Как да свържете импулсно реле

Бистабилното реле е проектирано да улесни живота на инсталаторите и да подобри комфорта при използване на верига за управление на светлината в дома. В една от нашите статии разгледахме видове и устройство за импулсни превключватели, Препоръчваме ви да се запознаете, за да можете да направите избор. Независимо от типа на устройството, схемите за инсталиране са еднакви. В преобладаващи случаи правилното свързване на проводниците се прилага към устройството, където елементите на веригата също са боядисани. По-долу ще разгледаме правилата за инсталиране и свързване на импулсно реле за управление на осветлението.

Електронни апарати

Такива превключватели могат да се управляват с помощта на бутона с връщане на връщане на НЕ, т.е. веригата възниква само при натискане, както при бутона на звънеца.

Преди да проектирате схема, струва си да се изясни възможността за свързване на бутони с подсветка, тъй като не всички модели са в състояние да работят с тях и да ги възприемат като превключвател в затворено положение.

Броят на бутоните за управление не е ограничен от нищо, само здрав разум. Монтирането на импулсно реле се извършва удобно в нощната зона, в дълги коридори, на места с няколко входа, входа и входната врата.

Пример за приложение

Някои производители правят комбинирани устройства с таймер (както на снимката по-долу), който се връща в изключено състояние след определено от потребителя време. Това устройство е чудесно за контрол на осветлението в жилищна сграда. Спестявате електричество и живот на лампата, насилствено изключвайте осветлението, когато няма нужда от това.

BIS-403

Общата схема за свързване на едно реле към три бутона, която ви позволява да управлявате светлината от няколко места:

Правилна връзкаКакто се вижда от диаграмата, натоварването е свързано с пролуката на неутралния проводник, между N и клема 1. Фазовият проводник е свързан директно към входа на клемата 2. Импулсният превключвател се управлява чрез клеми А1 и А2. Фазата през контактите на бутоните преминава към клема А1 и преминава към неутралния проводник от клема A2.

Поради малкия си размер, бистабилните релета позволяват монтирането им не само в осветителни табла и дозиращи кутии, но и в скрити разпределителни кутии. Това ви позволява да сглобите веригата директно на осветителното тяло, спестявайки материал и човешки ресурси.

Видеото по-долу ясно показва схемите на свързване на импулсно реле:

Заслужава да се отбележи, че механичните импулсни релета неправилно работят при превключване в положение „отстрани“ и това се дължи на конструктивните характеристики. За електронните устройства позицията им в пространството не влияе на производителността. Обмислете този нюанс, ако искате сами да инсталирате устройството.

Ако помещението е голямо и в него е инсталиран повече от един бистабилен превключвател и бутоните са зонирани на голямо разстояние, за управление на осветителната група са разработени специални устройства с допълнителни контролни контакти Y1 и Y2, които имат най-висок приоритет спрямо основния.

Връзка RIO-1

Според схемата, когато управляващ сигнал се подава към Y1, устройствата, свързани паралелно според тази схема, ще се включат, независимо от предишното състояние. Когато сигнал бъде приложен към Y2, отново ще възникне общо изключване, независимо от състоянието, което го е предхождало.

В това видео по-ясно се обсъжда схемата на свързване на бистабилното реле RIO-1:

Тук всъщност с помощта на тази техника се извършва инсталирането и свързването на импулсно реле за управление на осветлението. Ако имате въпроси, можете да ги зададете в коментарите под статията!

Също така препоръчваме да прочетете:

(1 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар