Как да положите кабела в кабелните канали и какви изисквания трябва да се вземат предвид

Поставете кабела под земята Можете или в тръбата, или в кабелния канал. Това е сложна структура, предназначена за полагане на много линии, както с ниско напрежение (комуникация, телефон, интернет), така и с мощност. В тази статия ще разгледаме как кабелът е положен в кабелния канал и в кои документи са описани изискванията за този процес.

Какво е отводняване на кабели и как е подредено

Кабелната канализация е подземен метод за полагане на кабелни линии в структура, състояща се от канали (тръби) и кладенци за тяхната проверка и поддръжка.

Отличителна черта на полагането на кабели в кабелните канали е възможността за подмяна на стари и полагане на нови линии без извършване на земни работи, тоест чрез наличните в него канали с помощта на подземно изтегляне.

Технологията на полагане на линията е, че краят на кабела се спуска в кладенеца и след това се издърпва в съществуващите канали ръчно или с помощта на специални механизми. Самите кабели често се полагат в едно цяло парче, равно на неговата конструктивна дължина, тоест без излишни връзки в транзит преминават през междинни кладенци.

Канали в кладенеца

По този начин е възможно да се поставят както силови кабели, така и комуникационни кабели, като например телефонна мрежа или FOCL, те също са оптични линии, те се използват за предаване на данни (например Интернет, телевизия, телефонна комуникация). Въпреки това, захранващият кабел не може да бъде разположен в една и съща тръба с комуникационния кабел (Това е указано от правилата на PUE, а именно глава 2.1, параграф 2.1.16, глава 2.3, параграф 2.3.86 и други документи, например, BCH 116-93 стр. 6.3., Стр. 8.2 и други по-модерни).

Разстоянието между кладенците на кабелните канали зависи от местоположението на самата канализация и вида на кабелите, положени в нея, и може да бъде доста голямо (от 25 до 150 метра). Дълбочината на тръбата зависи от натоварването на почвата и нейния тип, обикновено лежи в диапазона 40-200 см. Тоест, под пътя те лежат на по-голяма дълбочина, където няма пътища - на по-малка.

В този случай наклонът на тръбата трябва да се поддържа от порядъка на 3-4 мм на метър (за да не се натрупва влага). Самите тръби се полагат в права линия, допустимо е само малко изместване, не повече от 10 мм на 1 м дължина. В съвременния свят по-често се използват различни полимерни тръби (например полиетилен), а в стари кабелни канали - метални или азбестоциментови. Вътрешният диаметър на тръбите обикновено не надвишава 100 мм.

Що се отнася до кладенците, те имат различни имена, в зависимост от тяхното местоположение и предназначение:

 • ако са разположени на прав участък с отклонение не повече от 30 мм - те се наричат ​​проходими;
 • в близост до сградата - инспекционен шах;
 • ако е разположен на рязък завой или огъване на линията, тогава това е въртящ се кладенец;
 • ако на това място няколко канала се сближават или се разминават и са свързани в един кладенец, тогава те се разделят.

Как да положите кабела

Има различни начини за полагане на кабела, свързани с конструктивните характеристики както на самия кабел, така и на канализационната система, в която е положен. Но като цяло инсталирането на кабели в кабелните канали може да бъде разделено на няколко етапа:

 • Преди да започнете работа, проверете за натрупване на газ в кладенеца. Ако работата не е опасна, започнете с проверка на кабелните канали.
 • Проверете целостта на канала с помощта на кабелни стълбове. Кабелните пръчки са дюралуминови секции с дължина около 1 м с резбови връзки (шпилка и вътрешна резба) в краищата. Те се завинтват един към друг и се избутват в канала, докато върхът на пръчката се появи в края на педя (в друг кладенец).
 • По време на проверката определете състоянието на канала (проверете целостта и пропускателната способност на тръбите). Например, ако една от тръбите на канала провисне, това ще усложни по-нататъшното полагане на кабела.
 • Ако каналът е запушен, тогава блокажите се почистват със специална метална лъжичка, монтирана в края на пръчките, като го подават в канала и го завъртат. Останките от боклука се почистват с четка, по същия начин.
 • Тези операции се извършват до излизането на края на пръчката в следващия кладенец. Какво съобщават други работници от следващия кладенец през канала.
 • След проверка и почистване на канала пристъпете към полагане на кабела.
 • Пръчките се изваждат от тръбата, след като първо се закрепи разстояние в края им от отдалечения кладенец, за да се затегне в кладенеца, от който ще тръгне кабелът.
 • В зависимост от вида на продукта се избират методи за полагане, например, през каналите ръчно се прокарва телефонен кабел до 100 двойки. Още - с помощта на механични устройства (например лебедки).
 • Преди разширяването краищата на кабела се запечатват, за да не се повредят, и се изтеглят от обвивката и централния захранващ елемент. За да направите това, използвайте специален отглеждане, е мрежа или спирала, която се увива около края на кабела (вижте видеото по-долу). Той е прикрепен към брега, преди да бъде въведен в канала.
 • След това кабелът се изтегля от втория кладенец и се подава от първия.
 • Ако някой от секциите преминава в мазето или през други подземни конструкции, в този случай конзолите се използват за полагане на кабела, а по стените се поставят линии.
 • Тръбата за полагане на кабела в кабелния канал не е просто избрана, така че колкото по-високо е напрежението върху него, толкова по-ниско трябва да бъде разположено.

В тунели и тръби кабелът се полага по конзолите

Таблицата по-долу показва нормите за избор на метод за изтегляне на кабелна линия през кабелни канали:

Диаграма за избор на чекмеджета

Комплект оборудване, както вече беше отбелязано, ще се различава в зависимост от характеристиките на инсталацията и вида на кабелния продукт, представяме една от типичните опции:

 • универсална лебедка;
 • UT;
 • гъвкава направляваща тръба за въвеждане на кабела в шахтата на кладенеца;
 • проводници и кабели;
 • дистанционери и блокове за завъртане на линията, завиване в ъглови кладенци;
 • фунии, за защита при потапяне в кладенеца и създаване на желания радиус на огъване;
 • чорапи;
 • торсионен компенсатор за компенсиране на аксиална торсия.

Въз основа на гореизложеното може да се даде следният отговор - невъзможно е по някакъв начин да положите кабела в кабелния канал със собствените си ръце, тъй като за извършване на такава работа се нуждаете от набор от инструменти и разрешение. Монтирането на подземни линии по този начин трябва да се извършва от организация, в баланса на която има конкретна канализационна система, или организация, която има разрешение и достъп до нея.

Изграждане на кладенец за кабелни канали

Нормативни документи: GOSTs, SP, SNiPs

Има няколко регулаторни документа, които установяват правилата за полагане на кабели в кабелни канали:

 1. Индивидуални елементи в PUEнапример в глави 2.1, 2.3, които бяха дадени в началото на статията.
 2. Кодекс на практиката 76.13330.2012 (това е актуализирана версия на SNiP 3.05.06-85), който описва изискванията за разработване на проектна документация (раздел 6.4.2.„Полагане в канализация на тръбен блок“), това е отразено по-подробно в стария SNiP.
 3. BCH 116-93 (Инструкция за проектиране на линейни кабелни комуникационни съоръжения), но тя е отменена от 2003 г. и нищо не е прието в замяна, поради което специфичните профилни предприятия имат вътрешни изисквания (например Giprosvyaz OJSC - „Инструкции за проектиране“ на линейни кабелни комуникационни съоръжения ”2005 г. или АД„ Ростелеком ”„ Основни технически изисквания и норми за изграждане на кабелни прелези през водни бариери по безконечен метод на съоръженията на АД “Ростелеком”).
 4. GOST R 50889-96 „Структурите на локалните телефонни мрежи са линейни. Термини и определения. "
 5. OSTN-600-93 „Специфични за индустрията строителни и технологични стандарти за инсталиране на комуникационни и излъчващи и телевизионни съоръжения и устройства“ (но също отменен заедно с BCH 116-93).

Отменените документи бяха разпространени сред редица други документи, където нормите и изискванията за полагане на кабели в кабелни канали са описани в отделни параграфи, списъкът все още може да бъде продължен, но избрахме най-често използваните документи.

В крайна сметка препоръчваме да гледате полезни видеоклипове по темата на статията:

Свързани материали:

(1 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар