нужда да дърпате кабела, той трябва да се полага свободно, на вълни, както е показано на снимката:

Полагане на вълнен кабел

Необходимо е да се предвидят евентуални бъдещи земни работи. За да не повредите линията при копаене, си струва да поставите сигнална лента, например тази:

Сигнална лента в окопа

Избягвайте проводни връзки под земята, това трябва да се направи в специални съединители. Ако нямате умения да инсталирате такива съединители, не го правете сами, ако е възможно, опитайте се да направите инсталацията без връзки - солиден кабел.

Във всеки случай е по-добре да използвате защитна тръба от всякакъв тип, като допълнителна защита, това ще увеличи надеждността на линията. Освен това по този начин можете да лежите VVG и подобни марки за не твърде критични електрически инсталации. Като алтернатива можете да използвате гофрирането, той има сонда (метална тел), за изтегляне на проводници. Ако не е, тогава натискането на мека жица с голяма дължина няма да работи.

Методи за полагане на линията под настилката

Когато свързваме участък, да кажем лятна резиденция, за електричество, понякога се случва опорите с електрически линии да са от противоположната страна на пътя. Как да разширите електричеството до къщата в този случай? Като начало, нямате право произволно да поставите линия под пътя, това трябва да бъде съгласувано с администрацията на града или селото или друг отговорен орган.

Първият вариант за полагане на кабелна линия под пътя е прост и не изисква унищожаване на асфалт. Викат му безкопачно полагане, метод на пункция или HDD метод. Тя означава "хоризонтално насочено сондиране". Технологията се състои в това, че почвата под пътя се пробива със специални инсталации, като по този начин се избягва отварянето на асфалтовата повърхност. Използва се за полагане на комуникации под железопътната линия, под водата, под сградите.

GBN метод

Вторият вариант е по-прост, но води до определени щети. Необходимо е да се копае окоп, като се отстрани горния слой асфалт.

Според регламентите на PUE, дълбочината на изкопа трябва да бъде най-малко 1 m, а кабелът трябва да бъде в защитната тръба.

И накрая, препоръчваме да гледате видеоклип, който показва как сами да положите кабела под пътя:

Свързани материали:

(2 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар